Gå direkt till innehåll.
Logotyp HKR
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
In English
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
  • Logga in
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
{{ prevNode.name }}
{{ node.name }}
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
In English
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
{{ node.name }} {{ node.name }}
  1. HKR
  2. Nyheter
  3. Framtidens mat och smaker i SVT:s Vetenskapens värld
  1. HKR
  2. Nyheter
  3. Framtidens mat och...
18 sep. 2020 /Nyhet /Forskning /Samverkan

Framtidens mat och smaker i SVT:s Vetenskapens värld

Vad ska vi äta i framtiden? Det är temat i Vetenskapens värld på måndag när de tittar in i forskarvärlden för att se vilka möjligheter det finns för framtidens livsmedelsförsörjning. Duger den för våra kräsna smaklökar? Högskolans professor Karin Wendin medverkar i programmet och pratar om insekternas möjlighet som proteinkälla. Följ med in i framtiden på måndag kväll klockan 20.00 i SVT2!

Karin Wendin, professor i mat- och måltidsvetenskap, pratar om framtidens mat och acceptans för nya livsmedel i SVT:s Vetenskapens värld på måndag.Karin Wendin, professor i mat- och måltidsvetenskap, rynkar på näsan åt hákarl. I programmet pratar hon om framtidens mat och acceptans för nya livsmedel i SVT:s Vetenskapens värld på måndag.

På måndag är du med i Vetenskapens Värld i SVT. Vad pratar du om i programmet?

– Vi gjorde en lång intervju med många frågor. Det var jag och matetnologen Håkan Jönsson från Lunds universitet som blev intervjuade tillsammans. Mest pratade vi om acceptans av insekter som mat och de ”äckelfaktorer” som detta medför för många personer, berättar Karin Wendin, professor i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad.

Ni besöker Disgusting food museum i Malmö i programmet, vad gör ni där?

– Det var ett superspännande besök där vi ser hur olika vi är runtom i världen. Det som kan vara något helt vanligt, eller kanske rentav en delikatess i en kultur, kan vara något avskyvärt i en annan. Där ser man också pedagogiskt hur påverkbara vi är och hur man kan ändra sina matvanor beroende på var man befinner sig i livet och i världen.

”Det som kan vara något helt vanligt, eller kanske rentav en delikatess i en kultur, kan vara något avskyvärt i en annan.”

– Dessutom testade vi att smaka på en del, för vår kultur, läskiga saker som dyngbagge, ollonborre och stinky tofu, en fermenterad variant av tofu, precis som surkål eller kimchi. Vi testade även ”surhaj”, eller hákarl som den heter på Island där den är en traditionell rätt. I Sverige kallar vi den brugd eller håkäring och det är en broskfisk som är giftig eftersom den innehåller stora mängder urinsyra, men kan ätas efter fermentering och tillagning. Lukten kan liknas vid rengöringsprodukter eller ammoniak och har en krävande smak, konstaterar Karin som inte håller den som någon favorit.

– Men vad man tycker är gott är som sagt en vanesak. För 30 år sedan kunde man i Sverige inte få för sig att äta rå fisk. I dag är sushi nästan husmanskost, påpekar Karin.

Vad behöver göras för att locka folk att testa framtidens mat och få den allmänt accepterad?

– Det kan vi nog behöva göra på olika sätt. Kanske genom trendsättare som ”forerunners” eller ”foodies” som tar täten och visar vägen, eller genom information om hållbarhet, smaker och hur man gör i andra delar av världen. Och att låta nya matvanor ta tid att sätta sig! säger Karin Wendin, som medverkar i Vetenskapens värld måndag 21 september i SVT2.

Text: Fabian Rimfors
Foto: Stefan Hellström/SVT

Det gick inte att fullfölja begäran.

Kontakt

{{ staffmember.name }}

{{ staffmember.name }}

{{ staffmember.jobTitle }}

Länk till kontaktuppgifter visas om {{staffdetails.CountDown}} sekunder.

Visa kontaktuppgifter

E-post {{ staffmember.email }}

Telefon {{ staffmember.telephone }}

Digitalt möte: {{ staffmember.zoomUrl }}

Exempel på insektsmat: frukostbröd, fröknäcke och granola.

Forskningsprojekt: Insekter - en kulinarisk och hållbar delikatess

Hur ska insekter bli accepterat som ingrediens i mat? Och hur vet vi att "insektsmaten" är säker att äta? Det är två frågor som forskningsprojektet "Insekter - en kulinarisk och hållbar delikatess" har tittat närmare på.

Mer om insekter som mat
Insektsbroschyr.

Enkla insektsrecept för frukost, fika och fest

Vi har inom forskningsprojektet tagit fram smakprov på goda nyttiga och hållbara insektsrecept. Här kan du läsa och ladda recepten! Nu kan du även se när Johanna bakar insektsrecepten för fika, klicka dig vidare på nedan länk.

Recept för frukost: frukostbröd, fröknäcke och granola

Recept för fika: brownies, äppelkaka och bondkakor 

Recept för fest: fritters, maskenade och majschips

Ladda ner vår receptbroschyr med alla recept

Vi har inom forskningsprojektet tagit fram smakprov på goda nyttiga och hållbara insektsrecept. Här kan du läsa och ladda recepten! Nu kan du även se när Johanna bakar insektsrecepten för fika, klicka dig vidare på nedan länk.

Recept för frukost: frukostbröd, fröknäcke och granola

Recept för fika: brownies, äppelkaka och bondkakor 

Recept för fest: fritters, maskenade och majschips

Ladda ner vår receptbroschyr med alla recept

Uppdaterad: 2020-09-18 av Sofia Johansson

Dela

  • Länk, dela på e-post (öppnas i mail-program)
  • Länk, dela på LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Länk, dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)
Dela

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
 
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025
  • LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Youtube (öppnas i nytt fönster)
  • Instagram (öppnas i nytt fönster)
  • Facebook (öppnas i nytt fönster)
Följ oss

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025