Hur kan hälsa främjas hos äldre personer vid ett förebyggande hembesök?
I en studie som publicerats i BMC Public Health visar doktoranden Anna Nivestam vilka faktorer som kan främja hälsa hos äldre personer vid ett förebyggande hembesök. Bland annat kan en dialog som fokuserar på den äldre personens mentala och fysiska tillgångar bidra till bättre hälsan.
Vad handlar er studie om?
– Studien undersöker vilka av de faktorer som diskuteras under ett förebyggande hembesök till äldre personer som kan ha ett samband med god hälsa, berättar Anna Nivestam.
Vilka är de viktigaste resultaten i studien?
– Det är att äldre personer som kan göra saker som får dem att känna sig värdefulla, inte har några fysiska problem som hindrar dem att delta i sociala sammanhang. Och inte heller känna sig ledsna eller upplever försämrad energi eller uthållighet. Dessa är faktorer som kan vara bra för hälsan.
”Studien visar också att hos en person som upplever frånvaro av ett problem, kan hembesökaren identifiera det som en tillgång och därmed stödja den äldre i de förmågor hen har för att uppnå god hälsa.”
Vad får resultaten för praktisk betydelse?
– Resultatet från denna studie kan ge vägledning till de som arbetar med förebyggande hembesök till äldre personer. Exempelvis kan hembesökaren med hjälp av de frågor som ställs under besöket föra en dialog kring hur personen själv kan förbättra sin hälsa. Många av frågorna går ut på att hitta problem som kan förebyggas. Men för att främja hälsa vet vi att personens styrkor och förmågor måste identifieras och stärkas.
–Studien visar också att hos en person som upplever frånvaro av ett problem, kan hembesökaren identifiera det som en tillgång och därmed stödja den äldre i de förmågor hen har för att uppnå god hälsa. Därför är det viktigt att hembesökaren identifierar personens tillgångar och styrkor, men också problem och risker. På så sätt skapas bättre förutsättningar att både främja hälsan och förebygga ohälsan.
– Faktorer som påverkar god hälsa kan också belysas från ett samhällsperspektiv. Hur kan samhället underlätta för äldre personer att delta i sociala sammanhang? Eller, hur kan vi möjliggöra för äldre personer att göra saker som får dem att känns sig värdefulla? Således kan studiens resultat också väcka tankar kring en åldersvänlig samhällsutveckling.
Vad fick dig intresserad av att stärka äldre personer till att bibehålla sin hälsa?
– Jag vill öka möjligheten för fler äldre personer att leva ett gott liv, ett liv som de känner är värdefullt och där de får möjlighet att vara en aktiv del av samhället. God hälsa kan vara en förutsättning för ett gott liv, men också för att aktivt kunna delta i samhällsutvecklingen.
Vilken är din bakgrund?
– Jag är sjuksköterska och har arbetat inom kommunal hälso- och sjukvård. Vidare har jag en masterexamen i folkhälsovetenskap. Nu är jag doktorand i gerontologi vid Lunds universitet, men anställd vid Högskolan Kristianstad, där jag också arbetar som adjunkt i omvårdnad på sjuksköterskeprogrammet.
Text: Fabian Rimfors
Foto: Anna Nivestam
Anna Nivestam (tidigare Martinsson), doktorand inom hälsovetenskap - Pre-H.