En lärarutbildning med fast förankring i klassrummet
Adam Norell Dahlqvist har några intensiva år framför sig. Parallellt med studierna ska han arbeta som lärare i matematik, fysik och kemi på en högstadieskola. Att få testa sina kunskaper i klassrummet ger extra motivation och mening åt pluggandet, tycker han.
– Detta känns absolut helt rätt. Att få arbeta samtidigt som man pluggar blir pricken över i:et, säger Adam Norell Dahlqvist som i höstas påbörjade studierna på den arbetsplatsintegrerade ämneslärarutbildningen.
"Jag gillar verkligen att jobba i skolan. Det man ger till eleverna – det får man tillbaka tio gånger om!"
Adam Norell Dahlqvist 22 år, har just avverkat sin första termin på den arbetsplatsintegrerade ämneslärarutbildningen årskurs sju till nio vid Högskolan Kristianstad. Det innebär att han snart kommer att varva studentlivet med lärarjobb på en skola, där han ska undervisa i ämnena matematik, fysik och kemi.
Adam Norell Dahlqvist vet vad han gett sig in på, då han redan hunnit skaffa sig erfarenhet från skolvärlden. Direkt efter studenten fick han en tjänst som elevassistent på en högstadieskola i Helsingborg.
– Min allra första tanke när jag kom till skolan var: ”Vad gör jag här?”. Men jag försökte att inte grubbla för mycket, utan bara göra rätt i stunden och vid varje lektionstillfälle.
Och med tiden började han känna sig alltmer hemmastadd bland eleverna på högstadiet. Med sin bakgrund som ungdomstränare i karateklubben var han van vid att möta barn och tonåringar, och han märkte hur hans driv och engagemang smittade av sig på eleverna.
– Egentligen hade jag bara tänkt stanna ett år, men jag trivdes så bra, så det blev två år istället. En del blir kanske avskräckta när de börjar jobba i skolan, men själv kände jag motsatsen; jag blev bara ännu mer sugen!
Förra våren började han se sig om efter lärarutbildningar. Matematik, kemi och fysik låg honom extra varmt om hjärtat, och när han läste om den arbetsplatsintegrerade utbildningen vid Högskolan Kristianstad, med just denna ämnesinriktning, föll bitarna på plats.
"Jag hade flera arbetskamrater som rekommenderat Högskolan Kristianstad. Att utbildningen dessutom varvade studier och arbete, såg jag som en bonus."
Ansökningsprocessen var mer komplicerad än vanligt, då de blivande studenterna måste ha försäkrat sig om en lärartjänst inom en kommun innan de kan bli antagna vid utbildningen. Adam Norell Dahlqvist sökte sig till Helsingborgs kommun, och ombads bland annat att spela in en presentationsfilm om sig själv.
– Det var svårt och jag fick lägga ner rätt mycket tid på det. Men det var också spännande, eftersom jag tvingades själv reflektera över varför jag sökte detta.
Det hela föll i god jord, och i samband med terminsstarten i höstas fick Adam Norell Dahlqvist veta att han skulle tillbringa en del av sin studietid som lärare på Slottsvångsskolan i Helsingborg. Men först väntade ett intensivt år vid Högskolan Kristianstad, med en studietakt på 125 procent.
– Jag var rätt orolig att det skulle bli för tufft. Men om man bara tar tag i pluggandet från början, så funkar det. Även om det kan upplevas som intensivt, så är det värt det.
Adam Norell Dahlqvist är en av 14 studenter som blev antagna till den nya utbildningen i höstas. Lena Löfgren, som är programområdesansvarig för utbildningen, beskriver tanken bakom det annorlunda upplägget:
– Lärarutbildningar beskylls ofta för att inte lyckas förankra teorin i verkligheten. Det ville vi ändra på.
Sedan ett par år tillbaka har högskolan erbjudit en arbetsplatsintegrerad utbildning för grundlärare i årskurserna fyra till sex, vilket inneburit att studenterna arbetat på en skola parallellt med studierna. Detta har fallit väl ut, och inför förra hösten bestämde man sig för att gå ett steg vidare.
–Vi visste att kommunerna och högstadieskolorna hade svårt att hitta lärare i ämnena matematik, fysik och kemi, och när vi kontaktade dem var de mycket intresserade av att erbjuda plats åt blivande lärare under deras studietid.
Hon betonar att samverkan och kommunikation mellan arbetsplatsen och lärosätet är avgörande för att upplägget ska fungera. Studenten får inte åläggas omöjliga uppgifter eller alltför tungt ansvar, men ska samtidigt få en realistisk bild av vardagen i klassrummet.
Adam Norell Dahlqvist och hans kurskamrater har hittills läst UVK-kurser, om utbildningsvetenskapens kärna, och ämnesspecifika kurser i matematik och kemi. Under höstterminen har han också besökt Slottssvångskolan, där han ska börja jobba under andra läsåret.
– Det kändes spännande att komma till stället där jag ska tillbringa flera år, och träffa mina framtida kollegor. På högskolan är det lätt hänt att teorin hamnar långt ifrån vardagen och verkligheten, men nu fick jag en påminnelse om varför jag pluggar. Det ger bra motivation.
Lena Löfgren håller med:
– För studenter som tar examen från vanliga lärarutbildningar, kan mötet med verkligheten lätt bli chockartad. Men dessa studenter har samlat på sig värdefull yrkeserfarenhet under flera år. Då har de klart för sig vad arbetet innebär och kan göra ett bra jobb från dag ett.
Text: Kerstin Weman Thornell
Foto: Kajsa Norell Dahlqvist