Gå direkt till innehåll.
Logotyp HKR
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
In English
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
  • Logga in
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
{{ prevNode.name }}
{{ node.name }}
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
In English
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
{{ node.name }} {{ node.name }}
  1. HKR
  2. Nyheter
  3. Maten ökar samarbetsförmågan och självförtroendet
  1. HKR
  2. Nyheter
  3. Maten ökar...
17 nov. 2021 /Nyhet /Forskning /Samverkan

Maten ökar samarbetsförmågan och självförtroendet

Kan gemensam matlagning främja hälsa och välbefinnande hos personer med kognitiv funktionsnedsättning? Och kan mat och måltider samtidigt även förbättra samarbets- och kommunikationsförmågan? Det ser så ut, menar forskare bakom ett pågående forskningsprojekt.

Skafferiet, i form av grönsakslandet på Habo Gård.På Habo gård har deltagarna med kognitiva funktionsnedsättningar lagat mat tillsammans utomhus medan forskarna observerat matens sociala dimensioner.

Maria Nyberg är biträdande professor i sociologi inom ämnet mat- och måltidsvetenskap och forskar bland annat om matens sociala dimensioner. En måltid som är väldigt social är den offentliga. När Måltid Sverige i oktober arrangerade ett forskningsforum för offentliga måltider var Maria där och presenterade sitt pågående forskningsprojekt: Hälsofrämjande måltider inom LSS – Mat med flera mål. Projektet driver hon tillsammans med kollegan Eva-Lena Einberg, universitetslektor i hälsa och vårdvetenskap. Måltid Sverige är ett nätverk för att öka kompetensen bland dem som arbetar med och inom offentliga måltider i skola, vård och omsorg.

– Vi har inte analyserat klart denna första del ännu men några erfarenheter hittills är att deltagarna, det vill säga brukarna, uttrycker att de lär sig en massa nya saker genom att laga mat tillsammans. De vågar också laga mer mat hemma än vad de gjorde tidigare, berättar Maria.

”De pratar om och uttrycker stolthet – stolthet i att laga mat som de tycker om och som andra tycker om, men också i att lära sig laga nya rätter.”

I forskningsprojektet samverkar Maria och Eva-Lena med Sesam, en daglig verksamhet för personer med funktionsnedsättning inom Lunds kommun. Där studerar de betydelsen och upplevelsen av att laga mat tillsammans och att äta gemensamma måltider.

– De pratar om och uttrycker stolthet – stolthet i att laga mat som de tycker om och som andra tycker om, men också i att lära sig laga nya rätter. Deltagarna har olika grader av kognitiva nedsättningar men genom matlagningen tränas färdigheter i att samarbeta och hjälpas åt, utifrån vad var och en klarar av. Det finns en glädje och förväntan kopplat till matlagningen, förklarar Maria.

Inom ramen för den första delen av projektet har forskarna bland annat gjort observationer och fokusgrupper tillsammans med deltagarna när de lagar mat tillsammans utomhus på Habo Gård i Lomma.

Text: Fabian Rimfors
Foto: Maria Nyberg

Deltagare skivar gul paprika på Habo Gård.Genom att laga mat utomhus på Habå Gård har deltagarna lärt sig nya saker samtidigt som de vågar laga mer mat hemma. Samarbetsförmågan och självförtroendet har stärkts av aktiviteterna.

Det gick inte att fullfölja begäran.

Kontakt

{{ staffmember.name }}

{{ staffmember.name }}

{{ staffmember.jobTitle }}

Länk till kontaktuppgifter visas om {{staffdetails.CountDown}} sekunder.

Visa kontaktuppgifter

E-post {{ staffmember.email }}

Telefon {{ staffmember.telephone }}

Digitalt möte: {{ staffmember.zoomUrl }}

Det gick inte att fullfölja begäran.

Kontakt

{{ staffmember.name }}

{{ staffmember.name }}

{{ staffmember.jobTitle }}

Länk till kontaktuppgifter visas om {{staffdetails.CountDown}} sekunder.

Visa kontaktuppgifter

E-post {{ staffmember.email }}

Telefon {{ staffmember.telephone }}

Digitalt möte: {{ staffmember.zoomUrl }}

Skivad färsk rödbeta.

Måltid Sverige

Måltid Sverige är ett nätverk och en mötesplats för olika aktörer inom måltidsområdet och drivs av svenska forskningsinstitutet RISE tillsammans med ett antal regioner. Fokus ligger på offentliga måltider och att öka kompetensen bland dem som arbetar med och inom offentliga måltider i skola, vård och omsorg.

Extern

Forskningsprojektet avser att utifrån ett deltagarbaserat perspektiv studera betydelsen av matlagning tillsammans och gemensamma måltider hos personer med intellektuell funktionsnedsättning. Vidare är syftet i projektet att tillsammans med en daglig verksamhet i Lunds kommun, utveckla samt utvärdera en webbaserad utbildning om matlagning tillsammans och gemensamma måltider för personer inom LSS-verksamhet (inkluderat brukare, boendestödjare och personal inom daglig verksamhet). 

  • Forskningsmiljön MEAL

Uppdaterad: 2023-10-30 av Lina Nilsson Ekedahl

Sidansvarig: Jakob Nord

Dela

  • Länk, dela på e-post (öppnas i mail-program)
  • Länk, dela på LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Länk, dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)
Dela

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
 
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025
  • LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Youtube (öppnas i nytt fönster)
  • Instagram (öppnas i nytt fönster)
  • Facebook (öppnas i nytt fönster)
Följ oss

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025