Gå direkt till innehåll.
Logotyp HKR
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
In English
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
  • Logga in
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
{{ prevNode.name }}
{{ node.name }}
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
In English
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
{{ node.name }} {{ node.name }}
  1. HKR
  2. Nyheter
  3. Nytt samarbetsavtal ger möjligheter för innovationer med spets och höjd
  1. HKR
  2. Nyheter
  3. Nytt samarbetsavtal ger...
19 jan. 2021 /Nyhet /Student /Forskning /Samverkan /Pressmeddelande

Nytt samarbetsavtal ger möjligheter för innovationer med spets och höjd

I en tid med allt snabbare och mer komplex utveckling av varor och tjänster får testbäddar en allt större betydelse för innovationer. Balsgård Foodtech, Högskolan Kristianstad och Krinova har tecknat ett avtal som gör Testbädd Balsgård till en resurs där entreprenörer, forskare, studenter och dryckesutvecklare kan arbeta enskilt eller mötas i gemensam utveckling för att förädla eller skapa nya drycker och livsmedel.

Kunskapsmust tappas upp i flaskor på Balsgård.

– Med detta initiativ tillgängliggör vi praktisk produktutveckling för forskare och mindre företag. Testbädd Balsgård är en unik tillgång som ger höjd och spets för innovations- och utvecklingsarbete för pumpbara livsmedel, säger Torben Olsson, business designer för Testbädd Balsgård och tidigare ansvarig för Krinovas Innovationsarena.

Testbädd Balsgård har under två år drivits i projektform av Balsgård Foodtech och Krinova. Målet har varit att tillgängliggöra testanläggningen för små och medelstora företags produktutveckling men också att utveckla, paketera testbäddens erbjudande som en attraktiv resurs i det skånska innovationsekosystemet. Under dessa två år har drygt 50 företag använt testbädden vilka nått framgångar genom bland annat nya produkter på marknaden, attraherat riskkapital, patentansökan och export. Avtalet som nu är på plats mellan de tre parterna är en viljeyttring kring ett utökat samarbete för att utveckla ny kunskap, företag, och skapa tillväxt.

Testbädd Balsgård kommer genom avtalet att ge praktiskt och teoretiskt produkt- och processutvecklingsstöd till entreprenörer, forskare samt enskilda studenter. Samarbetet kring utbildning och forskning kan leda till idéer som knoppas av i företag eller att kunskapen som genereras går in i företag.

– Jag är mycket nöjd att ett avtal nu är på plats. I förarbetet har vi identifierat flera nya möjligheter där samarbetet med Testbädd Balsgård kan fungera kvalitetshöjande för både utbildning och forskning vid olika fakulteter. På så sätt får lärare, forskare och studenter vid högskolan nya ingångar för att växla upp sitt lärande och sina studier inom ramen för detta avtal, säger Viktoria Olsson, Samverkanskoordinator, mat och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad.

Kontakt

Viktoria Olsson
Samverkanskoordinator, mat och måltidsvetenskap, Högskolan Kristianstad
044-250 38 17
viktoria.olsson@hkr.se

Torben Olsson
Business designer, Testbädd Balsgård
0738-53 25 09
torben@balsgardfoodtech.se

Nils Mårtensson
VD Balsgård Foodtech AB
nils@balsgardfoodtech.se
0709-58 64 22

Testbädd Balsgård

Verksamheten på Testbädd Balsgård har sedan november 2018 och fram till den 30 nov 2020 utvecklats och drivits gemensamt av Krinova AB och Balsgård Foodtech AB i projektform. Projektet har delfinansierats av medel från Länsstyrelsen, Kristianstad kommun, Region Skåne och Jordbruksverket. En testbädd (också kallad pilothall) är en fysisk eller virtuell miljö där företag, akademi och andra organisationer samverkar vid utveckling, test och av nya produkter, tjänster och processer. 

Det gick inte att fullfölja begäran.

Kontakt Högskolan Kristianstad

{{ staffmember.name }}

{{ staffmember.name }}

{{ staffmember.jobTitle }}

Länk till kontaktuppgifter visas om {{staffdetails.CountDown}} sekunder.

Visa kontaktuppgifter

E-post {{ staffmember.email }}

Telefon {{ staffmember.telephone }}

Digitalt möte: {{ staffmember.zoomUrl }}

Kunkapsmust och skålande glas.

Gastronomistudenter lägger rabarber på högskolan

Går det att smaksätta ett varumärke? Och hur smakar i så fall Högskolan Kristianstad? Det spännande uppdraget fick gastronomistudenterna när de skulle ta fram en äppelmust för högskolans speciella tillfällen. Så här gick det till när högskolan fick sin egen must, kryddad med kunskap och Skånes landskapsäpple!

Gastronomiprogrammet.

Gastronomiprogrammet - 180 hp

Är du intresserad av mat och måltider? Vill du arbeta som måltids- eller produktutvecklare, i kvalitets- och utvecklingsfunktioner, som livsmedelsinspektör eller mat- och dryckeshantverkare? Då kan Gastronomiprogrammet passa dig!

Uppdaterad: 2021-01-19 av Sofia Johansson

Sidansvarig: Jakob Nord

Dela

  • Länk, dela på e-post (öppnas i mail-program)
  • Länk, dela på LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Länk, dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)
Dela

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
 
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025
  • LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Youtube (öppnas i nytt fönster)
  • Instagram (öppnas i nytt fönster)
  • Facebook (öppnas i nytt fönster)
Följ oss

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025