Gå direkt till innehåll.
  • Bibliotek
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare
In English
  • {{ node.Name }}
  • Logga in
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare
{{ prevNode.Name }}
{{ node.Name }}
  • Bibliotek
In English
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
{{ node.Name }} {{ node.Name }}
  1. HKR
  2. Gastronomiprogrammet
  1. HKR
  2. Gastronomiprogrammet
Det gick inte att fullfölja begäran.

Gastronomiprogrammet - 180 hp

Är du intresserad av mat och måltider? Vill du arbeta som produkt- eller måltidsutvecklare, i kvalitets- och utvecklingsfunktioner, som livsmedelsinspektör eller mat- och dryckeshantverkare? Då kan Gastronomiprogrammet passa dig! 

Vill du börja plugga på Gastronomiprogrammet hösten 2023? Det går fortfarande att söka! Programmet är öppet för sen anmälan. 

Om Gastronomiprogrammet: Produkt- och måltidsutveckling

Studierna bedrivs på heltid under 3 år och omfattar 180 högskolepoäng (hp). Utbildningen ges i form av föreläsningar, seminarier, praktisk träning i mathantverk och innovativ förmåga, självstudier och projektarbeten, samt studiebesök och gästföreläsningar. Studierna kombinerar teori med praktisk tillämpning, skapande inslag och experimentella övningar under ledorden hantverk, vetenskaplighet, hållbarhet och kreativitet. Du gör ditt examensarbete om 15 hp inom programmets huvudområde mat- och måltidsvetenskap. Utbildningen leder till en kandidatexamen i mat- och måltidsvetenskap. Forskningsanknytning av utbildningen sker i tät samverkan med forskningsmiljön MEAL.

Du studerar bland annat:

  • nutrition och hälsa
  • livsmedelsvetenskap, inklusive sensorik, livsmedelskemi och livsmedelsmikrobiologi
  • matkultur och kommunikation
  • koncept- och produktutveckling
  • system för egenkontroll och tillämpning av HACCP
  • mat- och måltidsvetenskap med perspektiv: hantverk, vetenskaplighet, hållbarhet och kreativitet
  • mat- och måltidsvetenskap med perspektiv: gastronomi i vardagen.

Kontakter med arbetslivet

I utbildningen ingår verksamhetsförlagd utbildning (VFU) under minst fem veckor. Genom VFU får du prova på tänkbara framtida yrkesroller och du får möjligheten att knyta betydelsefulla kontakter med arbetslivet. Vi har även ett nära samarbete med näringslivet genom till exempel gästföreläsare från olika företag och studiebesök. Vi lägger stort fokus på att utveckla innovativa färdigheter genom att du deltar i innovationshöjande aktiviteter och event så som Imagine och genom vårt nära samarbete med Krinova Incubation & Science Park och Balsgård Foodtech. Dessutom anordnar programmet och gastronomistudenterna en årlig Nätverksdag i syfte att skapa kontaktytor mellan livsmedelssektorn och framtidens gastronomer. Allt detta gör att du har möjligheter att skapa kontakter med arbetslivet redan under studietiden och komma in i nätverk som du kan ha stor nytta av i framtiden.

Arbetsmarknaden för gastronomer

Gastronomiprogrammet är en tvärvetenskaplig utbildning med en allmänbildande helhetssyn på mat- och måltider som ger många möjligheter på arbetsmarknaden efter examen. Här är några exempel på yrken:

  • produkt- koncept- och receptutvecklare
  • måltidsutvecklare eller controller inom exempelvis kommuner och regioner
  • sensoriker
  • kvalitetskoordinator/chef
  • livsmedelsinspektör
  • sortimentsutvecklare inom dagligvaruhandeln
  • mat- och dryckeshantverkare
  • forskare inom mat- och måltidsvetenskap efter fortsatta studier på avancerad nivå (exempelvis magisterprogrammet i mat- och måltidsvetenskap).

Läs mer om arbetsmarknaden för gastronomer.

Se intervjun med Ellinor Puerto som har läst Gastronomiprogrammet hos oss. Idag jobbar hon som chef för sortimentsutveckling EMV (egna märkesvaror) på Dagab i Stockholm.

Erika Månsson

Det behövs fler gastronomer som jobbar med skolmat!

Grönsaksbiffar eller kalops? Ekologisk mjölk eller kranvatten? Som måltidsstrateg har Erika Månsson koll på vad skolbarnen i Staffanstorps kommun stoppar i sig. Själv är hon övertygad om att gastronomerna från Högskolan Kristianstad har en viktig uppgift att fylla i samhället. "Det var väldigt nyttigt att se hur utbildningen kunde kopplas samman med arbetslivet. Att vi som gastronomer faktiskt kan bidra med mycket."
Matilda och Moa, gastronomistudenter

Insekter ger nya insikter i Sydafrika

I Sydafrika finns en tradition av att äta insekter. Två studenter från Gastronomiprogrammet har därför rest dit med stipendium för att skriva sitt examensarbete om dagens sydafrikaners attityder till ätbara insekter. Men upplevelserna i det nya landet bjuder inte bara på insekter, utan även på nya insikter och utsikter, som ger värdefulla perspektiv och erfarenheter.
Nivå: {{ programmeInfo.Niva }}
Programkod: {{ programmeInfo.Programkod }}-{{ programmeInfo.Inriktningskod }} {{ programmeInfo.Programkod }}
Examen: {{ examen }}
Behörighetskrav: {{ permission }}
  • Utbildningsplan
  • Kursplaner/kursperioder
  • Välkomstbrev
{{ inriktning.Titel }}
Start: {{ programme.TerminOchAr }}, vecka {{ programme.Startvecka }}
Studietakt: {{ programme.PtillF.Studietakt }}%
Studieform: {{ programme.StudieForm }} , {{ programme.PtillF.Oblig_sammankomster }} obligatorisk träff {{ programme.PtillF.Oblig_sammankomster }} obligatoriska träffar + {{ programme.PtillF.Oblig_ickeFysiska_sammankomster }} obligatorisk träff online {{ programme.PtillF.Oblig_ickeFysiska_sammankomster }} obligatoriska träffar online {{ programme.PtillF.Oblig_sammankomster }} obligatoriska träffar
Ort: {{ programme.Ort }}
Språk: {{ programme.Sprak }}
Urval: {{ programme.Urval }}
Anmälningskod: {{ programme.AnmalningsKod }}
Anmälan senast: {{ programme.AnmDateWorkDay | date:'yyyy-MM-dd'}}
{{ programme.SokLankText }} Anmäl dig
Sen anmälan

{{programme.ApplicationStartText}}

Stängd för anmälan

OBS! Inställd
Gastronomistudenter

Är du nyfiken på Gastronomiprogrammet? Välkommen att hälsa på oss!

Kom och titta på våra lokaler och se vårt fina campus! Eller varför inte vara med på en av våra föreläsningar? Kontakta viktoria.olsson@hkr.se, programansvarig, så skräddarsyr vi ett besök till dig! Varmt välkommen!

Vad händer på Gastronomiprogrammet?

Följ med oss på Instagram 💚 hkrgastronomi
Extern
Studenter och lärare vid Gastronomiprogrammet

Arbetsmarknaden för gastronomer

Möjligheterna efter utbildningen är många. Våra tidigare studenter arbetar bland annat som mat- och måltidsspecialister inom olika verksamheter, livsmedelsproduktion och kvalitetsarbete. Läs mer om arbetsmarknaden och exempel på yrken och branscher.
  • Programstart 2007
  • Programstart 2008
  • Programstart 2009
  • Programstart 2010-2013
  • Programstart 2014-2020
Kontakt
Uppdaterad: 2023-05-30 av {{changedby.Name}} {{changedby.Name}}
Sidansvarig: {{pageresponsible.Name}} {{pageresponsible.Name}}
Kortadress: www.hkr.se/gastronomi
Dela
Dela
Gastronomiprogrammet - 180 hp
Anmäl dig
Stäng

Välj programtillfälle

  • {{ programme.TerminOchAr }}{{ programme.UniqueProperty }}
    Studietakt: {{ programme.PtillF.Studietakt }}%
    Studieform: {{ programme.StudieForm }} , {{ programme.PtillF.Oblig_sammankomster }} obligatorisk träff {{ programme.PtillF.Oblig_sammankomster }} obligatoriska träffar + {{ programme.PtillF.Oblig_ickeFysiska_sammankomster }} obligatorisk träff online {{ programme.PtillF.Oblig_ickeFysiska_sammankomster }} obligatoriska träffar online {{ programme.PtillF.Oblig_sammankomster }} obligatoriska träffar
    Ort: {{ programme.Ort }}
    Språk: {{ programme.Sprak }}
    Urval: {{ programme.Urval }}
    Anmälningskod: {{ programme.AnmalningsKod }}
    Anmälan senast: {{ programme.AnmDateWorkDay | date:'yyyy-MM-dd'}}
    {{ programme.SokLankText }} Anmäl dig
    Sen anmälan
    {{programme.ApplicationStartText}}
    Stängd för anmälan
    OBS! Inställd

En liten men samtidigt stor högskola, samlad på ett campus.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Rapportera missförhållanden, visselblåsning

Organisationsnummer: 202100-3195

Adress: Högskolan Kristianstad

291 88 Kristianstad

Hitta hit

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Bibliotek
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Om något händer
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
  • Webbkarta
© Högskolan Kristianstad 2023
Följ oss

En liten men samtidigt stor högskola, samlad på ett campus.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Rapportera missförhållanden, visselblåsning

Organisationsnummer: 202100-3195

Adress: Högskolan Kristianstad

291 88 Kristianstad

Hitta hit

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Bibliotek
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Om något händer
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
  • Webbkarta
© Högskolan Kristianstad 2023