Nytt regionalt center för mat, hälsa och handel
Samhället måste bli mer hållbart, och för det behövs mer forskning och utbildning, och till det behövs finansiering och samverkan. Därför startar Högskolan Kristianstad nu en ny regional forsknings- och utbildningsmiljö med ett tvärvetenskapligt fokus för att skapa gränsöverskridande samarbeten mellan mat, hälsa och handel. Detta tillsammans med näringslivet och omgivande samhället. Tisdag 24 maj lanseras FOHRK. Varmt välkomna!
Inom FOHRK ska det skapas gränsöverskridande samarbeten mellan mat, hälsa och handel.
Centre for Food, Health and Retail at Kristianstad University, med akronymen FOHRK, ska bli en hörnsten i högskolans förmåga att bidra till ett hållbart samhälle. Detta genom en tydlig koppling till lärosätets forskning och utbildningar och med en stark regional och lokal förankring.
– Med FOHRK vill vi öka högskolans externa forskningsfinansiering och genom det utveckla både forskning och utbildningar, vilket är viktigt för vår framtida kompetensförsörjning och internationella positionering. Detta stärker vår kvalitet och relevans, säger Anna-Karin Edberg, vicerektor för forskning vid Högskolan Kristianstad.
”Det finns mycket goda förutsättningar att utveckla en internationellt konkurrenskraftig forsknings- och utbildningsmiljö.”
Högskolan ligger i en av Sveriges viktigaste regioner för produktion och innovation av mat och dryck. Målet är att centret ska bli en internationellt erkänd tvärvetenskaplig forskningsmiljö där kunskap kring livsmedel, hälsa och handel utvecklas och integreras tillsammans med näringslivet och omgivande samhället.
– Inom livsmedel och handel har vi sedan länge ett gott samarbete med näringslivet. Och inom hälsa har både vår forskning och utbildning varit starka länge. Så det finns mycket goda förutsättningar att utveckla en internationellt konkurrenskraftig forsknings- och utbildningsmiljö som ska bidra till regional utveckling och tillväxt, säger Karin Wendin, professor i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad, och företrädare för området mat i FOHRK.
Tisdag 24 maj kl 12–16
Högskolan Kristianstad Hus 7 (Glashuset)
FOHRK Centre for Food, Health and Retail at Kristianstad University
Program
12.00–13.00 Lunch med mingel
13.00–13.20 Introduktion av FOHRK
Håkan Pihl, rektor, Anna-Karin Edberg, vicerektor, samt professorerna Karin Wendin, Albert Westergren och Jens Hultman.
13.20–13.50 Framtidens mat
Viktoria Olsson, universitetslektor, Karin Wendin, professor,
och Susanne Rask, forsknings- och utvecklingschef på Solina.
13.50–14.20 Måltidens betydelse för vår hälsa
Albert Westergren, professor, och Sarah Forsberg, doktorand, och Köpenhamns universitet.
14.20–14.50 Hållbara och hälsosamma matvanor – ett handelsperspektiv
Jens Hultman, professor, och Karin Alm, doktorand, presenterar projekt.
14.50–15.10 Fika med mingel
15.10–15.30 Innovationsprojekt om hållbar matproduktion
Hannes van Lunteren, affärsutvecklare, Krinova Incubator & Science Park.
15.30–15.50 Hälsa kan inte köpas, men kan den säljas?
Om den hållbara maten för individ, samhälle och stat.
Rickard Tellström, docent i måltidskunskap, expert på matkultur och
måltidshistoria.