Tre år med egna forskarutbildningar – så gynnas högskolan
Den 4 december 2019 fick Högskolan Kristianstad det glädjande beskedet av UKÄ att lärosätet får examensrättigheter på forskarnivå inom områdena pedagogiskt arbete och personcentrering för hälsa och välbefinnande. Men vad har hänt sedan dess? Anna-Karin Edberg och Andreas Redfors, de två studierektorerna för forskarutbildningarna, berättar hur det går och vad som händer härnäst.
Studierektorerna för forskarutbildningarna, Andreas Redfors och Anna-Karin Edberg.
För nästan exakt tre år sedan fick Högskolan Kristianstad besked av Universitetskanslersämbetet, UKÄ, att lärosätet får examensrätt på forskarnivå inom två områden och högskolan har därefter startat upp forskarutbildning i ämnena pedagogiskt arbete respektive vårdvetenskap). Fram till dess hade högskolans alla doktorander varit inskrivna vid andra lärosäten. Men nu fick alltså högskolan egna tillstånd att utfärda doktorsexamen.
”Doktoranderna bidrar på så vis till att ytterligare forskningsperspektiv kommer till kurser och program vilket är till nytta för våra studenter.”
Just ni har högskolan 23 doktorander i egen regi, närmare bestämt 13 doktorander inom pedagogiskt arbete och 10 inom personcentrering för hälsa och välbefinnande. Om allt går planenligt kommer de första ”egna” doktoranderna att disputera under vårterminen 2025.
– Då räknar vi med att vi har 16 doktorander i forskarutbildningen, men det kan tillkomma ytterligare externfinansierade doktorander, berättar Andreas Redfors, studierektor för forskarutbildningen i pedagogiskt arbete.
– Även inom personcentrering räknar vi med att då ha 16 doktorander i utbildningen, lite beroende på hur den externa finansieringen av doktorandanställningar faller ut, säger Anna-Karin Edberg, studierektor för forskarutbildningen i personcentrering för hälsa och välbefinnande.
Så stärker forskarutbildningarna studenterna
Hur har då examensrättigheterna och den egna forskarutbildningen stärkt forskningsanknytningen när lärare och sjuksköterskor utbildas på högskolan? Jo, nästan alla doktorander undervisar i olika omfattning i lärarutbildningarna, sjuksköterskeprogrammet eller i det folkhälsovetenskapliga programmet.
– Doktoranderna bidrar på så vis till att ytterligare forskningsperspektiv kommer till kurser och program vilket är till nytta för våra studenter på både grundnivå och avancerad nivå. Doktorander är också aktiva och presenterar sin forskning vid inspirationsdagar för yrkesverksamma och i andra sammanhang, där också våra egna lärare deltar, exempelvis vid fakultetsmöten, menar studierektorerna.
”Forskarutbildningen har lett till att vi har ett antal forskningsseminarier i pedagogiskt arbete på särskilt utvalda onsdagseftermiddagar som är öppna för alla.”
Alla doktorander presenterar sina arbeten inom ramen för de forskningsmiljöer de deltar i, där kollegor kan delta och sprida kunskapen vidare.
Forskarutbildningen har lett till att vi har ett antal forskningsseminarier i pedagogiskt arbete på särskilt utvalda onsdagseftermiddagar som är öppna för alla. Håll utkik efter dessa i kalendariet, uppmanar Anderas Redfors.
– Inom pedagogiskt arbete presenterar doktoranderna även sin forskning för hela fakulteten i form av posters, inom ramen för kursen i forskningskommunikation.
Vidare välkomnas studenter på grund- och avancerad nivå att delta i doktorandprojekt och använda avgränsade delar av datamaterialet i sina uppsatsarbeten.
– De kan också göra litteraturstudier som angränsar till det aktuella projektet, påpekar Anna-Karin. För att stimulera handledare finns ett stöd i form av extra handledningstid till sådana uppsatser som därefter även publiceras i rapportform.
Kompetensen höjs och karriärer kan utvecklas
Flera av Högskolan Kristianstads doktorander har en grundanställning som adjunkt. Inom ramen för forskarutbildningen har de då också möjlighet att utveckla sin kompetens inom forskning som är till nytta för lärosätet som helhet.
– Men även genom att anställa doktorander som kommer utifrån, från ett arbete i kommun eller region, ökar möjligheten att attrahera nya lektorer. Efter disputationen blir flera av doktoranderna kvar i akademin, vilket är positivt för vår kompetensförsörjning, konstaterar Anna-Karin.
– När det gäller kompetensutveckling för våra egna lärare så innebär det faktum att vi har egen forskarutbildning att man som forskare får större möjligheter att prova på att vara handledare, och som docent få möjlighet att vara huvudhandledare. Detta är viktiga erfarenheter att ha med sig om man vill meritera sig vidare. Det är betydligt svårare att utses till huvudhandledare vid ett annat lärosäte, påpekar Andreas, som själv för övrigt är excellent lärare via högskolans akademiska meriteringsprogram.
Nya seminarier och nationella sammanhang
Egna forskarutbildningar innebär också egna seminarier. Högskolans första ”mittseminarium” har redan varit, i oktober när Tide Garnow inom personcentrering för hälsa och välbefinnande hade mittseminarium om ungdomar och ensamhet. Nästa mittseminarium blir 19 december inom pedagogiskt arbete med Sofia Lindberg, som tittar på hur speciallärare och specialpedagoger kan utveckla pedagogisk relationskompetens med stöd av virtuella simuleringar med avatarer.
Högskolan kommer också in i nya nätverk och sammanhang genom forskarutbildningarna.
– Vi har påbörjat diskussioner om att tillsammans med fyra andra lärosäten och två kunskapscenter i Sverige, Norge och Danmark för att starta ett post-doc-nätverk inom forskning om personcentrering. Ett sådant nätverk skulle skapa möjligheter för våra doktorander att efter utbildningen kunna hitta fler vetenskapliga samarbeten inom fältet och då både bredda och fördjupa forskningsområdet, berättar Anna-Karin.
”2025 planerar vi för att Högskolan Kristianstad ska vara värd för den nationella konferensen i pedagogiskt arbete.”
Även området pedagogiskt arbete sätter in högskolan i nya nätverk och sammanhang, varpå lärosätet mycket väl kan bli värd för ett sådant.
– Det finns ett nationellt nätverk inom pedagogiskt arbete och vartannat år arrangerar de en konferens. Nästa år kommer den att vara i Norrköping men 2025 planerar vi för att Högskolan Kristianstad ska vara värd för den nationella konferensen i pedagogiskt arbete, berättar Anderas.
I dagsläget har högskolan examensrättigheter inom två områden. Men i framtiden kan det kanske bli fler. Det undersöks nämligen om det finns möjligheter att utveckla och ansöka om forskarutbildningsrättigheter inom fler områden.
Text: Fabian Rimfors
Foto: Sofia Johansson