Seniorer lagar mat: ”Vi har jätteroligt ihop!”
Man lär sig alltid något nytt! säger Inga Andersson, en av deltagarna vid matlagningsworkshopen för äldre. Och visst var det ovant för de flesta, att tillaga linsbullar i air fryer. Samtidigt fick studenterna på Gastronomiprogrammet chansen att förmedla kunskaper om mat för seniorer.
– Vi vill gärna lyfta fram betydelsen av näringsriktig mat. I kombination med fysisk aktivitet kan det bidra till att förlänga livet, säger studenten Josefin Nilsson som förberett matlagningsworkshopen tillsammans med bland andra klasskamraten Elias Dissing.
Matlagandet ingår i kursen Mat och näring genom livet II, där studenterna på Gastronomiprogrammet bland annat fördjupar sig i hur näringsbehoven och ämnesomsättningen förändras när människor kommer upp i åren. För att verkligen få testa sina kunskaper i praktiken, har de bjudit in ett gäng glada seniorer som fick en heldag med föreläsning, matlagning och lunch i Högskolan Kristianstads lokaler.
– Det är roligt att få knyta ihop de teoretiska kunskaperna med praktiska moment som detta. Och seniorerna har varit väldigt engagerade och ställt många frågor, säger gastronomstudenten Josefin Nilsson.
"Den som blir äldre behöver mer protein. Samtidigt måste man hitta en balans - det ska vara nyttigt, men gott."
När de tagit fram menyn har de valt rätter som deltagarna känner igen i vardagen, men som ändå skiljer sig en smula från hur de brukar tillagas. På dagens meny står därför köttbullar med kokt potatis, men bullarna innehåller kycklingfärs, svarta bönor eller linser. Den traditionella lingonsylten har fått ett inslag av picklad rödlök och glassen till dessert är extra proteinrik.
– Den som blir äldre behöver mer protein. Samtidigt måste man hitta en balans - det ska vara nyttigt, men gott, säger Josefin Nilsson.
Pensionärsföreningen frågade
Vid en av köksbänkarna står 85-åriga Brita Andrén iklädd blått förkläde. Hon berättar att hon fick nys om matlagningen genom pensionärsföreningen.
– De ringde och frågade om jag ville hänga med.
Hon har alltid tyckt om att laga mat, men då hon bor ensam blir det lite tråkigt att bara laga för en person. Nu rullar hon svartabönbullar tillsammans med Christina Arvidsson. De är båda lite nyfikna på hur de kommer smaka. Därhemma består bullarna alltid av blandfärs.
– Man har ju sina vanor… Men de här var åtminstone enkla att rulla.
– Vi har väl rullat en och annan köttbulle genom åren, säger Christina Arvidsson. Denna gång ska hon och Brita Andrén dock göra svartabönbullar.
En bit därifrån står Inga Andersson och rör i brunsåsen. Hon berättar att hon tycker om att laga mat och testa nya recept, men ännu hellre bakar hon. Hon tvekade inte att anmäla sig till seniormatlagningen på högskolan.
– Man lär sig ju alltid något nytt! De vegetariska köttbullarna kommer jag nog ta med mig. De ska bli intressanta att testa.
Utöver tillagning i vanliga kastruller och stekpannor får seniorerna också prova att tillreda maten i så kallad air fryer. Det är nytt för de flesta. En del är lite skeptiska, andra blir positivt överraskade över resultatet.
Under förmiddagens föreläsning har seniorerna bland annat fått höra om hur näringsbehoven förändras med åldern. Inga Andersson känner igen sig i detta: "Som äldre blir man mätt mycket fortare, så hur man än bär sig åt blir det rester till nästa dag."
Win-win för alla inblandade
Att laga mat tillsammans tycks vara ett effektivt sätt att skapa gemenskap. Det blir många leenden och skratt bland grytor och kastruller.
– Vi känner inte varandra sedan tidigare, men vi har jätteroligt ihop, konstaterar någon.
Sarah Forsberg, universitetsadjunkt i mat- och måltidsvetenskap, håller ett vakande öga över studenterna och deras interaktion med seniorerna. Hon är hittills mycket nöjd med dagen.
– Detta är verkligen win-win för alla inblandade. För studenterna är det jättebra att få träna sig i skarpt läge, med en riktig målgrupp. Och seniorerna får förhoppningsvis en fin dag med dessutom god och gratis mat samt lite nya tips kring hälsa och hållbarhet.
Efter ett par timmar vid spisarna har det börjat kurra i magen, och studenterna påkallar seniorkockarnas uppmärksamhet.
– Jättebra jobbat! Är ni redo att testa det ni lagat?
De olika anrättningarna dukas fram på bänken mitt i köket och seniorerna tar för sig av maten. Inga Andersson och Brita Andrén slår sig ner vid ett av borden och prövar sig fram mellan smakerna.
– Svartabönbollarna skulle kanske haft lite mer kryddning. Men linsbullarna och kycklingbullarna – de var jättegoda!
Fjorton damer och tre herrar deltog i matlagningsworkshopen för seniorer. Höjdpunkten var dock att få avnjuta maten tillsammans.
Text och foto: Kerstin Weman Thornell