"Jag är främst intresserad av produktutveckling"
Äta bör man. Men måltiden är så mycket mer än bara det som hamnar på tallriken. På Gastronomiprogrammet får Adam Strömgren och hans klasskompisar lära sig om allt från produktutveckling och sensorik till marknadsföring. ”Vi är som en liten matfamilj”, säger han.
Adam Strömgren läser nästsista terminen på Gastronomiprogrammet. Han ser fram emot att börja jobba med mat och måltider: "Jag kommer nog inte stå vid spisen, utan jag är främst intresserad av produktutveckling."
Berätta om din utbildning!
– Jag läser femte terminen på Gastronomiprogrammet, och just nu har jag en kurs i råvaruförädling och varumärkesbyggande. Till sommaren tar jag min examen.
Vad gjorde du innan du började plugga?
– Jag har arbetat med kläder hela livet, både i butik och som inköpare. Men jag har alltid haft ett grundintresse för mat och måltider. I samband med pandemin fick jag tid att fundera över vad jag ville göra i livet och jag insåg att det var dags att byta bana.
"Det som tilltalade mig var blandningen. Det är inte en kockutbildning, utan man varvar matlagning med exempelvis kemi och produktutveckling."
Varför blev det just Gastronomiprogrammet?
– Eftersom jag bor med min familj i Kristianstad så låg det nära till hands att leta efter utbildningar i närheten. Men jag hade nog inte hört så mycket om just Gastronomiprogrammet innan – jag råkade bara hitta det på högskolans webb. Det som tilltalade mig var blandningen. Det är inte en kockutbildning, utan man varvar matlagning med exempelvis kemi och produktutveckling.
Att studera på en högskola är helt nytt för många. Vilka studietips kan du ge till de studenter som börjar på Gastronomiprogrammet?
– Gå på alla föreläsningar! Kunskaperna fastnar bättre än man kanske tror. En viktig grej är också att ta hjälp av de andra i klassen. Man kan alltid dra nytta av varandras styrkor och lära sig av varandra. Sedan är studietekniken förstås väldigt individuell, och alla har olika ambitionsnivåer. Här gäller det att inte stressa upp sig, utan lita på sig själv och på sina kunskaper. Har man ett genuint intresse för ett ämne, så kommer man att ta till sig det viktiga.
Vilka ämnen har varit särskilt intressanta att läsa?
– Mat och måltid är så mycket mer än bara det som hamnar på tallriken. Det finns så många andra parametrar som är viktiga, och som man behöver känna till. Själv har jag fastnat för produktutveckling, där man bland annat kommer in på områden som sensorik, kemi och livsmedelssäkerhet. Det är också spännande med varumärkesutveckling och marknadsföring – det har jag ju arbetat med tidigare inom klädhandeln.
"Vi har en fantastisk gemenskap och har blivit som en liten matfamilj! Vi har dessutom duktiga lärare som verkligen bryr sig om oss."
Adam Strömgren och Viktoria Olsson, biträdande professor i mat- och måltidsvetenskap, i ett av högskolans laboratorium.
Hur är det att plugga på Gastronomiprogrammet?
– Vi har en fantastisk gemenskap och har blivit som en liten matfamilj! Vi har dessutom duktiga lärare som verkligen bryr sig om oss. Det kan säkert finnas förutfattade meningar om att det är opersonligt att plugga på högskola, och att man måste klara sig mer på egen hand. Men våra lärare har verkligen ett engagemang och ett driv.
Hur kan en typisk vecka se ut?
– Det är så olika beroende på vilken kurs man läser. Men i genomsnitt tillbringar jag nog tre dagar i veckan på campus, då jag är på föreläsningar eller gör grupparbete. Även om upplägget är mer teoretiskt än jag trodde från början, så hamnar man ofta i köket eller i labbet till slut, för att prova det man lärt sig.
Vad har ni gjort utanför campus?
– Förutom fem veckors VFU har vi haft många delmoment i kurserna där vi gör studiebesök. Det är roligt att få konkreta kopplingar till det vi läser. Som nästa vecka, då vi ska till Balsgård Foodtech utanför Kristianstad och vara med och tillverka äppelmust.
"Jag kommer nog inte stå vid spisen, utan jag är främst intresserad av produktutveckling."
Hur ser dina framtidsdrömmar ut?
– Min framtidsvision är såklart att jobba med mat. Jag kommer nog inte stå vid spisen, utan jag är främst intresserad av produktutveckling. Sedan flera år är jag engagerad i Sweden Rock, och sedan jag började plugga så har jag arbetat med personalmat och matsäkerhet på festivalen.
Vad är det bästa med din utbildning och med Högskolan Kristianstad?
– Det är gemenskapen och närheten mellan lärare och studenter. Det känns som att Högskolan Kristianstad är en liten stor skola. Sedan är det förstås roligt att studera tillsammans med människor som har samma intresse, och vill samma saker, som en själv. När jag började plugga fick jag ett kort av min sambo, där det stod: ”Vissa hoppas, andra hoppar”. Det har jag satt upp vid med skrivbord. Jag är glad att jag vågade hoppa!
Text: Kerstin Weman Thornell
Foto: Annsofi Hellström