Mat, hälsa och hållbarhet i fokus under CoLab i Kristianstad
Under tre dagar har Högskolan Kristianstad genom Europauniversitetsalliansen COLOURS stått värd för ett antal arrangemang i samband med konferensen Spot on Food, med fokus på hållbar livsmedelsförsörjning. Forskare och studenter från flera andra alliansuniversitet har deltagit.
Spot och Food arrangeras av Krinova Incubator & Science Park och Kristianstads kommun. I år var COLOURS en av flera partners.
– Vi håller på att ta de första stegen mot många vidare samarbeten lokalt, regionalt och internationellt, vilket är en väldigt positiv känsla, konstaterar Mats Åhlander, högskolans projektledare för införandet av COLOURS.
Food Hack 2024
Den 1 oktober inleddes med uppstarten av ett tredagars hackaton, Food Hack 2024. Ett 30-tal förväntansfulla deltagare, bland andra studenter från högskolans gastronomiprogram och datatavetenskapliga utbildningar, tog sig an uppgiften att förändra och förbättra livsmedelshanteringen utifrån ett hållbarhetsperspektiv.
– Vi använder samma koncept som vi brukar ha i Högskolan Kristianstads innovationsutbildning Imagine, förklarar Julius Soutine, innovationsrådgivare vid högskolan, som lett detta hackaton. Det här har varit en betydligt längre session än vanligt, vilket har inneburit att man kunnat fördjupa arbetena och kommit med tydligare lösningsförslag.
Forskning kring mat, hälsa och hållbarhet
Tisdagen var även uppstarten för ett så kallat CoLab där representanter från COLOURS, både forskare, forskningsassistenter och studenter, träffades för att lära känna varandra, lära sig mer om Högskolan Kristianstads verksamhet och fundera över möjliga framtida samarbeten. På förmiddagen ägde mötet rum på högskolans nya så kallade CoSpace i Galleria Boulevard i centrala Kristianstad.
Förmiddagen handlade om mat ur ett tvärvetenskapligt FOHRK-perspektiv. FOHRK är högskolans forsknings- och utbildningsprofil med fokus på mat, hälsa och handel. Representanterna från Nordmakedonien (University St Kliment Ohridski Bitola), Polen (Jan Długosz University) och Frankrike (Le Mans University) presenterade i sin tur sina lärosäten och relevant forskning med angränsning till mat, hälsa och hållbarhet. Under eftermiddagen fick våra gäster möjlighet att gå runt på campus och lära känna forskningsmiljöer och annan verksamhet.
– Det är alltid spännande att träffa kollegor från andra länder, säger Jens Hultman, professor i företagsekonomi. De här dagarna gav oss en fin möjlighet och diskutera de samhällsutmaningar kring hållbara och hälsosamma matvanor som vi på FOHRK tar oss an i vår forskningsprofil.
“Field study” och konferensen Spot on Food
Under onsdagen fick deltagarna från COLOURS, tillsammans med övriga intresserade av de som skulle delta på torsdagens konferens Spot on Food, göra en Field study för att lära känna lokala företag inom livsmedel.
På torsdagen den 3 oktober gick den stora Spot on Food-konferensen av stapeln. Bland många inspirationsföredrag så presenterades även finallagen från FoodHack och under eftermiddagen utsågs segrarna: ”Onlineskafferi” med deltagare från högskolans egen gastronomiutbildning.
– Det som också är spännande med denna typ av evenemang är att få nya perspektiv på den forskning vi arbetar med, menar Karin Wendin, professor i mat- och måltidsvetenskap. Det kan vara saker som HUR man arbetar och VAR man gör sina undersökningar och NÄR man väljer att göra olika moment. Både perspektiv från olika länder och från företags- och entreprenörshåll kan skifta, men peka åt samma håll!
Projektnummer: 101124491
Finansieras av Europeiska unionen. De synpunkter och åsikter som uttrycks är endast upphovsmannens [upphovsmännens] och utgör inte Europeiska unionens eller Europeiska genomförandeorganet för utbildning och kulturs (EACEA) officiella ståndpunkt. Varken Europeiska unionen eller EACEA tar något ansvar för dessa.