Månadens alumn - Ellen Hugosson
Ellen Hugosson, med examen från Gastronomiprogrammet vid Högskolan Kristianstad, är månadens alumn. När Gastronomiprogrammet nyligen firade 20 år fick vi en pratstund med Ellen som delade med sig av erfarenheter och berättar hur utbildningen format hennes karriär.
– Efter min examen 2015 valde jag att fördjupa mina kunskaper inom livsmedelskemi och näringslära. Därefter började min professionella bana på Findus Special Foods, där jag arbetade med konsistensanpassad mat för personer med tugg- och sväljsvårigheter. Idag är jag måltidsutvecklare för omsorgen i Kävlinge kommun.
Arbete i nationellt projekt med lokalt fokus
Rollen som måltidsutvecklare innefattar både utvecklingsarbete för äldreomsorgen och ledarskap i det nationella projektet “Nollvision för undernäring hos äldre”, ett projekt med målet att det inte ska finnas någon undernärd äldre i Sverige, som inte är sjukdomsrelaterat. I arbetet får Ellen kombinera sin gastronomiska expertis med social innovation. Ellen beskriver arbetet som både utmanande och givande.
– Projektet Nollvision för undernäring hos äldre syftar bland annat till att förebygga undernäring bland äldre och innebär att skapa lösningar för äldre som bor hemma och kanske känner sig ensamma eller inte får i sig rätt näring. Vi har bland annat arbetat med insatser som “måltidsvänner”, där volontärer matchas med äldre för att äta tillsammans. Ett annat av initiativen är måltidstjänst vid hemkomst från sjukhus, det innebär att bli erbjuden god och näringsrik mat från kommunens kök efter sjukhusvistelse. Nu planeras också en pilot där sjuksköterskor förskriver mellanmål för patienter i riskzon för undernäring i hemsjukvården- som ett första steg innan näringsdryck ordineras.
Samarbete och nyfikenhet
Ellen betonar vikten av samarbete mellan olika yrkeskategorier. I Kävlinge arbetar hon nära kollegor som också studerat på Gastronomiprogrammet, vilket skapar en gemensam syn på matens betydelse i samhället. Hon lyfter även fram nya måltidspolicies och samarbeten med företag för att säkerställa att äldre får tillgång till näringsriktig och aptitlig mat. För de nuvarande studenter som funderar på den framtida karriären ger Ellen rådet att vara nyfiken och öppen för att arbeta brett.
– Gastronomiprogrammet ger en bra grund för att förstå måltidens olika aspekter och samhällets behov. När jag tänker tillbaka uppskattar jag att vi tränades i att angripa olika områden kopplade till måltiden, vilket är något jag har stor nytta av idag.
Framtida fokus och fortsatt samarbete med högskolan
Utöver sitt dagliga arbete har Ellen påbörjat en magisterutbildning i mat och måltidskunskap, även den på Högskolan Kristianstad. Något som hon hoppas ska stärka arbetet med förebyggande insatser. Hon ser fram emot att fortsätta bidra till projekt som gör skillnad, både på lokal och nationell nivå.
– Utbildningen går hand i hand med det jag gör idag. Vi behåller också kontakten med Högskolan. Bland annat har Sarah Forsberg varit hos oss och föreläst, och våra kockar fick göra en workshop kring hennes forskning om fingerfoods. Det var väldigt uppskattat och används idag i vår planering och arbete, avslutar Ellen.