Med smak för utveckling – examensarbete i Sydafrika
Ett examensarbete i Sydafrika blev en chans att kombinera gastronomi med samhällsutveckling. Genom forskning på inhemska råvaror fick nya perspektiv, smaker och samarbeten ta plats – både professionellt och personligt.
– Genom Viktoria Olsson fick jag kontakt med Dr. Nomusa Dlamini, som arbetar på CSIR i Pretoria. De fokuserar på forskning och produktutveckling kring inhemska råvaror med syftet att stärka mindre, lokala företag. Det är något jag gärna vill jobba med i framtiden och därför valde jag att göra examensarbetet här, säger Fanny Åberg, sistaårsstudent på gastronomiprogrammet, om varför valet föll på just Sydafrika.
Lärdomar i ny kontext
Tidigare erfarenhet av att både bo, studera och arbeta utomlands gjorde att Fanny kände sig ganska väl förberedd och tog sig an examensarbetet med öppenhet, men också med stor respekt för det nya sammanhanget.
– Det jag haft med mig från tidigare erfarenheter utomlands gällde även här i Sydafrika. Det är viktigt att anpassa sig till en ny kontext och att vara flexibel kulturellt, men i det här fallet också gastronomiskt. Produktutveckling handlar om att känna till marknaden och det kräver förståelse för lokala smakpreferenser, tillgång på råvaror och produktionsförutsättningar.
Några utmaningar har dock funnits. En är den pågående elkrisen i landet, så kallad load shedding.
– Här finns andra tillgångar till resurser än vad jag är van vid hemifrån. Att det inte finns el hela tiden kan så klart påverka en i arbetet.
Intryck som stannar kvar
Att göra ett examensarbete utanför Europa kräver både planering och initiativ. Fanny började processen redan under hösten. Utöver ansökningar och projektplaner som ska in i god tid tillkommer praktiska detaljer som vaccinationer och boende. Men, menar Fanny, så länge man själv är driven och har viljan att åka så kommer allt det där lösa sig.
– Det är så värt det! Mest givande med vistelsen har varit alla intryck och upplevelser, både stora och små. Att få prova nya smaker, besöka lokala marknader och uppleva landets natur genom exempelvis safari har gett värdefulla perspektiv. Men också, alla människor man möter längs vägen, det ger mycket inspiration.
Vad har du för tips till studenter som funderar på att göra sitt examensarbete utomlands?
– Go for it! Det är en otroligt lärorik upplevelse, både personligt och professionellt. Men man ska också vara beredd på att allt inte kommer att gå enligt plan, så flexibilitet och öppenhet är viktigt för att komma vidare och hitta lösningar. Personligen tycker jag också att det blir roligast när man hittat lokala kontakter. Man får en helt annan kontakt till platsen man är på och det uppskattar jag väldigt mycket.