Gå direkt till innehåll.
Logotyp HKR
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
In English
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
  • Logga in
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
{{ prevNode.name }}
{{ node.name }}
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
In English
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
{{ node.name }} {{ node.name }}
  1. HKR
  2. Nyheter
  3. Med smak för utveckling – examensarbete i Sydafrika
  1. HKR
  2. Nyheter
  3. Med smak för utveckling...
09 apr. 2025 /Nyhet /Student /Utbildning /Samverkan

Med smak för utveckling – examensarbete i Sydafrika

Ett examensarbete i Sydafrika blev en chans att kombinera gastronomi med samhällsutveckling. Genom forskning på inhemska råvaror fick nya perspektiv, smaker och samarbeten ta plats – både professionellt och personligt. 

Fanny Åberg

– Genom Viktoria Olsson fick jag kontakt med Dr. Nomusa Dlamini, som arbetar på CSIR i Pretoria. De fokuserar på forskning och produktutveckling kring inhemska råvaror med syftet att stärka mindre, lokala företag. Det är något jag gärna vill jobba med i framtiden och därför valde jag att göra examensarbetet här, säger Fanny Åberg, sistaårsstudent på gastronomiprogrammet, om varför valet föll på just Sydafrika.  

Lärdomar i ny kontext

Tidigare erfarenhet av att både bo, studera och arbeta utomlands gjorde att Fanny kände sig ganska väl förberedd och tog sig an examensarbetet med öppenhet, men också med stor respekt för det nya sammanhanget.

– Det jag haft med mig från tidigare erfarenheter utomlands gällde även här i Sydafrika. Det är viktigt att anpassa sig till en ny kontext och att vara flexibel kulturellt, men i det här fallet också gastronomiskt. Produktutveckling handlar om att känna till marknaden och det kräver förståelse för lokala smakpreferenser, tillgång på råvaror och produktionsförutsättningar. 

Kvitten

Några utmaningar har dock funnits. En är den pågående elkrisen i landet, så kallad load shedding. 

– Här finns andra tillgångar till resurser än vad jag är van vid hemifrån. Att det inte finns el hela tiden kan så klart påverka en i arbetet. 

Intryck som stannar kvar

Att göra ett examensarbete utanför Europa kräver både planering och initiativ. Fanny började processen redan under hösten. Utöver ansökningar och projektplaner som ska in i god tid tillkommer praktiska detaljer som vaccinationer och boende. Men, menar Fanny, så länge man själv är driven och har viljan att åka så kommer allt det där lösa sig.

– Det är så värt det! Mest givande med vistelsen har varit alla intryck och upplevelser, både stora och små. Att få prova nya smaker, besöka lokala marknader och uppleva landets natur genom exempelvis safari har gett värdefulla perspektiv. Men också, alla människor man möter längs vägen, det ger mycket inspiration.

Fanny safari

Vad har du för tips till studenter som funderar på att göra sitt examensarbete utomlands? 

– Go for it! Det är en otroligt lärorik upplevelse, både personligt och professionellt. Men man ska också vara beredd på att allt inte kommer att gå enligt plan, så flexibilitet och öppenhet är viktigt för att komma vidare och hitta lösningar. Personligen tycker jag också att det blir roligast när man hittat lokala kontakter. Man får en helt annan kontakt till platsen man är på och det uppskattar jag väldigt mycket. 
 

Mat och måltider.

Läs mer om Gastronomiprogrammet

Vill du vara med och påverka vad och hur vi äter och därigenom skapa positiva effekter för miljön, hälsan och samhället? Då kan Gastronomiprogrammet passa dig! Läs mer här.

Uppdaterad: 2025-05-06 av Lina Nilsson Ekedahl

Sidansvarig: Jakob Nord

Dela

  • Länk, dela på e-post (öppnas i mail-program)
  • Länk, dela på LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Länk, dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)
Dela

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
 
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025
  • LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Youtube (öppnas i nytt fönster)
  • Instagram (öppnas i nytt fönster)
  • Facebook (öppnas i nytt fönster)
Följ oss

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025