Begrepp på HKR
Vad betyder orden docent, examensmål, tentamen ...? Här finns definition och förklaring av olika begrepp som används vid Högskolan Kristianstad.
Adjungerad universitetsadjunkt, Adjungerad universitetslektor, Adjungerad biträdande professor, Adjungerad professor
Lärare som har sin huvudsakliga verksamhet utanför högskoleväsendet. Tidsbegränsad anställning för lärare som uppfyller respektive behörighetskrav.
Aktiv student
En aktiv student har spår av aktivitet i Ladokregistret. Med spår avses (i) godkänt resultat på noll poäng eller mer, (ii) underkänt resultat på noll poäng eller mer, (iii) godkänd kurs, eller (iv) anmält sent avbrott på kurs.
Anmälningsavgift
För sin prövning av en anmälan om utbildning på grundnivå och avancerad nivå ska högskolan ta ut en anmälningsavgift om 900 kronor av den som vid tidpunkten för anmälan inte är medborgare i en stat som omfattas av avtalet om Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, EES, eller i Schweiz (tredjelandsmedborgare). Om anmälningsavgiften inte betalas senast vid den tidpunkt som högskolan bestämmer, ska anmälan inte prövas.
Anmälningskod
Kod som används för att anmäla sig till specifikt utbildningstillfälle i en viss antagningsomgång.
Anslag
Av riksdagen anvisat anslag som regeringen tilldelat HKR med ett visst belopp för ett bestämt ändamål och för vilket högskolan har dispositionsrätt. HKR disponerar ett ramanslag för utbildning på grund- och avancerad nivå och ett för forskning. Anslaget anvisas årligen i regleringsbrevet.
Antagning
Av högskolan fattat beslut om tillträde till viss utbildning.
Antagningsomgång
Sammanhållen hantering av anmälan till visst utbildningstillfälle eller grupp av utbildningstillfällen med gemensam anmälningstid och urvalstidpunkt.
Antagningstal
Uppgift om det antal studenter som ska antas till ett visst sökalternativ för såväl kurs som utbildningsprogram vid en viss antagningsomgång.
Antal antagna studenter
Antal som av högskolan har blivit beviljade tillträde till en kurs eller ett utbildningsprogram.
Antal registrerade studenter
Samtliga individer som är förstagångs- eller fortsättningsregistrerade på någon kurs som högskolan ger någon gång under den aktuella perioden. Studenter som är omregistrerade på en kurs ingår inte.
Antal studenter
Antal studenter bör inte användas utan närmare specificering, det bör alltid finnas med minst en ytterligare bestämning, till exempel antal helårsstudenter under 2012.
Behörig sökande
Sökande till viss utbildning som uppfyller villkoren avseende grundläggande och/eller särskild behörighet.
Biträdande professor
Biträdande professor är en lärarkategori. Behörig att anställas som biträdande professor vid HKR är den som inom det ämne tjänsten avser har avlagt doktorsexamen eller på annat sätt skaffat motsvarande kompetens samt uppfyller kraven på:
1) vetenskaplig skicklighet och självständighet (motsvarande kraven på oavlönad docent)
2) ämneskompetens
3) pedagogisk skicklighet.
Budgetår
Sammanfaller med kalenderår.
Delprov
I kursplan poängsatt prov på del av kurs.
Deltidsstuderande
Studerande som är registrerad för högskolestudier omfattande mindre än 1,5 högskolepoäng per vecka i genomsnitt under en termin.
Docent
Akademisk titel, ej centralt reglerad men i praktiken motsvarar docenttiteln i Sverige ungefär fyra års heltidsforskning efter avlagd doktorsexamen.
Oavlönad docent vid Högskolan Kristianstad är ingen anställningsform utan medarbetare som antas som oavlönade docenter kvarstår i sin grundanställning och erhåller ett docentbevis. Docentkompetens är en akademisk kompetensnivå inom ett ämnesområde, omfattande såväl vetenskapliga som pedagogiska kvaliteter.
Doktor
Titel som tilldelas den som har avlagt doktorsexamen (Se Doktorsexamen).
Doktorand
Student som antagits till och bedriver utbildning på forskarnivå.
Doktorsexamen
Examen inom utbildning på forskarnivå som omfattar 240 högskolepoäng varav minst 120 högskolepoäng skall utgöras av avhandling.
Ersättningsnivå
Regeringen fastställer årligen ersättningsnivåerna för helårsprestationer och helårsstudenter inom de olika utbildningsområdena.
(Se Kursklassificering samt Utbildningsområde)
Examen
En specificerad uppsättning fullgjorda kursfordringar som svarar mot de krav för viss examen som anges i bilaga 2 till Högskoleförordningen.
Generell examen på grundnivå
Högskoleexamen (120 hp)
Kandidatexamen (180 hp)
Yrkesexamina på grundnivå, exempel:
Biomedicinsk analytikerexamen (180hp)
Förskollärarexamen (210hp)
Högskoleingenjörsexamen (180hp)
Sjuksköterskeexamen (180hp)
Tandhygienistexamen (120hp)
Yrkeslärarexamen (90hp)
Generell examen på avancerad nivå
Magisterexamen (60 hp)
Masterexamen (120 hp)
Yrkesexamina på avancerad nivå, exempel:
Specialistsjuksköterskeexamen (60-75hp)
Speciallärarexamen (90hp)
Specialpedagogexamen (90hp)
Yrkesexamina på grundnivå eller avancerad nivå
Grundlärarexamen (180-240hp)
Ämneslärarexamen (270-330hp)
Examensmål
Kvalitativa mål för olika examina som anges i Högskoleförordningen.
Examenstillstånd
Tillstånd för högskolan att utfärda viss examen. För statliga lärosäten ges tillståndet av Universitetskanslersämbetet. För enskilda utbildningsanordnare beviljas tillstånd av regeringen. HKR:s examenstillstånd finns att hitta på: http://www.uk-ambetet.se/ - utbildningskvalitet – sök bland examenstillstånd
Examination
Examinator fastställer ett betyg utifrån den eller de examinationsformer för bedömning av studenternas prestationer som anges i kursplanen.
Forskare
Behörig att anställas som forskare vid HKR är den som avlagt doktorsexamen eller har motsvarande kompetens, till exempel en motsvarande utländsk examen. Forskare är vid Högskolan Kristianstad en lärarkategori, en forskare ska dock huvudsakligen ägna sig åt forskning.
Forskarskolor, nationella
Definieras här som av regeringen och med särskilda medel inrättade forskarskolor för utbildning på forskarnivå.
Förstahandssökande
Individ som sökt viss högskoleutbildning som sitt förstahandsval. Skiljer sig från begreppet Prio-1 sökande då förstahandssökande endast anger den utbildning studenten placerat främst bland sökalternativen (ett alternativ).
(Se Prio-1 sökande)
Genomströmning
Studenternas studieresultat brukar diskuteras i termer av genomströmning. Vid HKR används prestationsgrad som ett mått på genomströmning. Prestationsgrad mäter i vilken utsträckning studenterna tar de poäng de har registrerat sig för.
(Se Prestationsgrad)
Gästprofessor
Behörig att anställas som gästprofessor är den som vid annat svenskt eller utländskt lärosäte är anställd eller har varit anställd som professor inom ämnesområdet.
Heltidsstuderande
Studerande som är registrerad för högskolestudier omfattande minst 1,5 högskolepoäng per vecka i genomsnitt under en termin. Motsvarar registrering om 30 högskolepoäng per termin eller 60 högskolepoäng per år.
Helårsprestationer, HPR
Summa avklarade högskolepoäng på kurs under en viss tidsperiod dividerat med 60. Ersättning för redovisade helårsprestationer erhålls enligt föreskrifter i regleringsbrev.
Helårsstudenter, HST
Antalet studenter som är förstagångsregistrerade respektive fortsättningsregistrerade på ett kurstillfälle multiplicerat med kurstillfällets högskolepoängomfattning under en viss period dividerat med 60.
Ersättning för redovisade helårsstudenter erhålls enligt föreskrifter i regleringsbrev.
Meningsfullt mått endast för en period, såsom år eller termin. Det finns inget mått, "antal HST just nu".
Huvudområde
Av högskolan fastställt avgränsat kunskapsområde med en egen benämning och med möjlighet till fördjupade studier samt examen inom området.
Högskola
Utbildningsanordnare för högre utbildning och forskning vars huvudsakliga verksamhet regleras i Högskolelagen (HL) och Högskoleförordningen (HF). Vissa enskilda utbildningsanordnare som av regeringen har tillstånd att utfärda examina inom utbildning på grund-, avancerad och/eller forskarnivå har valt att benämna sig högskola.
Högskolepoäng, hp
Högskolepoäng kan ges av statliga universitet och högskolor samt av enskilda utbildningsanordnare som har fått tillstånd av regeringen att utfärda examen. En veckas heltidsstudier motsvarar 1,5 högskolepoäng.
Inaktiv student
En inaktiv student saknar spår av aktivitet i Ladokregistret. Med spår avses (i) godkänt resultat på noll poäng eller mer, (ii) underkänt resultat på noll poäng eller mer, (iii) godkänd kurs, eller (iv) anmält sent avbrott på kurs.
Inresande utbytesstudenter
Utländsk student som har kommit till Sverige för att studera inom utbytesprogram och som är registrerad vid ett svenskt lärosäte. Inresande utbytesstudenter avräknas inom takbeloppet
Kurs
Den största enhet inom högskoleutbildning som ger betyg och för vilken det finns en fastställd kursplan.
Kursklassificering
Klassning av kurs till ett eller flera utbildningsområden för beräkning av ersättning för helårsstudenter och helårsprestationer eller till för annat ändamål fastställd klass, till exempel finansieringsform, ämnesgrupp och fördjupning.
Kursplan
Obligatoriskt dokument som definierar och ger föreskrifter för kurs. De minimikrav på innehåll i kursplan som föreskrivs i Högskoleförordningen är: kursens nivå, antal högskolepoäng, mål, krav på särskild behörighet, formerna för bedömning av studenternas prestationer och de övriga föreskrifter som behövs.
Kurstillfälle
Specifikation av visst antagnings- och/eller registreringsalternativ för kurs. Ett kurstillfälle definieras av kurs, kursperiod, starttermin, kurstakt, kursort, kurstid, undervisningsform, kurstyp och kursomgång.
Licentiatexamen
Examen inom forskarutbildning som avser en omfattning om 120 högskolepoäng varav minst 60 ska utgöras av en vetenskaplig uppsats. Licentiatexamen kan också utgöra del av utbildning på forskarnivå som avslutas med doktorsexamen.
Lärare
De lärarkategorier som anställs vid Högskolan Kristianstad är följande: professor, biträdande professor, gästprofessor, senior professor, universitetslektor, postdoktor, doktorand, universitetsadjunkt och amanuens.
Läsår
Höst- och vårtermin sammantagna, i denna ordning.
Myndighetskapital
Myndighetskapitalet utgör högskolans årliga ackumulerade över- och underskott av sina samtliga verksamheter. Myndighetskapitalet tillåter ett statligt lärosäte att spara sina eventuella outnyttjade statliga forsknings- och utbildningsanslag samt avgifter utan att de återgår till statsbudgeten. Det finns ingen övre gräns för hur mycket myndighetskapital som ett lärosäte kan ha. Ett myndighetskapital får dock inte vara negativt.
Nivå – fördjupningsnivå
Klassifikation av kurs med avseende på djup.
Nivå – utbildningsnivå
Enligt den nivåindelning som infördes 1 juli 2007 indelas utbildningen i följande utbildningsnivåer:
0 = förberedande nivå
1 = grundnivå
2 = avancerad nivå
3 = forskarnivå
Nybörjare, högskola
Student som för första gången är registrerad i utbildning på grund- eller avancerad nivå vid ett visst universitet eller en viss högskola.
Nybörjare, högskola
Student som för första gången är registrerad i utbildning på grund- eller avancerad nivå i Sverige.
Peer-Review/refereegranskning/kollegial granskning
Process där vetenskapliga publikationer läses och granskas av ämnesexperter innan de accepteras för publicering.
Planeringstal
En uppgift om dimensionering av utbildning på såväl kurs/kurstillfälle som utbildningsprogram. Framtas ofta i budgetprocessen.
Postdoktor
Med postdoktor avses en arbetstagare som anställs vid HKR i huvudsak för forskning och som har avlagt doktorsexamen eller har en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, och som har avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång. En postdoktor ska i huvudsak bedriva forskning. Undervisning kan ingå i arbetsuppgifterna, dock till högst en femtedel av arbetstiden.
Poäng
Poängsystem som användes före högskolereformen 2007. En veckas heltidsstudier motsvarade då en poäng. Numera benämns det högskolepoäng.
Prestationsgrad
Antalet helårsprestationer dividerade med antalet helårsstudenter under en viss tidsperiod, vanligtvis budgetår.
Prio-1 sökande
Antal sökalternativ som ryms inom de första 45 högskolepoäng en individ har anmält sig till vid ett ansökningstillfälle. En individ kan bli antagen till max 45 högskolepoäng vid ett tillfälle.
Exempel: Om en sökande anmält sig till en 15-poängskurs som sitt förstahandsval och ett program på 30 poäng som sitt andrahandsval är personen Prio 1-sökande till både kursen och programmet eftersom den sökande kan antas till båda.
Professor
Anställning som professor är den främsta anställningen som lärare vid universitet och högskolor. Enligt högskoleförordningen är den behörig att anställas som professor som har visat såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet. Varje högskola bestämmer dock i övrigt själv vilka bedömningsgrunder som ska tillämpas vid anställning av en professor.
Vid anställning av professor vid HKR ska främst vetenskaplig och pedagogisk skicklighet beaktas. Därutöver bör hänsyn tas dels till graden av skicklighet i att leda personal och utveckla verksamhet vid högskolan, särskilt avseende forskning, dels till förmågan att samverka med det omgivande samhället, särskilt avseende forsknings- och utvecklingsarbete.
Program
Utbildning som består av en för högskolan särskilt fastställd kombination av kurser.
Programnybörjare
Student som för första gången registreras på utbildningsprogram.
Programområde
Högskolan Kristianstads alla kurser och program är organiserade i olika programområden. För varje programområde finns en programområdesansvarig.
Programtillfälle
Specifikation av utbud av visst utbildningsprogram med angiven starttermin, studietakt, undervisningsform, programort och programtyp.
Reell kompetens
Form av förkunskaper motsvarande grundläggande eller särskild behörighet som innebär att sökanden har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. Kan vara andra förkunskaper än studier.
Registrering av student
Dokumentation i studieregistret av en studerandes avsikt och rätt att delta i kurs under viss period.
Registrering av student – för första gången (FFG-registrering)
Dokumentation i studieregistret av en studerandes avsikt och rätt att för första gången delta i kurs (motsvarande) under viss period. Resursgrundande.
Registrering av student – fortsättningsregistrering (FO-registrering)
Dokumentation i studieregistret av en studerandes avsikt och rätt att, inom ett visst kurstillfälle som pågår under flera terminer, fortsatt delta i studierna i detta kurstillfälle under kursperioden. Resursgrundade.
FO-registrering av en student förutsätter att studenten har en tidigare FFG-registrering i detta kurstillfälle.
Registrering av student – omregistrering (OM-registering)
Dokumentation i studieregistret av en studerandes avsikt och rätt att delta i samma undervisning (motsvarande) en andra, tredje etcetera gång. Ej resursgrundade.
Regleringsbrev
Regleringsbrev är ett regeringsbeslut som innehåller regeringens mål- och resultatkrav på myndigheterna och deras finansiella förutsättningar, bland annat hur stora anslag myndigheterna får använda.
På Ekonomistyrningsverkets (ESV) webbplats, http://www.esv.se/ är det möjligt att söka bland alla myndigheters regleringsbrev. Regleringsbrev för nästkommande år skickas till myndigheten i december. (Ändringar av det ursprungliga regleringsbrevet är vanligt förekommande.)
Senior forskare
Alla forskare minst 50 år gamla oavsett tjänstetitel. Därutöver professorer och lektorer samt forskare med mer än 7 år sedan doktors examen och som inte innehar tjänstetitel forskar assistent eller post doc. Alla andra definieras som juniora.
Sommartermin
Finns inte, vid Högskolan Kristianstad inkluderas sommarkurser i vårterminen.
Student
Individ som är antagen till och bedriver högskoleutbildning. Gäller grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå.
Studieavgift
Högskolan ska beräkna studieavgifterna så att full kostnadstäckning uppnås för den studieavgiftsfinansierade verksamheten. Studieavgiften ska vara densamma för alla studieavgiftsskyldiga studenter som går samma utbildning vid samma tillfälle.
Studieavgiftsskyldig student
En högskola ska ta ut en studieavgift för utbildning på grundnivå och avancerad nivå av den som inte är medborgare i en stat inom EU/EES eller i Schweiz (tredjelandsmedborgare).
Sökande
Individ som anmält sig till högskoleutbildning.
Takbelopp (för grundutbildningsanslag)Den högsta ersättning för helårsprestationer och helårsstudenter som HKR sammantaget kan erhålla under ett budgetår.
Tentamen
En tentamen är ett större prov eller en skrivning för examination vid slutet av en kurs på en högskola eller ett universitet. Tentamen kan vara skriftlig eller muntlig och göras individuellt eller i grupp. Exempel är salstentamen, hemtentamen och muntliga presentationer.
Termin
Del av läsår. Läsåret delas i höst- och vårtermin.
Tredjelandsstudent
Student med medborgarskap i stat utanför EU/EES eller Schweiz
Undervisningsform
Den form som lärosätet tillhandahåller utbildningen i vid ett visst kurstillfälle. Vid HKR används normalt följande begrepp:
- Campusförlagd: All undervisning och examination genomförs kontinuerligt och i enlighet med schema i lokaler som disponeras av högskolan (campus, lärcentrum eller andra lokaler).
- Distans med fysiska träffar: Inrymmer undervisning och/eller examination som är bestämd till viss tid och lokal vid ett mindre antal tillfällen. Merparten av utbildningen genomförs som självstudier och/eller nätbaserat.
-Distans utan fysiska träffar: All undervisning och examination genomförs via nätbaserad kommunikation. Undervisning (t.ex. föreläsning, seminarium eller workshop) och/eller examination kan vara bestämd till viss tid.
Universitet
Utbildningsanordnare för högre utbildning och forskning, vars huvudsakliga verksamhet regleras i HL och HF och med rätt att examinera i utbildning på forskarnivå inom alla vetenskapsområden. Därutöver skall lärosätet ha tilldelats rätten att använda benämningen universitet. (Prop. 1996/97:5 s.219).
Universitetsadjunkt
En lärarkategori.
Behörig att anställas som universitetsadjunkt vid HKR är den som har avlagt examen från högskoleutbildning eller har motsvarande kompetens, om 120/180 högskolepoäng, varav minst 60/90 högskolepoäng inom ämnet som är relevant för anställningen samt visat pedagogisk skicklighet.
Universitetslektor
Läraranställning som kräver doktorsexamen eller motsvarande. För lektorer inom konstnärlig verksamhet gäller andra behörighetskrav.
Vid anställning av universitetslektor ska bedömning av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet ges lika stor omsorg, om det inte föreligger särskilda skäl.
Urval
När det är fler behöriga sökande än det finns platser till en utbildning, fördelas platserna genom urval.
Urvalsgrupp
Studentens studiebakgrund avgör i vilken urvalsgrupp han/hon konkurrerar.
Betygsurval, gymnasiebetyg med eller utan kompletteringar, inkluderar också studieomdöme från folkhögskola.
Provurval, högskoleprovsresultat som är högst 5 år gammalt och med resultat 0,1 poäng eller högre.
Akademiska poäng, främst en urvalsgrund för kurser. Akademiska poäng räknas på godkända, avslutade kurser upp till 225 poäng.
Högskolepoäng, används framförallt för utbildning på avancerad nivå. Meritvärdet utgörs av samtliga avklarade poäng på högskolor och universitet.
Övriga behöriga sökanden, sökande som är behöriga men som inte har något meritvärde tillhör urvalsgruppen Övriga sökande (ÖS).
Utbildningsområde
Indelningsgrund för regeringens resurstilldelning till utbildning på grund- och avancerad nivå. Dessa utgörs av:
Dans
Design
Farmaci
Humaniora
Idrott
Juridik
Konst
Medicin
Media
Musik
Naturvetenskap
Odontologi
Opera
Samhällsvetenskap
Teater
Teknik
Teologi
Undervisning
Verksamhetsförlagd utbildning inom lärarutbildningen
Vård
Övrigt
(Se ersättningsnivå, kursklassificering)
Utbildningsplan
Dokument som beskriver och ger föreskrifter för visst utbildningsprogram i utbildning på grund- och avancerad nivå. I utbildningsplanen ska följande anges: de kurser som programmet omfattar, kraven på behörighet, examen och de övriga föreskrifter som behövs.
Utbildningsuppdrag
I regleringsbrev fastställda krav, ramar och restriktioner för högskolans grundläggande högskoleutbildning med mera för en bestämd tidsperiod.
Utbytesprogram
Program där studenten enligt avtal kan göra en del av sin utbildning utomlands.
Utbytesstudent
Student som deltar i utbytesprogram.
Utresande studenter
Studenter som gör en del av sin utbildning förlagd utomlands.
Validering
Bedömning av den reella kompetensen mot grundläggande behörighet, särskild behörighet och/eller delar av utbildningen.
Ämnesgrupp
Avgränsat kunskapsområde. Universitetskanslersämbetet och SCB gör en gruppering (och kodsättning) av ämnen i utbildning på grund och avancerad nivå.