Hans Pålsson
Hans Pålsson är bibliotekarie och arbetar på HKR sedan 2003. Han upptäckte under arbetet med Bokstafetten att han är en större bok-tok än vad han själv trodde.
Att välja ut ett antal böcker som verkligen har varit läsupplevelser är inte lätt. För varje titel valda att finnas i denna lista finns det tio som inte kom med. Nu är iallafall urvalet gjort, och jag hoppas att du kommer att finna någon titel som du tycker är värd att ta del av!
Titlarna presenteras utan inbördes ordning.
Zero History – William Gibson
Hylluppställning: Hce Gibson
Min vana trogen hakar jag på sociala fenomen ett bra tag efter alla andra och det var inte förrän i slutet av nittiotalet som jag plockade upp William Gibsons litteratur. Gibson skriver science fiction och började någonstans i en tid när kommunikation mellan människor via datanätverk och A.I. var något ganska abstrakt för de flesta. Märkligt nog har hans böcker inte åldrats som många andra genretypiska verk gör. Neuromancer från 1984 är fortfarande läsvärd fastän mycket av det som boken beskriver idag kan sägas vara en realitet.
Gibson har fortsatt att skriva science fiction, men lyckas nuförtiden att göra det i en miljö som nästan är verkligheten. Genom att vända på företeelser inom marknadsföringsindustri, mode och underhållning ger han läsaren känslan av att få vara med om något som skulle kunna vara vad som sker bakom kulisserna.
Zero History är den avslutande delen i Gibsons tredje löst sammansatta triologi, och den går utmärkt att läsa fristående. Den är nervkittlande spännande och gav mig en tankeställare om modeindustrin och de mekanismer som döljs däri.
The Berlin Wall – Frederick Taylor
Hylluppställning: Kfa Taylor
Fascinationen för Berlin är jag väl knappast ensam om i kategorin medelålders svenska män, men att gå från att njuta av staden på semestern till att faktiskt göra något vettigt av det kanske inte är lika vanligt. Hösten 2009 hade jag en gammal uppsats hängande över mig som faktiskt var tvungen att slutligen skrivas. The Berlin Wall (tillsammans med Anna Funders bok Stasiland) gav mig både idé och inspiration till vad som blev en färdig uppsats, som till och med har citerats. Förvisso bara av en annan uppsats men ändå…
Taylor berättar historien om det delade landet Tyskland genom den ikoniska Berlinmurens uppgång och fall. Han lyckas bra med att väva in personliga öden i en berättelse som annars skulle kunna ha handlat uteslutande om stormaktspolitik – men å andra sidan är det alltid vanligt folk som råkar illa ut när ledare får märkliga idéer. Tanken på att en fysisk mur delade länder, så nära oss både i avstånd och tid, är lite skrämmande. Mest skrämmande är att vi låter det ske igen.
Vem ska trösta knyttet? – Tove Jansson
Hylluppställning: Hcf(yb) Jansson
Vad kan man säga? En underbar berättelse som jag måste ha tittat, läst och lyssnat på hur många gånger som helst när jag var liten. Det tar nämligen bara ett par raders läsande innan jag minns precis allt i hela boken. Sorg, spänning, kärlek och glädje – den här berättelsen har allt.
Mina äventyr som djungelpilot – Elin Larsson
Hylluppställning: Lz Larsson
Den här boken skulle man kunna avfärda för att jag valt den bara för mitt flygintresses skull. Gör inte det. Läs den för att du får följa med en helt vanlig Stockholmstjej på världens äventyr i Indonesien. Visst kittlar tanken på att släppa allt och följa den dröm man har – då är det inspirerande att läsa en text av någon som gör det av fullt rationella anledningar, då det helt enkelt inte finns några jobb att få på hemmaplan. Borde kanske läsas av en och annan tonåring.
Mr Ripley – Patricia Highsmith
Hylluppställning: Hce Highsmith
Bli inte avskräckt av denna tegelstens omfång – det är faktiskt tre böcker i samma volym. En man med många talanger, En man utan samvete samt En man med onda avsikter.
Tom Ripley är en äkta anti-hjälte. I första boken en ganska osäker ung man utan större tillgång till det ljuva livet, som mest av en slump hittar ett sätt att få ta del av detta, och som blind av begär begår de mest allvarliga illdåd. I de följande böckerna är han utvecklad till någon form av kameleont, en allkonstnär, och en mördare.
Patricia Highsmiths böcker fortsätter att ges ut även på svenska, och många av dem har filmatiserats, nu senast den utmärkta Carol. Ändå tycker jag att Highsmith förtjänar ett större erkännande, en plats i författarnas finrum, dit hon inte har hittat ännu.
Utvandrarsviten – Vilhelm Moberg
Hylluppställning: Hc Moberg
Under några år kring sekelskiftet bodde jag i Kalmar och umgicks flitigt med en kamrat i Emmaboda. Samtidigt började jag läsa Utvandrarsviten, som ju har sin geografiska utgångspunkt i dessa trakter. Kanske bidrog möjligheten att besöka det som är kvar av miljöer från tidsepoken till att upplevelsen blev extra stark från dessa böcker.
Moberg har i efterhand fått kritik för sin enligt vissa alltför glorifierande beskrivning av utvandringen. Oavsett vad man tycker om detta är det en väldigt intressant del av Sveriges och Europas historia, och anledningen till varför utvandringen ägde rum är något som vi bör ha med oss idag, när vi står mitt i en annan folkvandring.
Media events in a global age
Hylluppställning: Bs Media
Ännu en titel från studietiden. Vad är det egentligen som skapar historia? Alla som har läst någonting om kommunikation vet att det finns filter, saker som påverkar och eventuellt förändrar vad vi uppfattar som sanning. Begreppet Media events (mediehändelser) riktar in sig på att visa hur massmedier i högsta grad bidrar till att forma det som blir historia. Fastän vårt sätt att ta till oss nyheter och kommunicera med våra medmänniskor har förändrats radikalt under de senaste 30 åren är dessa teorier högst tillämpbara även idag.
Rosens namn – Umberto Eco
Hylluppställning: Hce Eco
En fantastisk bok av en fantastisk författare, som tyvärr gick bort för något år sedan. Vem har inte sett och blivit trollbunden av Jean-Jacques Annauds mästerliga film med Sean Connery och en ung Christian Slater i huvudrollen? Boken är givetvis ännu bättre och mer detaljerad. För den ’riktigt nördige’, som det heter idag, finns även ett appendix till boken – PS till Rosens namn. Om man är lite lagd åt det konspiratoriska hållet rekommenderas flera titlar av Eco, Foucaults pendel är en.
Biggles på västfronten – W.E. Johns
Hylluppställning: Hcg Johns
Böcker med grön rygg om Biggles på ena sida av bokhandels hylla, böcker med röd rygg om Kitty på den andra sidan. Så kommer jag ihåg att det var i bokhandeln Möllers när jag växte upp i Kristianstad. Idag hade det troligen sett något annorlunda ut.
Biggles har fått utstå både spott och spe samt fått se sig bortplockad från bibliotekshyllorna. Själv slukade jag först de exemplar som fanns hemma (från min fars barndomshem så det måste vara exemplar med ett antal år på nacken) och därefter blev det en ritual att med jämna mellanrum få välja en ny titel i bokhandeln i samband med helgens obligatoriska centrumbesök.
Jag har genom livet plöjt alla typer av skräplitteratur från Ian Flemings James Bond-böcker till Charlaine Harris True Blood-serie. Biggles var med andra ord bara början. Men jag vet också att all läsning är bra läsning, framförallt för de unga. Hade jag inte läst Biggles, hade jag troligen aldrig läst något annat heller.
Immediate family – Sally Mann
Hylluppställning: In Mann
Jag är förtjust i konst, och jag är vansinnigt förtjust i Sally Manns konst. Så förtjust att hon representeras av två titlar i denna samling! Det är något i hennes val av objekt att skildra som tilltalar mig, landskap som bärare av historien, kroppen som bara ett skal för själen. Eller är det kanske tekniken, att använda näst intill antik kamerateknik som gör att bilderna får en känsla av att komma från en annan tid eller plats än den vi känner?
Immediate family är den del av Manns produktion som är mest välkänd och nog också den mest lättillgängliga. En skildring i svartvitt av barndom, trolska landskap, men också av döden, som smyger sig in i fler bilder än vad man först anar. Jag rekommenderar också att Hold Still läses parallellt med denna.
Hold still – Sally Mann
Hylluppställning: Ibz Mann
Det här är den enda självbiografi jag har läst i mitt liv hittills, om man bortser från något enstaka verk där forna popidoler med hjälp av spökskrivare försöker bena ut vad som hände mellan efterfesterna. Jag trodde att boken skulle vara en inblick i en konstnärs skapande, en sorts fördjupning i de bilder jag är så förtjust i. Så är det inte, istället skriver Mann med ett lättsamt språk om flera olika företeelser och personer som har haft inflytande i hennes liv. Det handlar visst också om konsten, men mer om slaveri, rabaldret kring hennes konst, släkt, kärlek, liv, och döden givetvis.
Nr 12 – Nick McDonell
Hylluppställning: Hce McDonell
Ungdomar, droger, våld, sex. Nick McDonell var blott 17 år gammal när han debuterade med Nr 12, som snabbt blev en favorit på kulturredaktioner runt om i världen. Den svenska utgåvan gavs ut på ett litet förlag och är en liten bok, mästerligt formgiven av Lotta Kühlhorn och väl översatt av Jessika Gedin, sedermera litteraturguru i SVTs program Babel.
Själv hittade jag den inklämd i en hylla på en bokrea. Det är en sådan där liten bok som ropar ”läs mig”. Jag vet inte om författarens ringa ålder har haft någon inverkan på vad jag tyckte om boken, men det är en spännande, brutal, inblick i en annan värld. Jag lånade ut boken till en bekant och fick tillbaka den med orden ”Jag vill inte att mina barn ska läsa det här”. Döm själva. En modern klassiker.
Steglitsan – Donna Tartt
Hylluppställning: Hce Tartt
När jag läser gör jag det som någon form av verklighetsflykt. Jag vill att boken tar mig med in i något annat, att författaren lyckas förmedla en känsla av att jag är med om det boken handlar om. Steglitsan gör precis detta. Från första kapitlet sugs du in i berättelsen, sen vill du inte sluta läsa men någon gång tar sidorna slut och då är det över.
Ryssland – ett annat Europa
Hylluppställning: Kma
Kursbok från studietiden i Lund, sent 1900-tal. Jag läste ett antal ”spridda kurser” utan att ha ett särskilt mål, men det är dessa jag uppskattade mest. Små klasser och passionerade föreläsare som lyckades förmedla kunskap jag verkligen kunde ta till mig. Den kunskapen har jag fortfarande användning av. Kursen ”Rysk kultur och samhällsliv” hade denna titel som kursbok och det var en bra grund för att kunna förstå modern samhällsbildning och varför Ryssland är som det är.