Johanna Grönroos
Vem är jag? Jo, jag är en naturälskande ekolog och flyttfågelforskare. Jag är uppvuxen i en stor bokslukande familj vilket säkerligen bidragit till mitt intresse för läsande. När jag var barn satt pappa om kvällarna i stora rummet och lyssnade på klassisk musik och läste böcker. Dessutom jobbar en av mina många systrar i en bokaffär så jag får kontinuerligt tips på bra böcker att sätta tänderna i. Jag blev glad och smickrad över att få ta över stafettpinnen från Hans men det är också lite jobbigt att ta över efter en bibliotekarie…
Vad far gör är alltid det rätta – H.C. Andersen
Hylluppställning: Hcf(yb) Andersen
Pappa läste ofta sagor för mig när jag var liten och denna var, av naturliga skäl, hans favorit. Jag förstår varför eftersom vad mannen i denna bok än gör så är hans gumma nöjd. Hm…
Hallands Väderö – naturen och historien – Urban Ekstam & Nils Forshed
Hylluppställning: Ncba Ekstam
Som programansvarig för Landskapsvetarprogrammet vill jag lyfta denna intressanta, lärorika och mycket vackert illustrerade bok som skildrar Hallands Väderös spännande natur- och kulturhistoria. Precis som Landskapsvetarprogrammet är boken tvärvetenskaplig och kombinerar fakta om både natur och kultur. Boken tar upp allt från Hallands Väderös berggrund, klimat och växt- och djurliv till stenålderns lämningar, vikingaslaget vid Svolder, det medeltida sillfisket, agrarhistorien och dagens naturvård och friluftsliv. Just denna kombination av natur och kultur gör boken extra intressant och lärorik, man får en förståelse för varför människan utnyttjat landskapet som de gjort p.g.a. de naturliga förutsättningarna. T.ex. har bete dominerat markanvändningen på ön under mer än 650 år och detta kan bl.a. förklaras av den näringsfattiga jorden som i sin tur förklaras av berggrunden och klimatet. Den historiska markanvändningen kan i sin tur förklara dagens växt- och djurliv på ön. Natur och kultur är så tätt sammanlänkade när det gäller landskapets utformning. Jag är dessutom otroligt svag för Nils Forsheds vackra illustrationer så att bara bläddra i denna bok och titta på bilderna är en njutning. Kunskapen om hur både natur och kultur har format dagens kulturlandskap är så viktig för bevarandet av vårt natur- och kulturarv och denna bok kan bidra till att öka läsarens kunskaper och förståelse.
Kristianstad förr och nu – Willy Alm
Hylluppställning: Ncba Alm
För mig som tvättäkta Kristianstadsbo är denna bok en guldgruva. Här kåserar Willy Alm, med text och bild, om staden och hur den förändrats under 1900- och 2000-talen. Han berättar bland annat om stadens gamla avrättningsplats mitt inne i centrum där det tog åtskilliga år innan någon vågade uppföra byggnader, om stadens första trafiksignal, om båttrafiken på kanalen och om det kopiösa supandet vid byggandet av Heliga trefaldighetskyrkan. Det söps så mycket att Christian IV tvingades införa stadens första alkoholrestriktioner för att få fart på bygget men detta ledde istället till att murarna stack iväg för att inte återvända. Då införde han dödsstraff för de som smet från sina plikter och arbetet tog fart igen. Alm berättar även om hur den tidigare pittoreska stadsbilden förändrats drastiskt och frågar sig om beslutsfattare från den tiden känner sig stolta över tilltagen? Ta t ex lådbygget, framtidens hus, vid lilla torg som uppfördes på 60-talet efter att Hervanderska palatset och övriga byggnader i kvarteret rivits. Eller den gamla bebyggelsen på norr från 1600-, 1700- och 1800-talen som under rivningshysterin under 1950- och 1960-talen fick ge plats åt hemska mörkbruna tegelschabrak. Kulturhistoria från tre sekler i ruiner. Alm skriver lättsamt, humoristiskt och inte utan viss kritik om stadens förändring. Otroligt läsvärd bok!
Det – Stephen King
Hylluppställning: Hce King
Jag fastnade redan tidigt i min ungdom för skräckförfattaren Stephen King och har läst många av hans böcker. Det är något med skräck som lockar och ett tag var jag som besatt av Kings böcker. Det handlar om en ond kraft i skepnad av clownen Pennywise som skrämmer vettet ur och dödar oskyldiga ungdomar i den lilla staden Derry. Jag konsumerade även många skräckfilmer under denna period, som Exorcisten, Huset som gud glömde och svenska Besökarna. Konstigt att man självmant väljer att bli skiträdd men jag antar att det handlar om verklighetsflykt. När jag nu såg den senaste filmatiseringen av Det satt jag skräckslagen i över två timmar och det var riktigt läskigt att ensam i mörkret gå hem från bion.
Den nordiska floran – Bo Mossberg & Lennart Stenberg
Hylluppställning: Uf.07 Mossberg
Detta är den floraintresserades bibel! Visst, den är stor, tung och otymplig men ack så omfattande och vackert illustrerad. Ingen annan flora över Sveriges kärlväxter kan mäta sig med denna. Bo Mossbergs målade akvareller är helt makalösa och ibland har han inte bara målat av själva växten och karaktäristiska detaljer utan även hela växtmiljöer. Den som vill ”kryssa” växter (som jag…) kan faktiskt hitta arter tack vare dessa målningar av växtmiljöer som t ex arterna skorem och jättemöja. En fördel med bokens storlek och tyngd är att den lämpar sig ypperligt även som växtpress. Jag föredrar den första upplagan från 1992 framför senare upplagor (den nya nordiska floran) där många trädgårdsrymlingar tillkommit. Dessa är för mig inte så intressanta utan gör bara boken ännu tyngre och det tar längre tid att bläddra sig fram till eftersökt art. Själv äger jag säkert 6 exemplar av denna eminenta flora. Köp den, det är en investering för livet!
Skånsk skådarguide – Skånes Ornitologiska Förening
Hylluppställning: Ugg Skånsk
Är man fågelintresserad och bor i Skåne (som jag) så är detta den optimala fågelskådarguiden. Funkar oavsett om man är amatör eller hårdskådare. Här finner man stort utbud av fågellokaler, ruttförslag och strategikapitel vilket gör boken väldigt användbar. Guiden innehåller över 170 lokalbeskrivningar med tillhörande kartor. Här finns kapitel om skådning och väder, havsfågelskådning, gås- och örnskådning samt ugglelyssning men även kapitel om var och när man finner olika arter. Jag har många gånger bläddrat i denna guide för att få tips om roliga lokaler att besöka.
Joona Linna-serien - Lars Kepler
Hylluppställning: Hc Kepler
Deckare ja. Det är denna genre jag läser absolut mest av. Att plocka fram en riktigt bra och spännande deckare och sätta mig i min vackra, sköna, rosa fåtölj och läsa om mord och elände är livet. Deckarläsandet började redan i min barndom med Agatha Christie men jag gick ganska snabbt över till mer otäcka skildringar. Jag har många författare som jag uppskattar inom denna genre men jag valde Lars Kepler eftersom detta är böcker jag läst under senare tid. Plus att jag tycker de är superbra. Otroligt spännande och obehagliga, precis vad jag är ute efter. Och med mångbottnade karaktärsporträtt, det är viktigt. Sjunde boken om Joona Linna kommer ut nu i höst, längtar. Jag vet inte varför jag kan läsa om bestialiska mord och hemskheter men antar att det handlar om verklighetsflykt. Systra min som jobbar i bokaffär är även hon svag för riktigt räliga deckare så det kommer en strid ström av tips från henne.
Fågelflyttning – Thomas Alerstam
Hylluppställning: Ugg Alerstam
I århundranden har vi människor fascinerats av flyttfåglar och frågat oss vart de ska, hur de vet när och vart de ska flytta och hur de hittar. Thomas Alerstam, min idol och handledare under min doktorandtid, är en av världens främsta flyttfågelforskare och otroligt kunnig inom området. Han har författat denna mycket läsvärda bok som på ett lättsamt och intresseväckande sätt tar upp de flesta aspekter av fågelflyttning. Han tar upp allt från Carl von Linnés uppfattning att svalor övervintrar på sjöbotten till dagens (tja, boken är ju inte pinfärsk…) rön om hur fåglar orienterar och navigerar. Så är du det minsta intresserad av t.ex. varför fåglar flyttar, hur snabbt de kan flyga, hur de hanterar väder och vind och hur de hittar är denna bok för dig. Boken har som sagt några år på nacken (1982) och mycket har, tack vare forskning, uppdagats sedan dess. Vi får hoppas att Thomas, denna guru, nu på ålderns höst skriver en ny uppdaterad version av denna klassiker.
Vetenskap eller villfarelse – Jesper Jerkert & Sven Ove Hansson (red) / Salvekvick och kvacksalveri, alternativmedicinen under luppen – Simon Singh & Edzard Ernst
Hylluppställning: Bl Vetenskap / Vm Singh
Som vetenskapskvinna blir jag oerhört upprörd när någon i min närhet förtäljer att de t.ex. tror på astrologi, homeopati, slagrutor, antroposofisk medicin, kreationismen eller feng shui. Då är man inte en tillräckligt kritiskt tänkande människa och det skrämmer mig. Vi är lättlurade, många accepterar påståenden utan att tänka efter. Det kan gå riktigt illa om t.ex. en svårt sjuk människa avstår från cellgiftsbehandling för att någon påstått att mistelextrakt är lika effektivt, eller att det enda som hjälper är att be till gud. Röda hund har på nytt blossat upp på vissa håll i Sverige för att föräldrar inte låter vaccinera sina barn på grund av en myt. Eller att många köper vitaminer de redan får i sig tillräckligt av. Det är viktigt att vara skeptisk och ta det man läser och hör med en nypa salt. Den bästa metoden för att avgöra vad vi ska hålla för sant, är den vetenskapliga metoden. Dvs att formulera en hypotes (ett antagande), testa den, jämföra resultatet mot slumpen och mot placebo (när det är relevant), låta andra granska studien och upprepa försöket för att jämföra resultaten.
I dessa två böcker skriver representanter för vetenskapen om pseudovetenskapliga ämnen och reder ut varför vi inte ska tro på dem. Vill man veta hur forskning går till samt få massor av intressanta historiska exempel på hur forskning förändrat vår syn på världen är detta böcker man borde läsa. Alla borde faktiskt, i bildande syfte, läsa dessa böcker för att framgent ägna sig mer åt kritiskt tänkande. För den intresserade rekommenderar jag varmt föreningen Vetenskap och folkbildning (VoF) som vill främja folkbildning om vetenskapens metoder och resultat samt bekämpa felaktiga och ogrundade påståenden i frågor som kan avgöras vetenskapligt.
Det finns egentligen bara tvenne ting, vetenskap och åsikter. Det ena föder kunskap, det andra okunnighet.
(Hippokrates)
Arnsviten – Jan Guillou
Hylluppställning: Hc Guillou
Jag är svag för historiska romaner, tycker mycket om att leva mig in i andra tidsåldrar. Och allmänbildning får man på köpet. Jag är verkligen ingen Jan Guillou-fan men när jag läst Arn-böckerna var jag helt såld. De var bland det bästa jag läst. Berättelsen om Arn och Cecilia är en fantastisk historia om kärlek och krig under 1100- talet och jag måste erkänna att kärlekshistorierna intresserade mig ofantligt mycket mer än krigen. Och jag gillade verkligen hans kvinnoporträtt, hur kan en karl skriva så? Nu var det länge sedan jag läste böckerna men jag har fortfarande klara bilder av personer, händelser och miljöer i mitt huvud. Jag bryr mig inte om eventuella faktafel, jag kommer läsa dessa fantastiska böcker igen och igen och igen...
Katedralen vid havet - Ildefonso Falcones
Hylluppställning: Hce Falcones
En bok på nästan sjuhundra sidor om ett katedralbygge, kan det vara något? Ja, för mig var det en njutning att få läsa om pojken Arnaus dramatiska resa ut ur fattigdom och förtryck på väg mot samhällets högsta topp i det medeltida Barcelona. Boken skildrar ett samhälle präglat av sociala orättvisor, pestens härjningar och religionens hårda grepp om folket. I vintras hade jag dessutom privilegiet att få besöka denna mäktiga katedral irl (som kidsen säger) och det var en mäktig upplevelse. Såg just att denna bok nu blivit serie på Netflix, kanske något för den som inte mäktar med 700 sidor katedralbygge… Men jag tror boken slår serien med hästlängder.
Teaching for quality learning at university – John Biggs & Catherine Tang / Universitetspedagogik – Maja Elmgren & Ann-Sofie Henriksson
Hylluppställning: Epa Biggs / Epa Elmgren
Jag började tidigt under min undervisningskarriär intressera mig för pedagogik men det var inte förrän jag läste min allra första högskolepedagogiska kurs (här på Högskolan Kristianstad) som jag verkligen fick upp ögonen för hur jag på bästa sätt, enligt de senaste forskningsrönen, skulle stödja mina studenters inlärning. En av kursens böcker var Biggs och Tangs Teaching for quality learning at university (svensk motsvarighet är Universitetspedagogik av Elmgren och Henriksson). Jag blev så otroligt inspirerad av det jag läste att jag mer eller mindre tvingade alla mina lärarkollegor inom Landskapsvetarprogrammet att följa mig på min pedagogiska resa. Alla var kanske inte riktigt lika entusiastiska som jag… Denna klassiker har definitivt bidragit till att kvalitén på Landskapsvetarprogrammet har ökat och jag återkommer regelbundet till den när jag utvecklar och förbättrar min undervisning.
Solens dotter – Pauline Gedge
Hylluppställning: Hce Gedge
Detta var nog den första historiska romanen jag läste. Jag kan räkna ut hur gammal jag var eftersom jag samtidigt, på min Walkman, lyssnade på What a feeling med Irene Cara. Alltså var det 1983 och jag var 12 år. Solens dotter handlar om den kvinnliga faraon Hatshepsut som man får följa från barndomen till slutet. Som 12-årig flicka tyckte jag mycket om att läsa om denna vackra, starka och intelligenta kvinna som fick kämpa i en mansdominerad värld. Boken väckte dessutom ett enormt Egyptenintresse som höll i sig i många år.
Kejsaren – Conn Iggulden
Hylluppställning: Hce Iggulden
Ännu en historisk roman. Kejsaren är en serie om fem böcker som skildrar Julius Caesars liv, från åtta års ålder till mordet på honom vid 55 års ålder. Märker att jag läst en hel del ganska typiska mansböcker som handlar om mäktiga män, krig och diverse byggen och det beror sannolikt på att pappa tipsat mig om många böcker. Men jag gillar verkligen dessa böcker.