Vanliga frågor på biblioteket
Här finns svar på många av de vanligaste frågorna vi får på biblioteket. Om du inte hittar svar på din fråga här är du välkommen att kontakta oss.
Bibliotekskonto och lån
- Hur skaffar jag bibliotekskonto?
- Hur betalar jag mina avgifter?
- Hur länge får jag behålla en lånad bok?
- Vad innebär dagslån?
- Kan jag återlämna böcker på något annat bibliotek?
- Kan jag återlämna böcker när biblioteket är stängt?
- Hur loggar jag in på Mina lån?
- Hur lånar jag om?
- Vilka böcker kan jag reservera?
- Hur lånar jag mediautrustning?
Låna som distansstudent
E-litteratur / Digital litteratur
- Hur fungerar länken Find it @HKR?
- Hur får jag tillgång till e-böcker och artiklar hemifrån?
- Hur laddar jag ner en e-bok?
- Hur förnyar/förlänger jag mitt lån av en e-bok?
- Vad är Supersök?
På biblioteket
Anpassad litteratur / Talböcker
- Jag har en läsnedsättning, hur får jag tillgång till talböcker?
- Min kursbok finns inte som talbok, hur gör jag då?
Fjärrlån och artikelkopior
Informationssökning
- Vad är peer review?
- Hur vet jag om en artikel är vetenskaplig?
- Hur hittar jag vetenskapliga artiklar?
- Kan jag få hjälp med att söka litteratur?
Studentuppsatser
Bibliotekskonto och lån
Hur skaffar jag bibliotekskonto?
Om du är student på HKR loggar du in på Studentportalen och registrerar dig för ett bibliotekskonto. Välj Webbtjänster och därefter Bibliotekskonto i menyn.
Du som inte är student är välkommen att besöka oss för att få ett konto. Ta med dig en giltig identitetshandling, t ex körkort eller id-kort.
Mer information om att skaffa biblioteksskonto.
Hur betalar jag mina avgifter?
Avgifter kan betalas i bibliotekets informationsdisk med kort eller Swish, samt med kort i Mina lån.
Hur länge får jag behålla en lånad bok?
Lånetiden för böcker är 21 dagar. Du kan låna om en bok upp till sex gånger om den inte är reserverad. Vid varje omlån förlängs lånet med 21 dagar från dagen du lånar om.
Om du är distansstudent är lånetiden för första låneperioden 30 dagar för att kompensera för den tid det tar att skicka boken.
Vad innebär dagslån?
Böcker märkta med Dagslån måste återlämnas innan biblioteket öppnar nästa öppetdag. Du lånar dagslån i självbetjäningsautomaten och återlämningsdatumet blir samma dag. När biblioteket är stängt kan du lämna böcker i återlämningslådan till vänster om entrén till hus 7.
Kan jag återlämna böcker på något annat bibliotek?
Du kan återlämna böcker (ej dagslån) på folkbiblioteken i kommunerna Bromölla, Hässleholm, Hörby, Kristianstad, Osby och Östra Göinge.
Kan jag återlämna böcker när biblioteket är stängt?
När biblioteket är stängt kan du lämna böcker i återlämningslådan till vänster om entrén till hus 7.
Om du behöver återlämna böcker men inte har möjlighet att besöka oss kan du skicka böckerna med posten. Vi rekommenderar att du skickar spårbart eftersom du ansvarar för böckerna tills dess att de kommer fram till oss på biblioteket.
Vår postadress är:
Högskolan Kristianstad
Biblioteket
291 88 Kristianstad
Du kan också lämna böckerna (ej dagslån) på folkbiblioteken i Bromölla, Hässleholm, Hörby, Kristianstad, Osby och Östra Göinge.
Hur loggar jag in på Mina lån?
Du loggar in på Mina lån med ditt personnummer (ÅÅMMDDXXXX) och ditt fyrsiffriga lösenord. Om du har glömt ditt lösenord kan du använda funktionen Glömt lösenord
Hur lånar jag om?
Du lånar om genom att logga in på Mina lån. Där ser du alla dina lån och deras återlämningsdatum. Klicka på förnya för att låna om. Om boken inte kan lånas om beror det på att den är reserverad eller att du redan har gjort max antal omlån. Då måste boken återlämnas senast på återlämningsdatumet.
Film som visar hur du lånar om.
Vilka böcker kan jag reservera?
Du kan reservera böcker som är utlånade. Om det finns exemplar av boken som är tillgängliga kan du inte reservera, då är du välkommen att besöka oss för att låna.
Om du är distansstudent kan du beställa tillgängliga böcker.
Film som visar hur du reserverar
Hur lånar jag mediautrustning?
Du får låna mediateknisk utrustning om du är student eller anställd på Högskolan. Du lånar i bibliotekets informationsdisk med fotolegitimation.
Låna som distansstudent
Hur gör jag för att få böcker hemskickade?
Du som är registrerad som distansstudent på en distansutbildning vid Högskolan Kristianstad och är bosatt utanför Kristianstads kommun kan använda biblioteket på distans.
All information om hur du gör för att få böcker hemskickade finns på den här sidan: Så fungerar högskolans bibliotek för distansstudenter
Hur skickar jag tillbaka böcker till biblioteket?
Du skickar böckerna till:
Högskolan Kristianstad
Biblioteket
291 88 Kristianstad
Vi rekommenderar att du skickar spårbart eftersom du ansvarar för böckerna tills dess att de kommer fram till oss på biblioteket. Du kan också lämna böckerna på folkbiblioteken i Bromölla, Hässleholm, Hörby, Kristianstad, Osby och Östra Göinge.
E-litteratur / Digital litteratur
Hur fungerar länken Find it @HKR?
Find it@HKR är en länkningstjänst som länkar dig vidare till fulltexten och andra användbara källor direkt från den databas eller söktjänst där du gör din sökning.
Om du har tillgång till fulltexten genom HKR leder länken till sidan där du kan hitta dokumentets fulltext. Ibland blir du ombedd att logga in – du använder då din HKR-inloggning.
Om du inte har tillgång till fulltexten öppnas en sida där du kan välja att beställa ett fjärrlån eller en artikelkopia. Där finns också länkar för att söka vidare efter dokumentet.
Hur får jag tillgång till e-böcker och artiklar hemifrån?
Du får tillgång till e-böcker och artiklar genom att logga in med din HKR-inloggning. För att bli länkad via rätt inloggning behöver du använda de länkar som du hittar hos biblioteket. Sök fram e-boken eller artikeln i Supersök på bibliotekets webbsida, då får du alltid rätt länkar.
Film om att logga in och få tillgång till vetenskapliga artiklar i fulltext hemifrån.
Hur laddar jag ner en e-bok?
Biblioteket har e-böcker på flera olika plattformar och funktionaliteten kan vara olika. Vissa e-böcker kan endast läsas online eller bara laddas ner kapitelvis och andra kan laddas ner och behållas för alltid.
För en del e-böcker som kan laddas ner krävs att man har ett Adobe ID. Läs mer om att ladda ner e-böcker som kräver Adobe-ID.
Hur förnyar/förlänger jag mitt lån av en e-bok?
Om din nedladdade bok inte längre går att öppna kan du ladda ner den på nytt.
Biblioteket har e-böcker på flera olika plattformar och funktionaliteten kan vara olika. Vissa e-böcker kan endast läsas online eller bara laddas ner kapitelvis och andra kan laddas ner och behållas för alltid.
Vad är Supersök?
I Supersök söker du dels i bibliotekskatalogen, dels bland de artiklar och e-böcker som du har tillgång till genom biblioteket. I Supersök finns också mycket material som är fritt tillgängligt. Du kommer åt tjänsten genom att använda sökfunktionen på bibliotekets webbsida.
På biblioteket
Hur bokar jag grupprum?
Grupprummen kan bokas av studenter på Högskolan Kristianstad på vardagar mellan klockan 8.00 - 15.00. Gå till https://schema.hkr.se och logga in med din HKR-inloggning. Grupprumsbokningen finns under fliken resursbokning. På vardagar är grupprummen tillgängliga till klockan 22.00, efter klockan 16:30 med HKR-kort.
Mer information om grupprumsbokning.
Hur skriver jag ut?
I biblioteket finns en skrivare och det finns ytterligare två skrivare i hus 7 utanför toaletterna vid cafét. Du kan logga in på en dator och skriva ut ditt dokument till den förvalda skrivaren (Pullprint). Därefter går du till skrivaren, loggar in och skriver ut dokumentet. Du kan också skriva ut från din egen laptop eller mobil genom att ladda upp ditt dokument på https://webprint.hkr.se. På samma sida kan du också ladda ditt konto med fler utskriftskrediter.
Mer information om att skriva ut och priser finns i Studentportalen.
Hur hittar jag boken på hyllan?
Var boken du söker står på hyllorna ser du under rubriken Hylla i Supersök. Där står på vilken hylla du kan hitta boken samt vilket ord den ställs upp på i bokstavsordningen på hyllan.
På hyllornas gavlar finns anslag om vilka hyllbeteckningar som finns på varje hylla. I det stora biblioteksrummet börjar hyllorna med 001 längst in i rummet.
Böcker med hylla Metod, samt läromedel finns till höger i stora biblioteksrummet. Skönlitteratur finns i rummet Forskartorget som ligger till höger i entréhallen.
Exempel: En bok med hylla 351 Andersson hittar du på hyllan 351 och där står boken på Andersson i bokstavsordningen.
Finns det wi-fi?
Du loggar in på högskolans wi-fi, eduroam, med din HKR-inloggning. Om du har inloggning från ett annat lärosäte i Sverige kan du också logga in med dem.
Information om eduroam på HKR.
Om du saknar inloggning kan du ansluta till högskolans gästnätverk, HKR-Guest.
Anpassad litteratur / Talböcker
Jag har en läsnedsättning, hur får jag tillgång till talböcker?
Kontakta biblioteket på biblioteket@hkr.se.
Min kursbok finns inte som talbok, hur gör jag då?
Du som har ett Legimus-konto genom HKR kan få obligatorisk kurslitteratur som talbok. Biblioteket kan beställa nyproduktion av titlar som inte redan finns inlästa.
Kontakta biblioteket@hkr.se så fort som möjligt, eftersom nyproduktion av en talbok tar ca 8–12 veckor. Vi behöver veta vilken titel det är, kurskod för kursen den ingår i och ditt personnummer.
Finns det annat stöd jag kan få i mina studier?
Om du har en varaktig funktionsnedsättning kan du ansöka om riktat pedagogiskt stöd. Mer information om riktat pedagogiskt stöd.
Det finns ett antal stödprogram som alla studenter kan ladda ner till privat dator. Stödprogrammen kan vara till stor hjälp i läsandet och skrivandet. Få tillgång till stödprogrammen.
Fjärrlån och artikelkopior
Vad är ett fjärrlån?
Ett fjärrlån innebär att du beställer en bok, artikelkopia eller någon annan typ av material från ett annat bibliotek. Du kan beställa ett fjärrlån när materialet inte finns på Högskolan Kristianstads bibliotek. När det gäller böcker kan du inte fjärrlåna en bok på grund av att vårt exemplar är utlånat, utan då ska du reservera det via Supersök i stället.
Du behöver inte själv undersöka om materialet finns på något annat bibliotek utan det räcker att du inte hittar det i Supersök.
Hur beställer jag ett fjärrlån?
Du beställer ett fjärrlån via vårt beställningsformulär som finns nederst på vår webbsida Fjärrlån & Artikelkopia.
Du kan även beställa fjärrlån via Libris. Libris är Sveriges nationella bibliotekskatalog. Gå till Libris och sök upp den bok du vill låna eller den tidskrift du vill beställa artiklar ur. Klicka på länken Fjärrlåna ovanför listan med bibliotek som äger titeln. Första gången registrerar du dig som ny användare, därefter loggar du in och följer instruktionerna. Du hittar detaljerade instruktioner kring Libris låntagarbeställningar på Libris hjälpidor.
Vad kostar ett fjärrlån?
Att beställa en bok inom Norden är gratis, men utanför Norden kostar det 100 SEK.
När du beställer en artikel kostar det 50 SEK inom Norden, och 100 SEK utanför Norden. Vid beställningen via vårt beställningsformulär har du möjlighet att välja om du godkänner att beställningen görs från utlandet.
Informationssökning
Vad är peer review?
Peer-review innebär att en vetenskaplig text granskas innan publicering. Granskningen utförs av forskare som är experter på det område som texten behandlar.
Hur vet jag om en artikel är vetenskaplig?
En vetenskaplig artikel är skriven av de forskare som har utfört forskningen. De flesta vetenskapliga artiklar publiceras i vetenskapliga tidskrifter, men det finns även böcker med vetenskapliga artiklar. Det ska framgå vilka författarna är och på vilket universitet eller forskningsinstitut de arbetar på. Artikeln ska också ha genomgått vetenskaplig granskning, så kallad peer-review.
I artikelns introduktion finns ett tydligt syfte. Metoder och resultat redovisas noggrant så att andra forskare kan granska om metoden följer vetenskaplig praxis och resultaten är trovärdiga. Beskrivningen ska vara så noggrann att andra forskare ska kunna upprepa forskningen. Texten är skriven på ett akademiskt språk och innehåller facktermer. Referenser till tidigare forskning är oftast omfattande.
En vetenskaplig artikel följer oftast IMRoD-strukturen:
• Introduktion/Bakgrund
• Metod
• Resultat
• och
• Diskussion
Referenser
Observera att det finns många fritt tillgängliga tidskrifter som utger sig för att vara vetenskapliga, men som inte når upp till de krav som ställs. För att undersöka om en fritt tillgänglig tidskrift är vetenskaplig kan du gå till DOAJ - Directory of Open Access Journals.
Kort film om den vetenskapliga texten.
Hur hittar jag vetenskapliga artiklar?
I Supersök och i många av våra vetenskapliga databaser kan du avgränsa på vetenskapliga artiklar - peer-review. Observera att avgränsningen inte är vattentät. Det kan följa med enstaka artiklar, till exempel ledare och kommentarer i vetenskapliga tidskrifter.
Gå till vår databaslista Databaser A-Ö för att hitta databaser som innehåller vetenskapliga artiklar. Välj typ ”Artiklar”. I varje databasbeskrivning framgår om de innehåller vetenskapliga artiklar.
Observera att det finns många fritt tillgängliga tidskrifter som utger sig för att vara vetenskapliga, men som inte når upp till de krav som ställs. Det finns därför en stor risk att du hittar artiklar av sämre vetenskaplig kvalité när du söker fritt på nätet. Det är därför säkrare att använda våra databaser för att hitta vetenskapliga artiklar. För att undersöka om en fritt tillgänglig tidskrift är vetenskaplig kan du även gå till DOAJ - Directory of Open Access Journals.
Kan jag få hjälp med att söka litteratur?
Ja, självklart. Du kan alltid vända dig till biblioteket för att få hjälp att söka information.
Personlig hjälp
- För större och mer omfattande frågor rekommenderar vi att du besöker Sökverkstaden. Du får enskild handledning och du är välkommen att besöka sökverkstaden flera gånger.
- För att få hjälp kan du även skicka din fråga till biblioteket@hkr.se eller besöka biblioteket. Du hittar öppettider och kontaktuppgifter på bibliotekets webbsida.
Filmer som beskriver hur du söker information
- Grunderna i informationskompetens
- Söktekniker
- Söka strukturerat
- Filmer om hur du söker i enskilda databaser hittar du i listan Databaser A-Ö vid ett urval databaser.
Missa inte våra ämnesguider. De kan hjälpa dig att hitta olika typer av information som du behöver i dina studier.
Studentuppsatser
Hur får jag min uppsats publicerad i Forskningsportalen?
Skicka er uppsats i PDF-format till biblioteket@hkr.se. Uppge den e-postadress som du önskar få besked om publiceringen till.
Måste jag publicera min uppsats?
Nej, det är inte obligatoriskt att publicera sin uppsatsi Forskningsportalen. Den måste däremot arkiveras av högskolan. Kontakta din handledare för information om rutiner för din utbildning.