Temakurs: Perspektiv på samverkansuppgiften (hpt470ht22)
Är du intresserad av att utveckla ett professionellt förhållningssätt till samverkan mellan akademin och övriga samhället? Vill du utveckla dina färdigheter och förmågor att hantera allt större förväntningar på att samverka och lära dig mer om hur du kan engagera dig i att bidra till ömsesidigt lärande mellan akademin och samhället, eller hjälpa andra att göra det?
Nu erbjuder vi dig kursen för att skapa engagemang och kompetens kring hur högskolans medarbetare tillsammans kan bidra till vår region och vårt samhälles utveckling samtidigt som vår utbildning och forskning förstärks.
Bakgrund
Samverkan är sedan mitten av 90-talet en viktig uppgift för lärosäten. Under de senaste åren har staten och olika samhällsinstanser ytterligare framhållit vikten av lärosätenas samverkan med omgivande samhälle. Betydelsen av samverkan tydliggörs bland annat i forskningspropositionen, i UKÄ:s beslut att göra samverkan till ett särskilt bedömningsområde samt genom externa finansiärers ökade fokus på samverkan. Den här utvecklingen får effekter på lärosätesnivå, liksom för den enskilda individen. För individen betyder det att lärare och forskare sannolikt behöver demonstrera samverkan och samverkansskicklighet i större utsträckning framöver.
För Högskolan Kristianstad har samverkan med omgivande samhälle sedan länge prioriterats. Detta blev bland annat tydligt när Högskolan Kristianstad som första lärosäte i Sverige införde VFU på alla program. En nationellt sett bred uppdragsutbildningsverksamhet gör också att Högskolan Kristianstads lärare får möjlighet att skapa kontakter med yrkesverksamma vilket ger goda effekter på grundutbildningen. På forskningssidan är också samverkan högt prioriterad, bland annat genom satsningen och finansieringen av forskningsplattformar där forskning sker tillsammans med omgivande samhälle. Vidare premieras även forskare som samproducerar, synliggör och nyttiggör forskning när högskolan internt fördelar forskningstid.
I förarbetet inför Högskolans nya strategi 2021-2025 har det konstaterats att Högskolan behöver öka sin regionala relevans genom fler och nya samarbeten. Högskolan Kristianstads samverkanskapacitet är viktig för att bidra till regionens positiva utveckling samtidigt som samverkan bidrar till ökad relevans och kvalité i utbildning och forskning.
Vikten av samverkanskompetens
För att lyckas med samverkansuppgiften är högskolans medarbetare den viktigaste resursen. För att uppmuntra och stärka medarbetare erbjuder HKR en kurs med mål att skapa goda förutsättningar för medarbetare att samverka med det omgivande samhället. Kursen har som ambition att behandla samverkansuppgiftens olika former och fokus men kursens examination bygger på att du konkret tar dig an en samverkansutmaning som är angelägen utifrån din roll eller ditt intresseområde.