Språkverkstad
Hur planerar och disponerar du ditt arbete när du fått en skrivuppgift? Vad är skillnaden på akademisk text och andra typer av text? Ska du hålla en föreläsning eller presentation och känner dig osäker på hur du ska formulera dig?
På grund av coronaviruset (covid-19) håller Lärverkstäder stängt på campus tills vidare. Under tiden erbjuder vi handledning på distans.
Mellan 23/12 och 6/1 har vi uppehåll för jul och nyår. Välkommen tillbaka 2021!
Boka handledning
Som student på högskolan har du på språkverkstaden möjlighet att utveckla din förmåga att hantera akademisk text, både som läsare och skribent. Vi ger handledning i alla typer av skriftliga uppgifter du möter i din utbildning, från essäer och hemtentamen till uppsatser. På grund av coronaviruset går det för tillfället bara att boka enskild handledning på distans, via bokningsformuläret.
Är du lärare får du gärna kontakta oss angående samarbete kring kursutveckling, för stöd i handledning av skrivuppgifter och om du vill diskutera eventuella föreläsningar i studieteknik och akademiskt skrivande till din kurs.
Så här går en handledning till:
Vårt mål är att du ska utveckla ditt skrivande. Vi hjälper dig med allt från att tyda uppgiften till att visa på vad som kan göra din text bättre ur ett akademiskt perspektiv. Däremot gör vi ingen korrekturläsning av texten. Tänk på att ju tidigare i skrivprocessen du kommer till oss, desto större nytta kommer du att ha av handledningen. Du behöver inte ens ha påbörjat skrivandet. I mån av tid går det bra att komma vid flera tillfällen med samma text.
Inför handledningen
Använd rättstavningsfunktionen i din ordbehandlare för att korrigera enkla stavfel. Läs därefter igenom texten noggrant och fundera över vad du har mest behov av att få hjälp med. Ta gärna med dig en papperskopia av texten, då det gör det lättare att få överblick. Det är också bra om du tar med dig instruktionerna till skrivuppgiften.
Under handledningen
Handledningen varar upp till en timme. I vanliga fall hinner vi bara jobba med ett par sidor av texten så var noga med att välja ut de delar du är mest osäker på. Under mötet tittar vi gemensamt på de delar av texten du vill ha hjälp med och diskuterar de frågor du har tagit med dig. Detta kan gälla sådant som att tolka uppgiften, planera skrivprocessen, hitta en struktur som passar uppgiften, använda källor på ett korrekt sätt, hitta en ton och stil som stämmer överens med kraven på vetenskaplighet, referera korrekt, upptäcka grammatiska fel, undvika plagiering, skriva läsvänligt och intresseväckande, tolka kommentarer från lärare och andra handledare, och mycket mer.
Efter handledningen
Använd dig av de generella kommenterar och exempel du fått med dig under handledningen när du förbättrar din text. Är du i behov av ytterligare handledning så går det bra att komma till vårt drop-in eller boka en ny tid via bokningsformuläret.
Resurser för ditt skrivande
Skrivguiden är ett digitalt hjälpmedel för att skriva akademiska texter. Guiden vänder sig främst till studenter, men även lärare kan ha nytta av att använda guiden i undervisningen. Utvecklingen av guiden är ett samarbete mellan flera lärosäten: Högskolan Kristianstad, Blekinge Tekniska Högskola, Linnéuniversitet och Umeå universitet.
Alla studenter vid högskolan har möjligheten att ladda ned program som kan underlätta skrivandet och läsandet av akademiska texter. Läs mer på Stödprogram och tekniska hjälpmedel.
En kort film från Linnéuniversitetet som förklarar grunderna i akademiskt skrivande.