Nyhetsbrev mars 2017
Våren gläntar på dörren och ansökningen inför höstens utbildningar har öppnat. Inom mat-och måltidskunskap finns det både fristående kurser och lärarlyftskurser att söka, men inte att förglömma: Gastronomiprogrammet.
Ansök senast 18 april
Nu är ansökan till höstens utbildningar öppen. Inom mat-och måltidskunskap finns både Gastronomiprogrammet, fristående kurser och lärarlyftet. Nytt för i år är att två fristående kurser finns på engelska. Välkommen att söka!
Visste du..
Högskolan Kristianstad erbjuder kurser inom hem- och konsumentkunskap för lärare? Det finns kurser som är högskoleförlagda, men även kurser på distans som ger långväga studenter möjlighet att delta. Det finns kurser både inom lärarlyftet men även som fristående kurser.
Gastronomstudent skapade matlagningsevent
Studenten Dawid Alwan har precis avslutat sitt VFU-projekt, ett matlagningsevent han höll i och skapade recept för. Läs artikeln med honom och ta del av hans recept på rosmarininbakad rödstrimma med sandefjordsmör
Björn Ylipää i Go'kväll
Björn Ylipää, universitetsadjunkt i mat- och måltidskunskap, berättade om inspirationen och filosofin bakom boken "Smak av norrsken" i svt:s program Go'kväll. Tyvärr har länken slutat att fungera.
Årets food hackaton prisade framtidens mat
Publikens val: En digital plattform där grannar kan samverka kring dagligvaruinköp för att minska antalet transporter mellan konsument och butik. På årets food hackaton prisades fyra lag som tillsammans fick dela på 50 000 kronor. Läs om innovationerna och årets vinnare.
Spontanjäst och spritsigt när studenter fixar förfriskningar
Studenter som under hösten läst kursen Fördjupning i Mat-och måltidskunskap har bland annat lärt sig hur mikrobiella processer påverkar en säker råvaruförädling, smak och hälsa. Två grupper studenter presenterade vid kursens avslut sina drycker; en mexikansk tepache i skånsk tappning och en drickvinäger med möjliga hälsofrämjande egenskaper presenterades. Läs artikeln om studenternas arbete här.
Att åldras – igår, idag och i morgon – förändrade förutsättningar.
Elisabet Rothenberg är biträdande professor i näringslära på Högskolan Kristianstad. Läs hennes artikel om åldrandets förutsättningar och hur de förändrats över tid. Läs artikeln här.