Nyhetsbrev juni 2018
Semestertider närmar sig och sommarkänslan har redan infunnit sig hos många då vi haft en värme som tagit en till Medelhavet i tankarna. Innan semestern börjar vill vi passa på att berätta vad som har hänt sedan marsnumret. Bland annat har våra gastronomistudenter presenterat spännande idéer inom produktutveckling och årskurs tre har tagit examen!
Presentation av exjobb och examensfirande
Den 1 juni tog årskurs 3 på Gastronomiprogrammet examen. Stort grattis!
För en dryg vecka sedan redovisade studenterna i årskurs 3 på Gastronomiprogrammet sina kandidatuppsatser i mat och måltidsvetenskap. Tolv arbeten som täckte in allt från unga kvinnors uppfattningar kring tarmfloran och relationen mellan kost och hälsa, till en studie om hur smaksinnets känslighet för söt och bitter grundsmak påverkas av hunger och mättnad.
Intresserad av att läsa uppsatserna? Hör av dig till viktoria.olsson@hkr.se
Kreativ slutredovisning för våra gastronomer
Denna gruppen presenterade "GRO" - ett mellanmål med kulturväxten gråärta som huvudingrediens.
Den 30 maj var det slutredovisning av kursen "Tillämpad produktutveckling" för studenterna i årskurs 2 på Gastronomiprogrammet.
Med intensivt och gediget grundarbete presenterade de sina kreativa innovationer på ett mycket imponerande och inspirerande sätt. En dag fylld med proffsiga presentationer, nya smaker, kreativa lösningar, fräcka förpackningar och stolta studenter och lärare.
Studenterna har tagit fram nytänkande, kreativa och framtidsanpassade koncept som ligger väl i linje med marknadens efterfrågan och behov, berättar Johanna Gerberich, lärare på Gastronomiprogrammet.
Några exempel på vad studenterna redovisade: Veggie Spreadie - ett grönsakspålägg, GRO - ett mellanmål med kulturväxten gråärta, FYTO - en mandelfeta, Kvinna - En dryck för kvinnor som behöver boosta sin hormonella balans.
Sött och surt på matfestivalen
Från vår monter på Skånes Matfestival. Gastronomistudenterna Florina Mikkelsen, Linn Jendle Niklasson och Emilia Göransson.
Förra helgen var det återigen dags för den fantastiska skånska matfestivalen i Brösarp och vi medverkade som vanligt. Omgivna av sydeuropeisk värme, exotiska grilldofter och hantverksmässigt tillverkade drycker på berättade vi om våra utbildningar och forskning för glada besökare. I vår monter kunde även besökarna testa hur grundsmakerna sött och surt inverkar på äppelmustens karaktär. De som var på plats på fredagen fick dessutom smaka på en vegansk kikärtsglass, ett resultat av studenterna Emilia Göransson och Linn Jendle Niklassons examensarbete under våren.
- Det verkade som om ryktet om glassen spred sig för det var många som kom fram till montern och frågade speciellt efter den. Sammantaget en intensiv men givande helg, berättar Sarah Forsberg, universitetsadjunkt i Mat- och måltidsvetenskap.
Food Jam under Skåne Innovation Week
Jamma är ungefär detsamma som att improvisera, vanligen förknippar man det med musik men det går även fint att jamma med mat. Det bevisade deltagarna i det Food Jam som arrangerades av Krinova Incubator & Science Park tillsammans med avdelningen för Mat- och måltidsvetenskap på högskolan, samt projektet FICA den 28 maj.
Fokus låg på alternativa proteinkällor och på tallrikarna låg bland annat en mustig fiskgryta av färsk Tilapia från gårdsfisk, nuggets med sötlupin från Nöbbelövs ekologiska och Kristianstad-odlad quionoa från gården Fagraslätt. Dagen blev mycket lyckad!
World Cookbook Awards i Kina
Björn Ylipää tar emot sina priser på kokbokstävlingen Gourmand World Cookbook Awards i kinesiska kuststaden Yantai.
Universitetsadjunkten i Mat- och måltidsvetenskap och matkonstnären Björn Ylipää på högskolan har varit i Kina på världens största evenemang för matkultur: Gourmand World Cookbook Awards. Han var där och tävlade med sin kokbok "Smak av norrsken" som kom ut häromåret, vilken var nominerad i två kategorier, Food Writing och Arctic Food Culture. Och det gick bra. Björn och boken prisades i båda, med en andraplats i Food Writing och en tredjeplats i Arctic Food Culture.
– Jag ville inte göra en vanlig kokbok utan mer utifrån mitt ämnesområde Storytelling by food med ett personligt anslag med min egen matresa. Och nu detta. Ofattbart!, säger Björn Ylipää.
Läs hela artikeln och läs mer om Björns bok.
Äter vi ihjäl oss?
Äter vi ihjäl oss - Mattrender på tvärs mot hälsa och hållbarhet. Så heter den nya rapport som Karin Wendin, professor i Mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad, och Anders Olshov, chef Intelligence Watch, nyligen sammanställt.
Den handlar om den maten vi äter och hur vårt ätande påverkar hälsa och hållbarhet. Vi äter för mycket, vi är för feta och överviktiga så att hälsan blir lidande och det vi äter påverkar miljön negativt, säger Karin Wendin.
Hela intervjun och länk till rapporten, samt en debattartikel i Dagens nyheter hittar du här.
Nätverksträff om insekter och hållbara livsmedel
Som en del av projektet "Insekter - en kulinarisk och hållbar delikatess" bjuder vi in till kick-off för ett nytt nätverk. Nätverket är för alla som intresserar sig för framtidens hållbara livsmedel och möjligen lite extra för just insekter. Vi planerar även en mini-mässa, så har du något spännande att presentera som exempelvis produkter eller specifikt projekt är du välkommen att kontakta oss!
När? Den 23 augusti kl. 13-16
Var? På Högskolan Kristianstad i gastronomernas undervisningskök
Vad? Vi berättar mer om projektet, minglar och lagar något spännande tillsammans.
Anmäl dig till Viktoria Olsson, tel 044-2503817.
Låt oss presentera Viktoria Olsson...
Foto: Ulla Rosander.
Viktoria Olsson är sedan början av juni ny programområdesansvarig för Gastronomiprogrammet och Magisterprogrammet i Mat- och måltidsvetenskap. Viktoria är ett välkänt ansikte för både högskolans medarbetare och studenter. Hon har arbetat på högskolan sedan 2010 som universitetslektor och undervisar samt forskar i ämnet mat- och måltidsvetenskap. Hon har en bakgrund som livsmedelsagronom, är utbildad vid SLU och har disputerat på en avhandling om köttkvalitet. Kopplingen mellan livsmedelsproduktion och måltidsupplevelse, både i teori och praktik, upphör aldrig att fascinera henne.
- Mitt intresse för kvalitet, både vad gäller råvaror och undervisning ser jag som en tillgång i min nya roll som programområdesansvarig, säger Viktoria.
Vi fortsätter att vidareutveckla utbildningarna för att säkerställa relevans och en god arbetsmarknad för våra studenter i den privata och offentliga mat- och måltidsbranschen.
Vi hälsar Viktoria välkommen till sin nya tjänst!
Trevlig sommar!
önskar Mat- och måltidsgruppen