Nyhetsbrev juni 2016
Första sommarmånaden är här och mycket har hänt sedan vårt förra nyhetsbrev i mars. Våra studenter har gjort sina spännande uppsatser och vi har ställt ut på Skånes matfestival i Brösarp!
Spännande examensarbeten
Den 2-3 juni presenterade våra Gastronomistudenter sina kandidatuppsatser i ämnet mat- och måltidskunskap. Ämnena varierade i stor utsträckning och vi var många på plats för att lyssna och lära.
Önskar du läsa en uppsats är du välkommen att kontakta Viktoria Olsson.
Mat i fält
Våra studenter i Gastronomiprogrammets årskurs 1 2016 har tagit fram en broschyr åt Länsstyrelsen.
Bakgrund
Många av Länsstyrelsen anställda arbetar mycket ute i fält utan tillgång till kylskåp och uppvärmningsmöjligheter. Detta kan leda till begränsat utbud av lunchrätter. För att avhjälpa detta fick därför gastronomistudenterna i uppdrag att ta fram ett antal recept på goda och näringsriktiga luncher som anpassats utifrån dessa förutsättningar.
I utbildningen ingår bland annat näringslära, livsmedelsmikobiologi och att kunna kommunicera med samhället.
Bönpastasallad med kallrökt lax och grönkål
Nyfiken på: Johanna Gerberich
2005 blev hon utsedd till årets kocklärare och hon trivs än idag med läraryrket. Mycket har förändrats under hennes tio år på Högskolan Kristianstad, samtidigt som mycket är samma. Johanna berättar att hon fortfarande är spänd inför att träffa nya studenter och anta den utmaning det är att leda en klass.
Idag är jag ännu tryggare i min roll som lärare. Jag förlitar mig på mina kunskaper och jag tycker om att arbeta nära studenterna. Belöningen är att få se dem utvecklas och vara med på deras resa. Det är roligt att undervisa och inspirera.
Johanna Gerberich i gastronomiköket vid Högskolan Kristianstad
Skånes matfestival i Brösarp
Helgen den 20-22 fanns vi på Matfestivalen i Brösarp. Där bjöd våra studenter på diverse smakprov; Surdegskrisp och friterad picklad rödlök, se förberedelserna från vårt gastronomikök bara dagarna innan.
Vårt tält blev välbesökt och många var väldigt intresserade av vårt nya magisterprogram.
Nytt magisterprogram
Under vårterminen 2017 startar vårt nya magisterprogram inom mat- och måltidskunskap.
Magisterutbildningen är nätbaserad, på engelska och vänder sig bland annat till de som idag arbetar med produktion eller leveranser inom offentliga måltider. Det kan exempelvis vara en ekonom på ett livsmedelsföretag, en dietist, gastronom eller folkhälsovetare/pedagog. Man kan även komma direkt från studier inom gastronomi, nutrition och livsmedelsvetenskap samt kostekonomi.
Uppdragsutbildning våren 2017
Mat, måltider och näring för god vård och omsorg
Hur kan man arbeta inom vård och omsorg? Kursen vänder sig till vård- och omsorgspersonal, enhetschefer och kostchefer. Den omfattar 3 dagar med fysiska träffar samt föreläsningar på nätet. Startar måndagen den 21 februari 2017.
PhD course in sensory evaluation and food preferences
Tillsammans med andra lärosäten i norden är vi med och arrangerar en kurs inom sensoriken som riktar sig främst till doktorander. Ett tillfälle kommer att hållas på Högskolan Kristianstad.
Vårt samarbete med Madhuset i Köpenhamn
Som vi tidigare har skrivit har vår forskare Maria Nyberg inlett ett samarbete med Madhuset i Köpenhamn. Samarbetet går ut på att Högskolan Kristianstad ska få vara med och se hur de jobbar i ett projekt.
Madhusets arbete handlar om att skapa nyttigare och bättre offentliga måltider och Maria kommer att utreda hur man på bästa sätt involverar brukarna i ett förändringsarbete.
Nu den 8 juni kom representanter från Madhuset till oss på Högskolan Kristianstad och det blev en väldigt givande dag.
Hanna Sepp visar runt i gastronomernas kök. På bilden: Ayo Rossing, Mine Sylow, Maria Nyberg och Hanna Sepp
Forskning
Inom gastronomi bedrivs en hel del forskning. Ett av alla våra forskningsprojekt handlar om insekter i mat. Det belyser vikten av att vi ur klimat och miljösynpunkt borde öppna våra sinnen för att använda insekter som en viktig proteinkälla. Sveriges Radio P4 Kristianstad rapporterade från gastronomernas kök. Vårt forskarteam tror starkt på att vi inom några år kommer att acceptera insekter i mat som en naturlig del av vår kost. Sveriges Television besökte också vårt provkök för att smaka. Denna gång bestod smaktestet av en korvsmet innehållande bland annat morot, lök, vitlök, ärtor, kryddor och frystorkade malda mjölmaskar. Se vad reportern tyckte.