Hem- och konsumentkunskap
Är du lärare och vill öka din behörighet? Vi erbjuder kurser på distans inom ämnet Hem- och konsumentkunskap.
Du studerar bland annat:
- Ämnesdidaktik
- Livsstil och miljö i ett lokalt och globalt perspektiv
- Barn och ungas måltidsvanor och välbefinnande
- Tillagning, hantering och förvaring av livsmedel
- Redskap och teknisk utrustning för matlagning och bakning
- Sambanden mellan hem och samhälle och konsekvenserna av individens olika val
- Mat och måltid som sociala, geografiska och kulturbundna företeelser
Kurser för undervisning i åk 1-6
Om du vill utveckla kunskaper och färdigheter för en framtida yrkesverksamhet som lärare i hem- och konsumentkunskap i grundskolans årskurs 1-6 läser du 30 högskolepoäng (hp). Denna distanskurs läses på heltid och innehåller fyra tvådagarsträffar på campus på Högskolan Kristianstad. I kursen ingår verksamhetsförlagd utbildning (VFU).
Kurs: Hem- och konsumentkunskap för undervisning i åk 1-6 - 30 hp
Kurser för undervisning i åk 7-9
Om du vill utveckla kunskaper och färdigheter för en framtida yrkesverksamhet som lärare i hem- och konsumentkunskap både i grundskolans årskurs 4-6 och 7-9 läser du 45 hp. Detta innebär att du inledningsvis läser en 30 hp kurs med fyra tvådagarsträffar på campus, som sedan följs av en kurs på 15 hp som innehåller två tvådagarsträffar på campus. Båda kurserna läses på heltid.
Kurser: Hem- och konsumentkunskap årskurs 7-9 II - 15 hp eller Hem- och konsumentkunskap I för undervisning i åk 7-9 - 30 hp.
Fördjupningskurser
Om du efter 45 hp är ännu mer nyfiken på ämnet kan du läsa ytterligare 15 hp med fokus på elevers behov och förutsättningar. Den här kursen vänder sig både till dig som behöver minst 60 hp i ämnet hem- och konsumentkunskap och till dig som redan har den utbildning som behövs, men som vill fylla på med ny kunskap. Den fungerar utmärkt som kompetensutveckling för redan yrkesverksamma lärare!
Hem- och konsumentkunskap årskurs 7-9 III - 15 hp I denna kurs behandlas undervisning i hem- och konsumentkunskap utifrån elevers olika behov och förutsättningar, också inkluderande funktionsvariationer. Undervisningsmetoder och situationer samt bedömning i hem- och konsumentkunskap problematiseras. Vidare belyses lärmiljön, lärarrollen och olika ämnesspecifika perspektiv. Kursen omfattar också jämställdhet, etik och normer i relation till lärarens förhållningssätt.
Tidigare erfarenheter
Om du tidigare har läst 30 hp med inriktning årskurs 1-6 kan du läsa mot årskurs 7-9 och ansöka om att tillgodoräkna dig tidigare studier. Om du har andra tidigare yrkeserfarenheter som du anser motsvarar delar av utbildningen i hem- och konsumentkunskap kan du också ansöka om tillgodoräkning.
Aktuella kurser inom ämnesområdet Mat- och måltidsvetenskap
Läs en eller flera kurser och höj din kompetens. Se vårt aktuella kursutbud här nedan. Här hittar du också information om behörighetskrav, studietakt och studieform, samt terminstart.