Nyhetsbrev Mat och måltid april 2020
Vill du påverka framtidens mat och måltider? Nu är ansökan öppen till utbildningar som startar till hösten. Inom mat-och måltidsvetenskap erbjuder vi som vanligt flera fristående kurser, varav många läses på distans och såklart vårt Gastronomiprogram. I detta nyhetsbrev får du träffa och höra när gastronomistudenten Maja Svensson berättar sin story i en ny film. Vi bjuder även på trevlig läsning om spännande studentevent och forskningsprojekt.
Ansökan är öppen till höstens utbildningar
Utbildningar inom Mat- och måltidsvetenskap hösten 2020
Vill du påverka framtidens mat och måltider? Då kan Gastronomiprogrammet vara något för dig. Du kan exempelvis arbeta som måltids- eller produktutvecklare, i kvalitets- och utvecklingsfunktioner, som livsmedelsinspektör eller mat- och dryckeshantverkare. Läs mer om Gastronomiprogrammet här.
Vi erbjuder flera fristående kurser inom mat- och måltidsvetenskap. Du som vill höja din kompetens inom ett särskilt område har möjlighet att läsa en eller flera kurser. Vi har kurser på helfart och halvfart, samt både högskoleförlagda eller helt på distans. Studera till exempel mat och näring genom livet, matallergi och intolerans, näringslärans grunder, samt livsmedelsmikrobiologi. Här hittar du våra fristående kurser.
Sista ansökningsdag är 15 april.
Carlos väcker Malmöbornas intresse för mat
Att mat och måltider har förgreningar i såväl historia som i hälsa, kemi och ekonomi – det insåg Carlos Rojas Carvajal under utbildningen på Gastronomiprogrammet. Nu försöker han få Malmöborna att äta mer hållbart och hälsosamt. Som nyutbildad gastronom gick han ofta förbi Miljöförvaltningen på Bergsgatan i Malmö. Numera är det hans arbetsplats, där han är projektledare för Food Malmö. Läs hela intervjun.
Kefirvatten, jun och andra spännande sprudlande drycker
Björnbärs- och blåbärskombucha i sitt skogsbad bland granris och ormbunkar.
Under en dag i januari fick campus smaka och uppleva gastronomistudenternas kreationer. Kefirvatten, jun och vasslesoda samsades med kvass och kombucha i högskolans Glashus. Det var 19 gastronomistudenter i fem grupper som testade sina fermenterade drycker med matchande tilltugg inför öppen ridå för att avsluta kursen Råvaruförädling och varumärkesbyggande. Studenterna hade förfinat sina färdigheter i att kontrollera sina jästa drycker till att uppträda och smaka som önskat. Det rådde en sprudlande stämning i Glashuset där smått bubblande drycker stod uppställda i omsorgsfullt gestaltande montrar. Läs hela intervjun.
Våra studenter smaksatte högskolans egna must
Högskolans nya Kunskapsmust är gjord på Aromaäpplen och smaksatt med rabarber och hibiskus.
Går det att smaksätta ett varumärke? Och hur smakar i så fall Högskolan Kristianstad? Det spännande uppdraget fick 20 gastronomistudenter när de skulle ta fram en äppelmust för högskolans speciella tillfällen.
– Vi satt i grupper på sensoriklabbet och hade tjugotalet essenser att laborera med, både vad gäller smak och symbolik. Sedan tog varje grupp fram varsitt förslag som vi sedan röstade om, berättar Maja Svensson som går femte och näst sista terminen på Gastronomiprogrammet.
Läs om hur det gick det till när högskolan fick sin egen must kryddad med kunskap och Skånes landskapsäpple! Läs hela artikeln.
Enkla insektsrecept för frukost, fika och fest
Acceptansen för insekter som mat är låg, främst i västerländska kulturer, trots att insekter både är goda, nyttiga och hållbara. Intresset för insekter som mat har dock börjat att öka, både i Sverige och i övriga världen. Vildfångade insekter är det vanligaste, men odling av insekter har också blivit mer förekommande. Syrsa, gräshoppa och mjölmask är de insektsarter som används mest i livsmedel. Vi har inom forskningsprojektet: Insekter - en kulinarisk och hållbar delikatess tagit fram smakprov på goda, nyttiga och hållbara insektsrecept. Receptbroschyren hittar du på denna sida www.hkr.se/insektsmat.
Tio miljoner kronor ska minimera undernäring hos äldre
Många äldre personer i Sverige riskerar att bli undernärda. Och eftersom antalet äldre personer över 80 år beräknas öka dramatiskt de kommande tjugo åren, med ökad press på offentliga sektorn, behövs en systeminnovation för att få bukt med undernäringen. Därför har Vinnova satsat tio miljoner kronor på Livsmedelsakademins projekt Nollvision för undernäring hos äldre, i vilket Högskolan Kristianstad deltar för att skapa nya utbildningar, nyckeltal och beräkningsmodeller.
– Eftersom vi här på högskolan har både lång och bred erfarenhet av forskning kring mat för äldre ser vi det som en självklarhet att vara med och bidra i detta projekt, säger professor Karin Wendin som deltar i projektet tillsammans med forskarkollegorna på Mat- och måltidsvetenskap, doktor Maria Biörklund-Helgesson och biträdande professor Elisabet Rothenberg.
Mötesplats Gastronomiköket
I februari kunde vi i samarbete med Krinova Incubator & Science Park och Kristianstad kommun samla producenter, kockar och andra matglada till ett så kallat Food Jam med tema Kristianstads Vattenrike. Bland annat berättade limnolog Andreas Jezek från Kristianstads Vattenrike om det reduktionsfiske som pågår för att få en bättre vattenkvalité i biosfärområdet. Braxen är en av de fiskar som fiskas upp och blir till biogas, men som kanske kunde komma till bättre nytta på våra tallrikar som en hållbar och god matfisk. Viktoria Olsson från högskolan berättade om ytterligare en råvara från vattenriket: kött från vilda gäss. Dagen resulterade i en rad kreativa och nytänkande rätter baserade på braxen, strandängskött och vitkindad gås. Vi hoppas kunna ta åtminstone idéerna kring användning av Braxen in i ett utvecklat projekt. Håll ögonen och öronen öppna för mer gällande detta!
Vår verksamhetsberättelse från 2019
Våra fantastiska medarbetare som driver utvecklingen av Mat- och måltidsvetenskap framåt.
Under året som gått har mycket hänt och vi utvecklas vidare. Denna upplaga av Mat- och måltidsvetenskaps verksamhetsberättelse sammanfattar händelser och utveckling av ämnesområdet vid Högskolan Kristianstad under 2019. Ett år där alla medarbetare på avdelningen bidragit till att arbeta för visionen att vi ska ha en ledande position för framtidens mat och måltider genom attraktiva utbildningar, framgångsrik forskning och aktiv samverkan.