Nyhetsbrevet april 2022
Nu är ansökan öppen till våra program och kurser som startar hösten 2022. Du som vill höja din kompetens inom mat- och måltidsvetenskap kan välja bland flera olika fristående kurser. Som vanligt erbjuder vi även vårt populära Gastronomiprogram. Ansökan stänger 19 april.
I detta nyhetsbrev kan du läsa om givande examensarbeten och forskningsprojekt, spännande event och om gastronomerna som blev korvmadamer. Vi söker även en ny kollega till avdelningen för Mat- och måltidsvetenskap. Trevlig läsning!
Sök en utbildning senast 19 april
Ansökan är öppen till våra kurser och program.
Vill du skapa och påverka framtidens mat och måltider? Då kan Gastronomiprogrammet vara något för dig. Du kan exempelvis arbeta som måltids- eller produktutvecklare, i kvalitets- och utvecklingsfunktioner, som livsmedelsinspektör eller mat- och dryckeshantverkare. Läs mer om Gastronomiprogrammet här.
Vi erbjuder flera fristående kurser inom mat- och måltidsvetenskap. Du som vill höja din kompetens inom ett särskilt område har möjlighet att läsa en eller flera kurser. Vi har kurser på helfart och halvfart, varav många läses helt på distans. Studera till exempel mat och näring genom livet, matallergi och intolerans, näringslärans grunder, samt livsmedelsmikrobiologi. Här hittar du våra fristående kurser.
Gastronomerna som blev korvmadamer
Falukorv och wienerkorv har aldrig fallit Veronica Börjesson i smaken. Men råkorv är något helt annat. Tillsammans med Maria Bub, en gång kurskamrat på Gastronomiprogrammet, driver hon Sotnosens korvar i Fornstugan.
– Vi gillade inriktningen på utbildningen, där tyngdpunkten låg på produktutveckling och mat för många, minns Veronica Börjesson. Läs hela intervjun.
Nätverksdag med gastronomer
IKEA Foods på Nätverksdagens minimässa. Katharina Björnek, Product Engineering Manager konstaterade att studenterna behöver nå företag och IKEA behöver nå ut till dem. "Vi har stora rekryteringsbehov för att vi ska kunna nå ut med god, innovativ, hälsosam, näringssmart mat globalt."
För andra året i rad anordnade studenterna vid Gastronomiprogrammet en nätverksdag, men denna gång på plats på högskolan. Ett 60-tal studenter och representanter från företag och organisationer i mat- och måltidsbranschen träffades den 7 april för nya kontaktytor, rekrytering och kompetensutveckling. Dagen innehöll intressanta föredrag, nätverksmingel, måltidsupplevelser och en mini-mässa.
Jamma loss på Tema Finger foods den 9 maj
Vill du utveckla nya sätt att äta på? Vi välkomnar start ups, restauratörer, street food-kockar, forskare, studenter och entreprenörer att under en förmiddag utforska möjligheterna tillsammans. Vi designar nya matupplevelser som du kan tillämpa i din egen verksamhet eller bara använda som inspiration för att tänka nytt. För att kunna skapa nya ätupplevelser börjar vi dagen med ett föredrag av Sarah Forsberg och Dagmar Thylander från Högskolan Kristianstad. De är experter på husmanskost som fingermat och har forskat på möjligheten för personer med nedsatt motorik och ätsvårigheter att äta säkert och utan stigma. Anmäl dig här.
Sockertång & havssallat - alger för svenska köket
Sockertång i solnedgång. Foto: Kristoffer Stedt/Göteborgs universitet.
Vad tycker egentligen svenska konsumenter om alger och hur påverkas algerna när vi tillagar dem? Två studenter från Magisterprogrammet i Mat- och måltidsvetenskap har studerat alger i sina examensarbeten, Elna Crona ur ett konsumentperspektiv och Marcus Johansson ur ett sensoriskt perspektiv. Båda arbetena är gjorda inom ramen för ett Chalmers-lett projekt som heter CirkAlg, vars syfte är att utforska möjligheterna att skapa en ny cirkulär blå näring i Sverige. Målet är att utveckla processer som via industriell symbios kan generera en ny svensk marin proteinkälla på ett resurseffektivt sätt. Här får du veta lite mer om sockertång och havssallat, samt projektet CirkAlg.
Skräpfisk åter delikatess och räddar miljön
Braxenburgare i stället för biogas! Det ska bli verklighet om fiskare, forskare och matexperter får som de vill med projektet Dags för brax. Den forna delikatessfisken braxen betraktas i dag som skräpfisk och vållar dessutom problem i våra insjöar. Med projektet och en specialgjord kokbok har nu braxen börjat sin bana mot tallriken.
Gastronomer redovisar examensarbeten
Redan den 29 april kommer årets examensarbeten vid Gastronomiprogrammet att läggas fram vid ett öppet slutseminarium. Det kommer att finnas plats att delta både fysiskt och digitalt. Vi kan se fram emot arbeten som behandlar alltifrån attityder till sälkött till sensoriska och mikrobiologiska aspekter kopplade till den nya råvaran sjöpung. Håll utkik på Gastronomiprogrammets webbsida för mer information om slutseminariet eller kontakta Viktoria Olsson för mer information.
Har ditt företag eller organisation några frågeställningar ni skulle vilja få belysta eller projekt det är dags att ta tag i? Vi är alltid intresserade av större och mindre projekt för våra studenter på Gastronomiprogrammet och Magisterprogrammet i mat- och måltidsvetenskap!
Avdelningen för Mat- och måltidsvetenskap söker en ny kollega och chef
Vår mycket uppskattade medarbetare Maria Biörklund Helgesson ska sluta för att anta nya utmaningar på området offentliga måltider vid forskningsinstitutet RISE. Vi söker därför en ny kollega, gärna med bakgrund inom nutrition eller kostvetenskap.