Nyhetsbrev oktober 2021
Nu är det dags! Ansökan till vårens utbildningar är öppen fram till 15 oktober - välj bland både kurser och ett magisterprogram. Läs också om givande samverkansprojekt, ministerbesök på högskolan och spännande forskningsprojekt om dofter som påverkar vår hälsa och om forskare som ska fixa mer tång till våra tallrikar.
Studera till våren? Sök senast 15 oktober
Magisterprogrammet i Mat- och måltidsvetenskap
Vill du fördjupa dina kunskaper om konsumtion och produktion av mat och måltider med särskilt fokus på offentliga måltider? Magisterprogrammet ges på distans och läses antingen under 1 års heltidsstudier eller 2 års halvtidsstudier. Magisterprogrammet i Mat- och måltidsvetenskap - 60 hp.
Kurser inom området Mat- och måltidsvetenskap
Vi erbjuder även flera kurser på distans inom området mat- och måltidsvetenskap. Studera till exempel Konsumtions- och produktionsperspektiv på hållbar mat och hållbara måltider, 7,5 hp eller Matens och kroppens kemi, 7,5 hp på distans och halvfart. Våra fristående kurser med start våren 2022.
Studenter sökes som brinner för bra mat i vardagen
Maria Helmersson, projektledare i Hässleholms kommun, välkomnar Högskolan Kristianstads satsning på magisterutbildning i Mat- och måltidsvetenskap.
Måltidsglädje, hållbarhet, hälsa och ekonomi. Många faktorer vägs in när en offentlig måltid tillagas. En examen från Magisterprogrammet i Mat- och måltidsvetenskap bidrar till en viktig helhetssyn på livsmedelsbranschen. Maria Helmersson, projektledare i Hässleholms kommun, välkomnar Högskolan Kristianstads satsning på magisterutbildning i Mat- och måltidsvetenskap.
– Förhoppningsvis kan studenterna få en vidare blick på branschen. För den som vill jobba med måltider inom offentlig sektor krävs nämligen ett brett perspektiv. Förmågan att lyfta blicken och se helheten - det är en kompetens som behövs i kommuner och regioner. Läs hela intervjun.
Spännande sprudlande drycker gav mersmak och stipendium
Philip Lavin har prisats med ett stipendium för sin examensuppsats Hur påverkar olika lokala jäststammar aromutveckling och smak vid fermentering av äppeljuice?
Intresset för lokalproducerade drycker ökar och allt fler efterfrågar mer komplexa smaker, speciellt i fermenterad form. Nu har gastronomistudenten Philip Lavin prisats med ett stipendium på 10 000 kr för sitt examensarbete där han undersöker hur tre nya naturliga jäststammar påverkar jäsning och aromutveckling vid fermentering av äppeljuice.
– Det var fantastiskt att få ägna all min tid åt något jag brinner för och att resultatet kan användas till att ta fram nya innovativa drycker med unika arom- och smakegenskaper, säger Philip Lavin. Läs hela intervjun.
Naturliga dofter påverkar vår hälsa
Doftande växter som pelargon, lavendel och barrträd kan påverka din hälsa positivt. Under en studie i SLU Alnarps rehabiliteringsträdgård har forskare från Sveriges lantbruksuniversitet och Högskolan Kristianstad kartlagt hur naturliga dofter framkallar associationer, känslor och fysiska reaktioner hos personer som drabbats av stressrelaterad sjukdom. Iakttagelserna kan komma till nytta inom både naturbaserad terapi och trädgårdsföretagande.
– Det visade sig i studien att doften av växter, särskilt olika sorter av citrusdoftande pelargon, kan stödja mental återhämtning och bidra till en upplevelse av inre ro. Läs hela artikeln.
Forskare ska fixa mer tång på tallrikarna
Exempel på mat med växter från havet: sallad med brunalgen wakame, Undaria pinnatifida, som är vanlig i ostasiatisk matlagning.
Sedan några år undersöker en grupp forskare i bioteknik tångens näringsinnehåll och hållbarhet med förhoppningen att kunna bidra till att tång kan hamna på tallriken i form av pasta, bröd eller i sin hela struktur. Under hösten ska ett antal konsumenter ge sina ärliga åsikter om alger – hur de smakar, luktar och ser ut.
– Vi på Högskolan Kristianstad är glada över att kunna bidra till projektet med vår kunskap inom sensorisk analys. Vi deltar i ett par projekt som fokuserar på alger, som man tror kan bli ett mer vanligt livsmedel framåt i tiden, säger Karin Wendin, professor i mat- och måltidsvetenskap. Läs hela artikeln.
Framtidens mjölk
Omställning till ett hållbart samhälle kräver nya arbetssätt! Vi tror att Framtidens mjölk skapas i nytänkande samarbeten och har därför skapat en arena där studenter från Lantmästarprogrammet vid SLU och Gastronomiprogrammet vid Högskolan Kristianstad möts för att innovera kring mjölkråvaran tillsammans med företag från hela livsmedelssystemet. Syftet är att ta tillvara på studenternas och företagens kreativitet och innovationsförmåga för att skapa nya mejeriprodukter och tjänster som svarar mot samtidens och framtidens skiftande förutsättningar och behov. Det hela går av stapeln den 12-13 oktober inom ramen för ToY Imagine, ett två dagars digitalt innovationsevent med inspiration, seminarier och workshops för studenter. Hör av dig till viktoria.olsson@hkr.se om du är intresserad av att delta!
Produktutveckling, samverkansprojekt och Ölandsvete
Från vänster: Nils Christerson från Bagers och studenterna Jacob Nilsson, Anna Magnusson samt Hugo Diebitsch Antoni från Gastronomiprogrammet.
Vi har precis avslutat ett givande samverkansprojekt där fem studenter från årskurs 2 på Gastronomiprogrammet har arbetat nära företaget Bagers, som är en producent av högklassiskt och hållbart mjöl på Ölandsvete. Inom ramen för kursen Tillämpad produktutveckling och Kristianstads Akademi har studenterna systematisk och konsumentnära utvecklat en färdig pizzadeg på Bagers fina Ölandsvete. Vi avslutade projektet med att spela in en film som syftar till att inspirera andra företag som skulle vilja engagera sig i liknande projekt. Håll utkik i sociala medier. Följ oss gärna på Instagram @gastronomihkr
Ministerbesök på högskolan
Till lunch bjöd Gastronomiprogrammet på skördesallad med skånsk hummus, svartkål, betor, picklat senapsfrö och kavringskrisp. Fänkålsbröd med vispat brynt smör. Beskows Vy från Balsgård Foodtech och skånsk äppelmust.
Onsdagen den 1 september besökte Sveriges minister för högre utbildning och forskning, Matilda Ernkrans, Högskolan Kristianstad. Syftet med besöket var att träffa ledningen och få en inblick i högskolans utbildningar och forskning, men även att träffa studenter och fackliga representanter. Våra studenter Dagmar Thylander och Jennie Nielsen Egerius från Gastronomiprogrammet anrättade en lunch dagen till ära. De valde att koppla lunchen till en examination i husmanskost inom kursen Professionell matlagning. De skapade även två olika bakverk som kopplade an till brainfood-tänket och kursmoment inom näring, hållbarhet och matsvinn.
– Att som gastronomistudent få planera och tillreda lunch samt fika till utbildningsministern var en fantastisk start på höstterminen. Det var en ära och en väldigt rolig upplevelse att få vara med om, säger Dagmar och Jennie.
Har du ett projekt till våra gastronomistudenter?
Har ditt företag eller organisation några frågeställningar ni skulle vilja få belysta eller projekt det är dags att ta tag i? Kom gärna ihåg att du har möjlighet att engagera våra studenter från Gastronomiprogrammet! Hör av er till viktoria.olsson@hkr.se om ni har några idéer som kan passa till kortare eller längre projekt.