Gå direkt till innehåll.
Logotyp HKR
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
In English
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
  • Logga in
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
{{ prevNode.name }}
{{ node.name }}
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
In English
  • Besök vår Facebook-sida (öppnas i nytt fönster)
  • Besök vår Youtube-sida (öppnas i nytt fönster)
  • Besök vår Instagram-sida (öppnas i nytt fönster)
  • Besök vår LinkedIn-sida (öppnas i nytt fönster)
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
{{ node.name }} {{ node.name }}
  1. HKR
  2. Om oss
  3. Organisation
  4. Fakulteten för naturvetenskap
  5. Mat- och måltidsvetenskap
  1. HKR
  2. Om oss
  3. Organisation
  4. Fakulteten för...
  5. Mat- och måltidsvetenskap

Vill du vara med och forma framtidens mat?

Är du intresserad av mat och vill utveckla framtidens måltider? Hos oss kan du fördjupa dig i allt från produkt- och måltidsutveckling till hållbar konsumtion och produktion av mat- och måltider. Vi erbjuder både fristående kurser, Gastronomiprogrammet och magisterprogrammet i Mat- och måltidsvetenskap. Här blir kunskap och matglädje kraftfulla verktyg för att skapa en bättre värld!

Studenter inom mat och måltidVar med och påverka vad och hur vi äter, och skapa positiva effekter för miljö, hälsa och samhälle.

Vad är Mat- och måltidsvetenskap?

Mat och måltider har stor betydelse för såväl individer som grupper av människor. Ämnet Mat- och måltidsvetenskap ​​förenar kunskap om livsmedel ​​och nutrition med hälsa och ​hållbarhet – från produktion ​​till konsumtion. Med matkultur ​och kreativitet skapas ​hantverk och måltidsupplevelser för framtidens ​konsumenter. 

Våra utbildningar

Vi erbjuder program och kurser inom området Mat- och måltidsvetenskap, både på distans och på campus. Det finns två ansökningsperioder per år:

  • Vill du börja plugga på höstterminen? Ansök till en utbildning mellan 15 mars och 15 april samma år.
  • Vill du börja plugga på vårterminen? Ansök till en utbildning mellan 15 september och 15 oktober hösten innan terminstart.

Program

  • Gastronomiprogrammet med start under hösttermin. Ansökningsperiod: 15 mars-15 april.
  • Magisterprogrammet i Mat- och måltidsvetenskap med start under vårtermin. Ansökningsperiod: 15 september-15 oktober. 

Fristående kurser 

Vi erbjuder flera fristående kurser inom mat- och måltidsvetenskap. Vi har kurser på helfart och halvfart, varav många läses helt på distans. Se vilka kurser vi erbjuder under höst och vår:

Starttermin
Studieform
Studietakt
Språk
Nivå
Ämne
{{ item.term }}
Starttermin:
Studieform:
Studietakt:
Språk:
Nivå:
Ämne:
{{ item.term }}
Nyhetskategori:
Sortera på
{{sortorder.name}}
Det gick inte att fullfölja begäran.
{{ GetSearchCategoryName(result.hitTypeName) }}
result.staffMember.fullName
{{ result.staffMember.fullName }}
Länk till kontaktuppgifter visas om {{result.staffMember.countDown}} sekunder.
Visa kontaktuppgifter
E-post: {{ result.staffMember.contactDetails.email }}
Telefon: {{ result.staffMember.contactDetails.telephone }}
Mobil: {{ result.staffMember.contactDetails.mobilePhone }}
Digitalt möte: {{ result.staffMember.contactDetails.zoomUrl }}
{{ result.StaffMember.FullName }} i högskolans forskningsportal
{{ section.name }}
  • {{ role }}
{{ page }}
Totalt {{ pages }} sidor
Elna Crona

”Det tydliga och mätbara passar mig bra”

Matlagning i all ära, men för Elna Crona var studierna på Gastronomiprogrammet framför allt en inkörsport till de analytiska sidorna av livsmedelsindustrin. Hon fortsatte på Magisterprogrammet i Mat- och måltidsvetenskap och sökte sig sedan till The Absolut Company i Åhus.

Mat- och måltidsvetenskap

Vill du veta mer om Mat- och måltidsvetenskap?

Vi har identifierat ett antal områden som förklarar vad ämnet är i sin helhet och som visar ämnets bredd. Klicka här för att läsa mer om Mat- och måltidsvetenskap.

Uppdragsutbildning

Vi vill gärna medverka till ett livslångt lärande och relevant kompetensutveckling riktad mot företag och organisationer i det omgivande samhället. Utöver våra ordinarie kurser och program kan vi också erbjuda kompetensutveckling för yrkesverksamma inom mat- och måltidsbranschen. 

Uppdaterad: 2025-09-02 av Lina Nilsson Ekedahl

Sidansvarig: Sarah Forsberg

Kortadress: www.hkr.se/matochmaltid

Dela

  • Dela denna sida med e-post (öppnas i mail-program)
  • Dela denna sida på LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Dela denna sida på X (öppnas i nytt fönster)
  • Dela denna sida på Facebook (öppnas i nytt fönster)
Dela

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
 
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025
  • Besök vår LinkedIn-sida (öppnas i nytt fönster)
  • Besök vår Youtube-sida (öppnas i nytt fönster)
  • Besök vår Instagram-sida (öppnas i nytt fönster)
  • Besök vår Facebook-sida (öppnas i nytt fönster)
Följ oss

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
  • Besök vår LinkedIn-sida (öppnas i nytt fönster)
  • Besök vår Youtube-sida (öppnas i nytt fönster)
  • Besök vår Instagram-sida (öppnas i nytt fönster)
  • Besök vår Facebook-sida (öppnas i nytt fönster)
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025