Rapportering om missförhållanden (visselblåsare)
Från och med den 17 juli 2022 stärks skyddet för den som larmar om missförhållanden på sin arbetsplats ytterligare, utifrån visselblåsarlagen. På Högskolan Kristianstad finns dessa riktlinjer för visselblåsarfunktionen.
Så funkar rapporteringen
En rapportering om missförhållanden ska göras till högskolans högskoledirektör. Om missförhållanden avser högskoledirektör ska rapportering göras till biträdande högskoledirektör. Rapportering kan göras via e-post, telefon eller brev.
Bakgrund
Den 17 december 2021 infördes lag (2021:890) om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden (visselblåsarlagen). Regler gällande interna rapporteringskanaler och förfaranden för rapportering och uppföljning träder i kraft först den 17 juli 2022. Högskolan Kristianstad har beslutat om Riktlinjer för visselblåsarfunktionen (pdf, 188 kB).
Visselblåsarlagen
Lagen innebär att inte bara anställda omfattas av skyddet för visselblåsare, utan även arbetssökande, egenföretagare, volontärer, praktikanter och personer som ingår i ett företags förvaltnings- och ledningsorgan. Skyddet gäller även innan de rapporterande personerna har börjat inom en verksamhet och efter att de har slutat om de fått del av information under den tid som de var verksamma.
För att du ska vara skyddad av visselblåsarlagen ska det finnas ett allmänintresse i det du rapporterar. De områden som nämns är till exempel offentlig upphandling, penningtvätt, och personuppgifter. Visselblåsarlagen är inte till för mer allmänna synpunkter på t.ex. ledarskap eller arbetsmiljö. Upplever du dig vara utsatt för diskriminering och kränkande behandling, se Högskolan Kristianstads information om diskriminering och kränkande behandling.
Uppgifter om identitet sekretessbelagda
Rapportering enligt visselblåsarlagen kan endast göras av de som i ett arbetsrelaterat sammanhang fått del av informationen. För att vi ska kunna hantera din rapportering enligt visselblåsarlagen kan du därför inte rapportera anonymt.
Högskolan Kristianstad är en myndighet och din rapportering kan bli en allmän handling vilket innebär att vem som helst har rätt att begära att få ta del av den. Gäller din rapportering något som omfattas av visselblåsarlagen, är uppgifter som kan avslöja din identitet sekretessbelagda enligt 32 kap 3 b § offentlighets- och sekretesslagen.
Du som rapporterar om missförhållande får inte göras ansvarig för att ha åsidosatt tystnadsplikt under förutsättning att du vid rapporteringen hade skälig anledning att anta att rapporteringen av informationen var nödvändig för att avslöja det rapporterade missförhållandet.
Högskolan får inte vidta repressalier
Högskolan får inte hindra, eller försöka hindra, rapportering, eller vidta repressalier mot dig som rapporterar. Högskolan får inte heller vidta några repressalier om du vänder dig till din arbetstagarorganisation för samråd gällande rapportering.
Ansvarsfrihet och skydd mot repressalier gäller inte om du genom inhämtandet av information gör dig skyldig till brott, t.ex. dataintrång, stöld, olaga intrång.
Andra skydd för dig som medarbetare
Utöver det skydd du har i visselblåsarlagen finns andra skydd som alltid gäller helt oberoende av visselblåsarlagen. Meddelarfriheten innebär att anställda i offentlig verksamhet, utan risk för påföljder, kan lämna uppgifter om verksamheten till medier för publicering. Anställda i offentlig verksamhet har en grundlagsskyddad rätt att anskaffa uppgifter i syfte att publicera dessa (anskaffarfrihet). Högskolan får inte försöka ta reda på vem som lämnat uppgifterna (efterforskningsförbud). Den som nyttjar meddelarfriheten har även ett skydd mot att arbetsgivaren vidtar några repressalier mot den anställda (repressalieförbud).