Kriminologi inom Beteendevetenskaplig program
Kriminologi är vetenskapen om brott och straff. Frågor som kriminologer ställer är: Vem begår brott och varför? Vem utsätts för brott? Vilka är effekterna av samhällets reaktioner på brott? Hur ska samhället kunna förebygga brott?
Grundkurs i kriminologi
Inom det beteendevetenskapliga programmet läser alla studenter kursen Kriminologi I. Här får du inblick i grundläggande kriminologisk teoribildning, med en introduktion till kriminologin som samhälls- och beteendevetenskap, samt en översikt av viktiga perspektiv och förklaringsmodeller inom det kriminologiska ämnesområdet. Bland de begrepp och teman som vi diskuterar finns avvikande och normalitet, kriminalpolitik, brottsprevention och genusperspektiv inom kriminologin.
Kriminologi II
Om du väljer att fortsätta med kriminologi som huvudområde fortsätter du sedan med kursen Kriminologi II. Kursens övergripande syfte är att utveckla fördjupade kunskaper med särskilt fokus på teoribildningen inom det kriminologiska området och kritiska perspektiv på straff, behandlingsinstitutioner och polisarbete. Utöver detta ägnar vi även uppmärksamhet åt att utveckla kunskaperna och användningen av såväl kvalitativa som kvantitativa forskningsmetoder inom kriminologin.
Verksamhetsförlagd utbildning
Kursen avslutas med verksamhetsförlagd utbildning (VFU) som i den här kursen innebär att du genomför en vetenskaplig studie där kriminologiska teorier appliceras. De olika faserna i en samhällsvetenskaplig undersökning – planering, datainsamling, analys – ges konkret innehåll genom praktiska övningar och genom att den studerande genomför en fältundersökning som redovisas skriftligt. Arbetet planeras i samråd med handledare.
Kriminologi III
I den avslutande kursen inom huvudområdet kriminologi är det övergripande syftet att fortsätta utveckla fördjupade kunskaper med fokus särskilt på nutida kriminologisk forskning inom områden som kriminalpolitik, behandlingsinstitutioner samt genusfrågor inom kriminologin. Vi behandlar såväl kvalitativa som kvantitativa forskningsmetoder och särskild vikt läggs vid att utveckla förmågan att bedriva självständig forskning.
Kursen avslutas med att du genomför ett uppsatsarbete på vetenskaplig grund. Du formulerar ett forskningsproblem som sedan undersöks, analyseras och presenteras i form av ett examensarbete.
Arbetsmarknaden
Kriminologisk kompetens är användbar inom flera yrken och samhällsområden både nationellt och internationellt, där det handlar om att på olika sätt arbeta med påföljder och åtgärder för att förstå och förebygga brott.
Det finns möjligheter att arbeta exempelvis med institutionsvård, brottsprevention, utredningar eller samhällsanalys inom områden relaterade till brottslighet och sociala problem.