Sociologi inom Beteendevetenskapligt program
Sociologi ger kunskaper om människors situation och agerande i samhället, och om samhällsprocesser och kultur på mikro- och makronivå. Vi studerar sociala processer som är förutsättningar för människors livsvillkor, samt olika perspektiv på samhälleliga fenomen.
Grundkurs i sociologi
Inom det beteendevetenskapliga programmet läser alla studenter kursen Sociologi I. Kursen ger dig insikter i vad det innebär att tänka sociologiskt, att se och ifrågasätta det självklara i vardagslivet. Klassiska och moderna sociologiska teorier och perspektiv behandlas. Ett särskilt fokus läggs på utvärderingssociologi och metoder för att beskriva och analysera verksamheter inom det beteendevetenskapliga området. Aktuella frågor rörande arbete, organisation, globalisering, kultur, media, identitet, religion, ras/etnicitet, genus, avvikelse och brottslighet, hälsa och sjukdom behandlas.
Sociologi II
Om du väljer att fortsätta med sociologi som huvudområde fortsätter du sedan med kursen Sociologi II, som fördjupar och breddar dina tidigare kunskaper i grundläggande sociologisk teori och metod. Därmed får du de redskap som krävs för att genomföra enklare, vetenskapligt baserade, studier och självständiga arbeten där sociologiska teorier appliceras på samhällsfenomen. Du får både teoretiska och praktiska färdigheter i att använda såväl kvantitativa som kvalitativa metoder.
Sociologi III
Den avslutande kursen inom huvudområdet sociologi förstärker ytterligare det du har uppnått på de tidigare nivåerna vad det gäller sociologiska perspektiv och analys. Kursen avslutas med att du genomför ett uppsatsarbete på vetenskaplig grund. Du formulerar ett forskningsproblem som sedan undersöks, analyseras och presenteras i form av ett examensarbete.
Arbetsmarknaden
Sociologer återfinns inom många områden där kunskaper om sociala relationer och människor är betydelsefulla. Det är möjligt att arbeta med områden där kompetens om utrednings- och förändringsarbete efterfrågas. Kompetensen som du får med sociologi som huvudområde efterfrågas på många håll i samhället, vilket öppnar för en professionell framtid inom både privat och offentlig sektor.