Braxenbullar - recept
Lyxiga braxenbullar med potatispuré, reducerad gräddsås och syrlig morot- och ärtsallad. Receptet är framtaget för att passa och kunna serveras i offentligt kök.
Ingredienser
(2–3 portioner)
400 g braxenfärs
7 dl grädde
75 g smör
½ dl vitt vin
½ dl dill
½ dl persilja
½ dl fiskbuljong
700 g potatis
300 g gröna ärtor
1 dl picklad gurka
2 schalottenlökar
2 morötter
Salt och peppar
Gör så här
- Skala och koka potatis.
- Hacka örterna och blanda med braxfärsen samt 1 dl grädde och rör ihop till en smidig smet. Salta och peppra. Ställ undan svalt.
- Skala och strimla morötterna, finhacka schalottenlök, häll av ättikslagen från gurkorna. Ta fram ärtor och måtta upp i en kastrull.
- Koka upp buljong, vitt vin och låt reducera något. Häll sedan i 3–4 dl grädde och låt reducera på låg temperatur till önskad konsistens.
- Forma braxfärsen till bullar och stek, på medelvärme, i smör. När bullarna fått yta kan de med fördel få gå klart på låg temperatur i ugnen. ca 125°C i 5–6 minuter.
- Häll av kokvattnet från potatisen, låt den ånga av, pressa och rör i 2 dl
grädde och smöret. Grädden kan bytas ut mot mjölk. - Koka upp ärtorna i vatten precis innan servering. Häll av kokvattnet och
blanda ner gurkan och morötterna till en ljummen sallad. Smaka av med salt och peppar.