Gå direkt till innehåll.
Logotyp HKR
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
In English
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
  • Logga in
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
{{ prevNode.name }}
{{ node.name }}
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
In English
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
{{ node.name }} {{ node.name }}
  1. HKR
  2. Gastronomiprogrammet
  3. Recept
  4. Dags för brax
  5. Braxenbullar
  1. HKR
  2. Gastronomiprogrammet
  3. Recept
  4. Dags för brax
  5. Braxenbullar

Braxenbullar - recept

Lyxiga braxenbullar med potatispuré, reducerad gräddsås och syrlig morot- och ärtsallad. Receptet är framtaget för att passa och kunna serveras i offentligt kök.

Lyxiga braxbullar med potatispuré, reducerad gräddsås och syrlig morot- och ärtsallad.

Ingredienser
(2–3 portioner)
400 g braxenfärs
7 dl grädde
75 g smör
½ dl vitt vin
½ dl dill
½ dl persilja
½ dl fiskbuljong
700 g potatis
300 g gröna ärtor
1 dl picklad gurka
2 schalottenlökar
2 morötter
Salt och peppar

Gör så här

  1. Skala och koka potatis.
  2. Hacka örterna och blanda med braxfärsen samt 1 dl grädde och rör ihop till en smidig smet. Salta och peppra. Ställ undan svalt.
  3. Skala och strimla morötterna, finhacka schalottenlök, häll av ättikslagen från gurkorna. Ta fram ärtor och måtta upp i en kastrull.
  4. Koka upp buljong, vitt vin och låt reducera något. Häll sedan i 3–4 dl grädde och låt reducera på låg temperatur till önskad konsistens.
  5. Forma braxfärsen till bullar och stek, på medelvärme, i smör. När bullarna fått yta kan de med fördel få gå klart på låg temperatur i ugnen. ca 125°C i 5–6 minuter.
  6. Häll av kokvattnet från potatisen, låt den ånga av, pressa och rör i 2 dl
    grädde och smöret. Grädden kan bytas ut mot mjölk.
  7. Koka upp ärtorna i vatten precis innan servering. Häll av kokvattnet och
    blanda ner gurkan och morötterna till en ljummen sallad. Smaka av med salt och peppar.
  8. Lyxiga braxbullar med potatispuré, reducerad gräddsås och syrlig morot- och ärtsallad.
Det gick inte att fullfölja begäran.

Kontakt

{{ staffmember.name }}

{{ staffmember.name }}

{{ staffmember.jobTitle }}

Länk till kontaktuppgifter visas om {{staffdetails.CountDown}} sekunder.

Visa kontaktuppgifter

E-post {{ staffmember.email }}

Telefon {{ staffmember.telephone }}

Digitalt möte: {{ staffmember.zoomUrl }}

Omslag till kokboken Dags för brax.

Dags för brax

Här kan du ladda ner hela det samlade recepthäftet Dags för brax som PDF.

, 4576 kB

Uppdaterad: 2022-02-14 av rimfab

Sidansvarig: Viktoria Olsson

Dela

  • Länk, dela på e-post (öppnas i mail-program)
  • Länk, dela på LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Länk, dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)
Dela

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
 
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025
  • LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Youtube (öppnas i nytt fönster)
  • Instagram (öppnas i nytt fönster)
  • Facebook (öppnas i nytt fönster)
Följ oss

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025