Gå direkt till innehåll.
Logotyp HKR
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
In English
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
  • Logga in
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
{{ prevNode.name }}
{{ node.name }}
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
In English
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
{{ node.name }} {{ node.name }}
  1. HKR
  2. Gastronomiprogrammet
  3. Recept
  4. Fingermat
  5. Kycklingbollar - recept
  1. HKR
  2. Gastronomiprogrammet
  3. Recept
  4. Fingermat
  5. Kycklingbollar - recept

Kycklingbollar - recept på fingermat för äldre

Kycklingbollar kan vara ett bra sätt att fylla på energi och protein, och fungerar som både lunch eller middag. Här är recept från kokboken Fingerfoods, goda maträtter för att återfinna matglädjen.

Kycklingbollar på tallrik.

Ingredienser
65 g stekta kycklingkuber med BBQ smak
50 g Philadelphiaost
15 g Riven hårdost av parmesan/grana padano/paesano

Gör så här
Lägg kycklingen i en mixer. Därefter röres resterande ingredienser ned i kycklingmixen, forma därefter bollar cirka 1,5 cm i diameter.

Tips! Om kycklingen är för torr, går det bra att tillsätta mer Philadelphiaost.

Receptkreatör: Lucie Borodacz och Emeline Chambard
Källa: Fingerfoods, goda maträtter för att återfinna matglädjen

Forskning om fingerfood/fingermat

Fingermat, så kallad fingerfoods, är en väg till ökad matglädje, ökad självständighet och ökat välmående bland äldre. Ett delsyfte med forskningsprojektet är att utveckla recept för fingerfood. Det övergripande målet är att förebygga undernäring bland äldre och att värna fysisk och social hälsa och livskvalitet. En del av den äldre befolkningen har svårt att äta med bestick. Anledningarna är ofta skakningar och allmän svaghet, men också neurologisk sjukdom. Svårigheter att äta har konsekvenser för hälsan, men också för det sociala välmåendet.

Fysiska och muskulära problem
Bland äldre personer är ätsvårigheter vanliga. Dessa problem kan till exempel vara en konsekvens av Parkinsons sjukdom eller följderna av en stroke. Problemen kan vara motoriska störningar i armar och händer, ofrivilliga rörelser och skakningar, sk tremor, muskelstelhet, och långsam rörelse. Problem som i sin tur kan leda till svårigheter att hantera bestick och glas. Man skakar och spiller, tappar kanske bestick eller glas. Att äta blir en prövning där man blir beroende av andra för att genomföra en måltid.

Näringsbehov hos äldre
Äldre personer har specifika näringsbehov och många lider av sarkopeni, en sjukdom som kännetecknas av förlust av muskelmassa och funktion. För att motverka sarkopeni och begränsa muskelförlust ökar proteinbehovet jämfört med en frisk vuxen. En äldre person med hälsoproblem, till exempel i form av akuta eller kroniska sjukdomar har ett proteinbehov som är minst 1,5 gånger högre än en frisk vuxen. Efter en stroke är det vanligt att drabbas av dålig aptit, vilket ökar risken för undernäring. Det är därför viktigt att fokusera på livsmedel med högt energi- och proteininnehåll. Till exempel mejeriprodukter, ägg, fisk och kött.

Sociala kontakter
För de flesta äldre är det bra om man äter flera gånger om dagen. Både måltider och mellanmål är viktiga delar av dagen, inte minst sett ur en social aspekt. Att äta tillsammans med andra är en viktig del av njutningen, men för människor som inte kan hantera bestick och dessutom är beroende av andra kan gemensamma måltider vara både svåra och överväldigande. Det kan leda till att man undviker att äta med andra för att inte vara i vägen eller ställa till besvär. Fingerfoods är därför en lämplig lösning för att göra det möjligt att äta utan bestick.

Forskningsprojektet
Forskningsprojektet Fingerfoods – en väg till ökad matglädje, självständighet och välmående bland äldre genomförs hos Högskolan Kristianstad och är finansieras av Familjen Kamprads stiftelse.

Fingermat, så kallad fingerfoods, är en väg till ökad matglädje, ökad självständighet och ökat välmående bland äldre. Ett delsyfte med forskningsprojektet är att utveckla recept för fingerfood. Det övergripande målet är att förebygga undernäring bland äldre och att värna fysisk och social hälsa och livskvalitet. En del av den äldre befolkningen har svårt att äta med bestick. Anledningarna är ofta skakningar och allmän svaghet, men också neurologisk sjukdom. Svårigheter att äta har konsekvenser för hälsan, men också för det sociala välmåendet.

Fysiska och muskulära problem
Bland äldre personer är ätsvårigheter vanliga. Dessa problem kan till exempel vara en konsekvens av Parkinsons sjukdom eller följderna av en stroke. Problemen kan vara motoriska störningar i armar och händer, ofrivilliga rörelser och skakningar, sk tremor, muskelstelhet, och långsam rörelse. Problem som i sin tur kan leda till svårigheter att hantera bestick och glas. Man skakar och spiller, tappar kanske bestick eller glas. Att äta blir en prövning där man blir beroende av andra för att genomföra en måltid.

Näringsbehov hos äldre
Äldre personer har specifika näringsbehov och många lider av sarkopeni, en sjukdom som kännetecknas av förlust av muskelmassa och funktion. För att motverka sarkopeni och begränsa muskelförlust ökar proteinbehovet jämfört med en frisk vuxen. En äldre person med hälsoproblem, till exempel i form av akuta eller kroniska sjukdomar har ett proteinbehov som är minst 1,5 gånger högre än en frisk vuxen. Efter en stroke är det vanligt att drabbas av dålig aptit, vilket ökar risken för undernäring. Det är därför viktigt att fokusera på livsmedel med högt energi- och proteininnehåll. Till exempel mejeriprodukter, ägg, fisk och kött.

Sociala kontakter
För de flesta äldre är det bra om man äter flera gånger om dagen. Både måltider och mellanmål är viktiga delar av dagen, inte minst sett ur en social aspekt. Att äta tillsammans med andra är en viktig del av njutningen, men för människor som inte kan hantera bestick och dessutom är beroende av andra kan gemensamma måltider vara både svåra och överväldigande. Det kan leda till att man undviker att äta med andra för att inte vara i vägen eller ställa till besvär. Fingerfoods är därför en lämplig lösning för att göra det möjligt att äta utan bestick.

Forskningsprojektet
Forskningsprojektet Fingerfoods – en väg till ökad matglädje, självständighet och välmående bland äldre genomförs hos Högskolan Kristianstad och är finansieras av Familjen Kamprads stiftelse.

Näringsinnehåll per 100 g

Energi 875 kJ/209 kcal
Fett 13,6 g
- varav mättat fett 8,6 g
Kolhydrater 2,6 g
- varav sockerarter 1,9 g
Fiber 0,1 g
Protein 19,0 g

Äldre person äter fingermat med fingrarna.

Är du redo att äta med händerna?

Traditionellt kräver våra normer och bordsskick att vi använder bestick när vi äter. Och även om traditionen luckrats upp en del, så är det fortfarande inte helt vedertaget att äta med händerna. Att tvingas äta med bestick är inte helt enkelt för alla och kan man inte äta enligt gällande normer är det lätt att känna sig socialt utestängd. Med en ökande andel äldre tar de äldre generationerna en allt större plats, i Sverige och i resten av världen. Det är dags att se till att de som behöver äta på alternativa sätt också får göra det och få i sig den mat och näring som behövs, och att det är socialt accepterat. De allra flesta äldre kan använda bestick, men inte alla. Faktum är att vissa människor har fysiska svårigheter att hantera bestick, vilket oftast beror på motoriska problem och bristande muskelkontroll.

Att inte kunna göra som andra kan kännas svårt för dem som inte kan äta med bestick, utan måste använda händerna. Det kan leda till att man drar sig undan och riskerar att hamna utanför sociala sammanhang som handlar om mat. För att ändra på detta vill vi dra ett strå till stacken genom att utveckla maträtter och mellanmål som är enkla att äta med händerna, och som inte är kladdiga eller smutsar ned. Därför pågår nu ett projekt som handlar om fingerfood och denna receptbroschyr är en del av det. Recepten är anpassade till att kunna ätas med händerna och har dessutom gjorts extra näringsrika. Framförallt är de proteinrika, vilket är viktigt för alla äldre personer.

Uppdaterad: 2021-12-02 av Sofia Johansson

Dela

  • Länk, dela på e-post (öppnas i mail-program)
  • Länk, dela på LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Länk, dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)
Dela

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
 
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025
  • LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Youtube (öppnas i nytt fönster)
  • Instagram (öppnas i nytt fönster)
  • Facebook (öppnas i nytt fönster)
Följ oss

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025