Fingermat, så kallad fingerfoods, är en väg till ökad matglädje, ökad självständighet och ökat välmående bland äldre. Ett delsyfte med forskningsprojektet är att utveckla recept för fingerfood. Det övergripande målet är att förebygga undernäring bland äldre och att värna fysisk och social hälsa och livskvalitet. En del av den äldre befolkningen har svårt att äta med bestick. Anledningarna är ofta skakningar och allmän svaghet, men också neurologisk sjukdom. Svårigheter att äta har konsekvenser för hälsan, men också för det sociala välmåendet.
Fysiska och muskulära problem
Bland äldre personer är ätsvårigheter vanliga. Dessa problem kan till exempel vara en konsekvens av Parkinsons sjukdom eller följderna av en stroke. Problemen kan vara motoriska störningar i armar och händer, ofrivilliga rörelser och skakningar, sk tremor, muskelstelhet, och långsam rörelse. Problem som i sin tur kan leda till svårigheter att hantera bestick och glas. Man skakar och spiller, tappar kanske bestick eller glas. Att äta blir en prövning där man blir beroende av andra för att genomföra en måltid.
Näringsbehov hos äldre
Äldre personer har specifika näringsbehov och många lider av sarkopeni, en sjukdom som kännetecknas av förlust av muskelmassa och funktion. För att motverka sarkopeni och begränsa muskelförlust ökar proteinbehovet jämfört med en frisk vuxen. En äldre person med hälsoproblem, till exempel i form av akuta eller kroniska sjukdomar har ett proteinbehov som är minst 1,5 gånger högre än en frisk vuxen. Efter en stroke är det vanligt att drabbas av dålig aptit, vilket ökar risken för undernäring. Det är därför viktigt att fokusera på livsmedel med högt energi- och proteininnehåll. Till exempel mejeriprodukter, ägg, fisk och kött.
Sociala kontakter
För de flesta äldre är det bra om man äter flera gånger om dagen. Både måltider och mellanmål är viktiga delar av dagen, inte minst sett ur en social aspekt. Att äta tillsammans med andra är en viktig del av njutningen, men för människor som inte kan hantera bestick och dessutom är beroende av andra kan gemensamma måltider vara både svåra och överväldigande. Det kan leda till att man undviker att äta med andra för att inte vara i vägen eller ställa till besvär. Fingerfoods är därför en lämplig lösning för att göra det möjligt att äta utan bestick.
Forskningsprojektet
Forskningsprojektet Fingerfoods – en väg till ökad matglädje, självständighet och välmående bland äldre genomförs hos Högskolan Kristianstad och är finansieras av Familjen Kamprads stiftelse.