Gå direkt till innehåll.
Logotyp HKR
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
In English
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
  • Logga in
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
{{ prevNode.name }}
{{ node.name }}
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
In English
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
{{ node.name }} {{ node.name }}
  1. HKR
  2. Gastronomiprogrammet
  3. Studenter och alumner berättar
  1. HKR
  2. Gastronomiprogrammet
  3. Studenter och alumner...

Studenter berättar om Gastronomiprogrammet

Läs om våra studenter, alumner och lärare på Gastronomiprogrammet vid Högskolan Kristianstad.

Ellen har läst gastronomiprogrammet.

”Många äldre vet inte att de behöver äta annorlunda”

Som sjuksköterska lade Ellen Hugosson märke till måltidens inverkan på patientens hälsa. Efter att ha varit föräldraledig bestämde hon sig för att sadla om i karriären och ägna sig åt mat och måltider. Efter vidareutbildning på gastronomiprogrammet har hon arbetat som måltidsutvecklare i Kävlinge kommun, och ser till att de äldre medborgarna kan få äta både näringsrik och välsmakande mat.
– Det är viktigt att människor får i sig rätt medicin, brukar man säga. Men det är faktiskt lika viktigt att få i sig mat. Mat är medicin lika mycket som medicin, slår Ellen fast.

Adam Strömgren student.

Hallå där, Adam Strömgren

Hur kan en dag på Gastronomiprogrammet se ut och vad är det bästa med utbildningen? Dessa frågor och mycket mer svarar Adam Strömgren på i denna intervju, som läser nästsista terminen. Adam berättar också om vad han vill göra efter examen och delar med sig av sina bästa studietips!
"Vi har en fantastisk gemenskap och har blivit som en liten matfamilj! Vi har dessutom duktiga lärare som verkligen bryr sig om oss."

Matilda och Moa, gastronomistudenter

Insekter ger nya insikter i Sydafrika

I Sydafrika finns en tradition av att äta insekter. Två studenter från Gastronomiprogrammet har därför rest dit med stipendium för att skriva sitt examensarbete om dagens sydafrikaners attityder till ätbara insekter. Men upplevelserna i det nya landet bjuder inte bara på insekter, utan även på nya insikter och utsikter, som ger värdefulla perspektiv och erfarenheter.

Elna Crona

”Det tydliga och mätbara passar mig bra”

Matlagning i all ära, men för Elna Crona var studierna på Gastronomiprogrammet framför allt en inkörsport till de analytiska sidorna av livsmedelsindustrin. Hon fortsatte på Magisterprogrammet i Mat- och måltidsvetenskap och sökte sig sedan till The Absolut Company i Åhus.

Felix har läst Gastronomiprogrammet

Jobbet ger unik inblick i livsmedelsbranschen

Produktutveckling och offentliga måltider i all ära. Under gastronomiprogrammets sista år följde Felix Larsson en livsmedelsinspektör under hennes arbetsdag – och han fick därmed upp ögonen för yrket där man möter mat och människor i skiftande miljöer.

Carlos alumn från Gastronomiprogrammet

Carlos väcker Malmöbornas intresse för mat

Att mat och måltider har förgreningar i såväl historia som i hälsa, kemi och ekonomi – det insåg Carlos Rojas Carvajal under utbildningen på Gastronomiprogrammet. Nu försöker han få Malmöborna att äta mer hållbart och hälsosamt.

Erika har läst till gastronom på Högskolan Kristianstad

Det behövs fler gastronomer som jobbar med skolmat!

Grönsaksbiffar eller kalops? Ekologisk mjölk eller kranvatten? Som måltidsstrateg har Erika Månsson koll på vad skolbarnen i Staffanstorps kommun stoppar i sig. Själv är hon övertygad om att gastronomerna från Högskolan Kristianstad har en viktig uppgift att fylla i samhället.

Philip Lavin student Gastronomiprogrammet

Spännande sprudlande drycker gav mersmak och stipendium

Intresset för lokalproducerade drycker ökar och allt fler efterfrågar mer komplexa smaker, speciellt i fermenterad form. Nu prisas gastronomistudenten Philip Lavin med ett stipendium på 10 000 kr för sitt examensarbete där han undersöker hur tre nya naturliga jäststammar påverkar jäsning och aromutveckling vid fermentering av äppeljuice.

Exotisk frukt, bababdressing

Exotisk frukt ska smaksätta ny burgare

Varför välja en upptrampad väg när du ska göra ditt examensarbete? Varför inte ta ut svängarna lite extra och utvidga din kompetens när tillfället finns? Det gör Sebastian Andersson, som läser tredje och sista året på Gastronomiprogrammet. I sitt examensarbete har han utvecklat en ny och innovativ hamburgerdressing baserad på den exotiska afrikanska baobabfrukten.

Gastronomistudenter tar fram kunskapsmust

Gastronomistudenter lägger rabarber på högskolan

Går det att smaksätta ett varumärke? Och hur smakar i så fall Högskolan Kristianstad? Det spännande uppdraget fick gastronomistudenterna när de skulle ta fram en äppelmust för högskolans speciella tillfällen. Så här gick det till när högskolan fick sin egen must, kryddad med kunskap och Skånes landskapsäpple!

Start: {{ programme.terminOchAr }}, vecka {{ programme.startvecka }}
Studietakt: {{ programme.ptillF.studietakt }}%
Studieform: {{ programme.studieForm }} , {{ programme.ptillF.oblig_sammankomster }} obligatorisk träff {{ programme.ptillF.oblig_sammankomster }} obligatoriska träffar + {{ programme.ptillF.oblig_ickeFysiska_sammankomster }} obligatorisk träff online {{ programme.ptillF.oblig_ickeFysiska_sammankomster }} obligatoriska träffar online {{ programme.ptillF.oblig_sammankomster }} obligatoriska träffar
Ort: {{ programme.ort }}
Språk: {{ programme.sprak }}
Urval: {{ programme.urval }}
Anmälningskod: {{ programme.anmalningsKod }}
Anmälan senast: {{ programme.anmDateWorkDay | date:'yyyy-MM-dd'}}
{{ programme.sokLankText }} Anmäl dig
Sen anmälan

{{programme.applicationStartText}}

Stängd för anmälan

OBS! Inställd
{{ programmeInfo.namn }} - {{ programmeInfo.poang }}
Anmäl dig
Stäng

Välj programtillfälle

  • {{ programme.terminOchAr }}{{ programme.uniqueProperty }}
    Studietakt: {{ programme.ptillF.studietakt }}%
    Studieform: {{ programme.studieForm }} , {{ programme.ptillF.oblig_sammankomster }} obligatorisk träff {{ programme.ptillF.oblig_sammankomster }} obligatoriska träffar + {{ programme.ptillF.oblig_ickeFysiska_sammankomster }} obligatorisk träff online {{ programme.ptillF.oblig_ickeFysiska_sammankomster }} obligatoriska träffar online {{ programme.ptillF.oblig_sammankomster }} obligatoriska träffar
    Ort: {{ programme.ort }}
    Språk: {{ programme.sprak }}
    Urval: {{ programme.urval }}
    Anmälningskod: {{ programme.anmalningsKod }}
    Anmälan senast: {{ programme.anmDateWorkDay | date:'yyyy-MM-dd'}}
    {{ programme.sokLankText }} Anmäl dig
    Sen anmälan
    {{programme.applicationStartText}}
    Stängd för anmälan
    OBS! Inställd

Uppdaterad: 2025-03-17 av Lina Nilsson Ekedahl

Sidansvarig: Sarah Forsberg

Dela

  • Länk, dela på e-post (öppnas i mail-program)
  • Länk, dela på LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Länk, dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)
Dela

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
 
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025
  • LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Youtube (öppnas i nytt fönster)
  • Instagram (öppnas i nytt fönster)
  • Facebook (öppnas i nytt fönster)
Följ oss

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025