Daniel Hallmer, produktutvecklare på Axfood
Daniel Hallmer jobbade som kock under flera år men sökte till Gastronomiprogrammet vid Högskolan Kristianstad för att komma vidare yrkesmässigt. Nu jobbar han med produktutveckling och marknadsföring på Axfood.
– Programmet är brett och jag har lärt mig mycket inom flera områden, säger han.
Daniel tycker att Gastronomiprogrammet vid Högskolan Kristianstad är unikt eftersom det riktar sig mot hela mat- och måltidssektorn. Andra liknande utbildningar är oftast inriktade mot restaurangbranschen. Att utbildningen är bred och innehåller olika typer av ämnen är den största fördelen, enligt Daniel.
– Det är som ett stort smörgåsbord. Man får välja att fokusera på det man är intresserad av och lära sig mer om det, säger han.
Ett tillfälle att fokusera på ett specifikt intresse är under praktiken, den så kallade verksamhetsförlagda utbildningen, VFU:n. Daniel och en av hans kursare jobbade med att utveckla koncept åt ett företag som skulle öppna franchiseverksamhet.
Efter utbildningen var Daniel inte helt säker på vad han ville ha för jobb. Snart fick han dock jobb som kvalitetssäkrare på Axfood i Stockholm. Senare bytte han till en tjänst som matinspiratör. Tjänsten tillkom delvis på initiativ av Daniel och han fick vara med och utforma den själv. Han arbetar bland annat med marknadsföring, genom exempelvis pr och externa evenemang, men också en del kvalitetssäkring och intern kommunikation.
– Under utbildningen lärde jag mig mycket om matkommunikation och gestaltning, hur man kan förmedla ett budskap genom mat. Det har jag nytta av nu, säger han.