”Det tydliga och mätbara passar mig bra”
Matlagning i all ära, men för Elna Crona var studierna på Gastronomiprogrammet framför allt en inkörsport till de analytiska sidorna av livsmedelsindustrin. Hon fortsatte på Magisterprogrammet i Mat- och måltidsvetenskap och sökte sig sedan till The Absolut Company i Åhus.
Elna Crona visar en av sina arbetsuppgifter: att hälla upp osmosvatten inför test av sensoriken.
– Då dricker du väl sprit hela dagarna!?
Denna skojfriska kommentar har Elna Crona ibland fått, när hon berättat att hon arbetar på vodkajätten The Absolut Company i Åhus.
Hon kan genast dementera; hon dricker inte sprit på jobbet. Däremot hör det till hennes arbetsuppgifter som laboratorieassistent att undersöka att både vodkaflaskan och dess innehåll håller högsta kvalitet. På arbetsbänken står glasbehållare, provrör, pipetter och en rad andra redskap.
– På ett sådant här jobb behöver man vara noggrann, strukturerad och analytisk, vilket jag gillar. Men det är också viktigt att vara kreativ.
Elna Cronas yrkesresa började egentligen med en broschyr från Högskolan Kristianstad, som hon råkade få i handen. Där beskrevs utbildningen på Gastronomiprogrammet inför hösten 2017.
– Tidigare var yrkeslivet ett blankt papper för mig. Jag hade inga särskilda yrkesdrömmar eller någon speciell arbetsplats jag ville jobba på, utan famlade lite bland saker som jag tyckte var roliga.
" Det var en blandning av både teori och praktik som man kunde utgå från för att bygga vidare på sina egna intressen."
Hon hade dock ett visst intresse för hälsa och friskvård, och kände att kunskaper om mat och måltider kanske kunde kopplas samman med detta. Gastronomiprogrammet erbjöd en bred palett av ämnen och inriktningar.
– Det var en blandning av både teori och praktik som man kunde utgå från för att bygga vidare på sina egna intressen.
En del klasskompisar uppskattade de kreativa delarna och att jobba med matlagning och produktutveckling. Men Elna Crona lutade snarare åt det analytiska. Hon fick särskilt upp ögonen för ämnen som livsmedelskemi, mikrobiologi och livsmedelssäkerhet.
"Här fick vi möjlighet att fördjupa oss ännu mer i de teoretiska bitarna."
När hon och klasskamraterna tog examen från Gastronomiprogrammet var samhället lamslaget av pandemi. Men själv var Elna Crona redan inställd på att studera vidare på Magisterprogrammet i Mat- och måltidsvetenskap.
– Här fick vi möjlighet att fördjupa oss ännu mer i de teoretiska bitarna, och därför ville jag passa på att lära mig mer om bland annat livsmedelshistoria.
Magisterprogrammet hölls helt på distans och via den digitala plattformen fick hon stifta bekantskap med klasskamrater från olika delar av världen.
– Studenterna hade väldigt blandade bakgrunder. Självklart var det en utmaning att behöva läsa, prata och skriva allt på engelska, men det ledde också till många spännande samtal och nya infallsvinklar.
"Det kändes rätt redan från början."
Under studieåren på Högskolan Kristianstad passade hon på att sommarjobba på livsmedelsföretaget Culinar och laboratoriejätten Eurofins, och hon fick därmed upp ögonen för yrkesrollen som laboratorieassistent. När hon, efter att ha kvitterat ut sin magisterexamen, råkade se en annons om arbete på The Absolut Company i Åhus, bestämde hon sig för att söka.
– Det kändes rätt redan från början. Det var fascinerande att inse vilken stor industri som finns i lilla Åhus. Samtidigt upplevde jag en familjär och hemtrevlig stämning på arbetsplatsen.
I hennes team ingår laboratorieassistenter, laboratorieingenjörer och produktkontrollanter. I Elna Cronas arbetsuppgifter ingår bland annat att syna flaskor och etiketter och utföra sensoriska och kemiska analyser på innehållet. En mängd frågor behöver besvaras: Är glaset intakt? Fungerar kapsylen? Är etiketten korrekt? Är innehållet rent och klart? Doftar det som det ska? Har vattnet, som spriten blandas med, rätt pH-värde?
Bland favorituppgifterna finns produktrevision; att sammanställa datan för att ständigt jobba mot att få den bästa kvalitén.
– Jag trivs jättebra. Det är lite svårt att sätta fingret på… Men tidigare har jag jobbat en del med människor. Nu känns det skönt att ha arbetsuppgifter som kräver mer av min analytiska sida. Mätbara saker passar mig fint.
Hon menar att bredden från utbildningen har bidragit till ett nyttigt helikopterperspektiv.
– På högskolan läste vi grunderna i exempelvis livsmedelsmikrobiologi och livsmedelskemi, så vissa delar måste man lära sig på plats, när man börjar jobba. Men det är ju en upplärningsprocess som man behöver på de flesta jobb.
Det senaste året har Elna Crona blivit än mer etablerad i Åhus, då hon och sambon byggt ett hus på orten. Själv hoppas hon att hon är kvar de närmsta åren.
– Men kanske kommer arbetsuppgifterna ändras efter hand. Här på the Absolut Company finns stort utrymme att fördjupa sig i sådant man är intresserad av. Ens utvecklingskurva slutar inte bara för att man slutat studera.
Text och foto: Kerstin Weman Thornell