Jobbet ger unik inblick i livsmedelsbranschen
Produktutveckling och offentliga måltider i all ära. Under gastronomiprogrammets sista år följde Felix Larsson en livsmedelsinspektör under hennes arbetsdag – och han fick därmed upp ögonen för yrket där man möter mat och människor i skiftande miljöer.
– Livsmedelstillsyn innebär att se till att människor ska få säkra livsmedel. Självklart är det företagen som har detta ansvar, men vår uppgift är att se till att de följer lagen, säger 27-årige gastronomen Felix Larsson.
Han kommer ofta oanmäld. De allra flesta hälsar honom välkommen, men ibland möts han av motvilja och rentav ilska från restaurangägare och livsmedelsproducenter. Men som miljö- och hälsoskyddsinspektör kan han inte tumma på sitt uppdrag: att se till att våra livsmedel produceras och hanteras efter konstens alla regler.
– Ibland får man vara hård, det gäller att inte vika ner sig. Samtidigt känner vi oss trygga eftersom vi har lagen i ryggen.
Felix Larsson kallar sig själv för en ”matälskande konstnärssjäl”. Matintresset väcktes tidigt. I mellanstadieåldern började han laga rätter på egen hand eller tillsammans med bröderna.
– Våra föräldrar är vegetarianer, så om vi ville ha kött fick vi laga det själva. Det var spännande. Oftast handlade det om att börja från grunden – inga halvfabrikat.
Framåt gymnasiet funderade han på att söka till restauranglinjen, men blev avrådd från familjen. De radade upp alla nackdelar, som tufft klimat, svåra arbetstider och påfrestande arbetsställningar. Istället satsade han på en annan bana, läste medieutbildning och därefter speldesign. Sedan blev det konstskola i Stockholm där han utvecklade sitt intresse för teckning.
– Men så småningom började det kännas lite flummigt. Jag ville ju jobba kreativt, men med mer konkreta saker.
Därmed återupptog han tankarna på matlagning. Men denna gång sneglade han på gastronomiprogrammet vid Högskolan Kristianstad.
"Jag visste ju inte exakt vad jag ville göra med mitt matintresse. Men på gastronomiprogrammet verkade det finnas många olika vägar att gå."
Från att mest ha roat sig med matlagning åt sig själv och familjen, fick han nu fördjupa sig i en mängd olika sidor av livsmedelshanteringen.
"Det var både praktiskt och teoretiskt. Vissa delar var förstås mer intressanta än andra. Länge var jag inne på produktutveckling, och jag tyckte också att det var spännande med olika metoder, som inläggning och fermentering."
Under tredje året läste han en fördjupningskurs i mikrobiologi. En av uppgifterna var att följa en livsmedelsinspektör under en hel dag. Felix Larsson fick se hur inspektören besökte olika verksamheter runtom i Kristianstad kommun.
– Som livsmedelsinspektör får man en unik inblick i hela livsmedelsbranschen, från förskolor och skolkök till restauranger, livsmedelsindustrier och bryggerier… Det visade sig vara otroligt intressant och väldigt socialt. Detta ändrade hela min inriktning.
Under sista terminen skickade han iväg några jobbansökningar och i samband med examensfirandet i juni 2019 fick han ett telefonsamtal från Nyköpings kommun. Han erbjöds vikariat som livsmedelsinspektör och snart gick flytten till Södermanland.
– Väl på plats fick jag sätta mig in lite djupare i livsmedelslagstiftningen. Däremot hade jag redan bra koll på exempelvis mikrobiologi.
Efter ett årslångt vikariat erbjöds han en fast tjänst i Motala. Uppgifterna var desamma, även om han här fick titeln miljö- och hälsoskyddsinspektör.
Några gånger i veckan åker han ut till producenter och restauranger för att kontrollera att de verkligen följer lagarna för livsmedelshantering. Han kommer oftast oanmäld och företaget eller restaurangägaren är skyldig att släppa in honom.
Som inspektör är han en myndighetsperson, men kollegorna har berättat att pekpinnar och konflikter var vanligare förr. Numera försöker de upprätta en dialog, och hjälpa producenten eller restauranginnehavaren att hitta en lösning på eventuella problem.
– Det kan handla om allt från att företag glömt ange om en produkt innehåller mjölk eller soja, till att de framställer livsmedel i lokaler som är dåligt rengjorda.
Att upptäcka spår från skadedjur är inte ovanligt. Senast förra veckan larmade en kund om musspillning i sin pizzakartong.
– I värsta fall får man stänga igen restauranglokalerna eller dra in produkten. Men det viktiga är att problemen åtgärdas. Även om en del försöker manipulera och bortförklara, så är de allra flesta positiva och tacksamma att vi kommer med råd.
Felix Larsson och hans kollegor arbetar också med trängseltillsyn, och ser till att restaurangerna håller sig till restriktionerna vad gäller avstånd bland bord och matgäster.
– Visst har det gångna året varit tufft för restaurangägarna, och vi får förstås ta del av deras frustration. Men vi försöker förklara att det inte är vi som bestämmer.
Felix Larsson kan mycket väl tänka sig att fortsätta sin inslagna bana som livsmedelsinspektör. Samtidigt underhåller han sitt intresse för produktutveckling på fritiden.
"Jag tycker att det är spännande med dryckesförädling, så jag brygger öl och tillverkar kombucha hemma i lägenheten. Det är roligt att få syssla med livsmedel på så olika sätt, både på jobbet och hemma. De olika sidorna kompletterar varandra väldigt bra."
Text: Kerstin Weman Thornell
Foto: Privat