Kristina Persson, stöd för bagerier
Kristina Persson hade jobbat några år som bagare när hon började bli rastlös. Hon var trött på slitet och de tidiga morgnarna, och kände att hon ville vidareutbilda sig.
– Men jag ville inte släppa mat- och måltidsbranschen. Därför tyckte jag att Gastronomiprogrammet vid Högskolan Kristianstad verkade passa mig, speciellt eftersom man kunde styra utbildningen efter intresse genom valbara kurser, säger Kristina.
Och Kristina hade rätt: Gastronomiprogrammet passade henne perfekt.
– Det var en bra blandning med både tekniska kurser som livsmedelskemi och mikrobiologi, och kreativa, konstnärliga kurser om hur man kommunicerar mat och måltid, berättar Kristina.
Reklambyrå i Australien
Den verksamhetsförlagda delen av utbildningen var också en lärorik erfarenhet för Kristina. Under tio veckor praktiserade hon på en reklambyrå i Melbourne, Australien, där hon genomförde attityd- och marknadsundersökningar om mousserande vin.
– Det gav jättemycket att komma iväg och lära känna ett annat arbetsklimat. Jag knöt många kontakter inför framtiden, konstaterar Kristina.
Efter sin examen i somras reste Kristina utomlands igen, den här gången till Frankrike för att arbeta på en vingård i Provence i tre månader.
Nytta av utbildningen
Nu har hon precis kommit tillbaka till Sverige där en ny, fast anställning väntar på henne i Malmö.
– Jag ska arbeta som konsult på Nord Mills, ett mjöl- och kvarnföretag inom Lantmännenkoncernen. Arbetet går ut på att vara ett stöd för bagerier runtom i Sverige: komma med idéer, ta fram nya recept eller byta ut ingredienser, göra kalkyler...
Kristina hoppas få nytta av både sin yrkeserfarenhet som bagare, och sina färdigheter från Gastronomiprogrammet.
– Utbildningen har gett mig en bra teoretisk bakgrund och en ny syn på problemlösning, som det ska bli spännande att få använda i jobbet nu!
Text: Lisa Nordenhem