Med specialkost som hjärtefråga
Louise Roth har alltid varit intresserad av mat. Men hjärtefrågan är specialkost, något som Louise själv kallar ett riktigt nördigt intresse. Det är dock ett intresse hon idag arbetar med. Louise Roth är tidigare student vid gastronomiprogrammet och arbetar idag som kostassistent.
Mitt drömjobb är det jag jobbar med idag, även om jag inte visste det när jag började min utbildning. Här får jag arbeta med specialkost, på många olika sätt. Det kan vara både allergier men även konsistensanpassad kost.
Gastronomiprogrammet vid Högskolan Kristianstad gav henne en bred grund att stå på. Genom sin VFU (verksamhetsförlagda utbildning) gjorde hon ett projekt på tidningen Buffé och läste en kurs i skrivande.
Efter examen flyttade Louise till Stockholm för att få praktisk erfarenhet av branschen. Hon jobbade som kallskänka på Brunkebergs bageri och var även med och startade upp en ny saluhall i Täby. Efter några år kände Louise att hon inte ville arbeta så praktiskt, och flyttlasset gick ner till Skåne igen.
Kostenheten i Hässleholms kommun höll då på att utveckla en ny tjänst, som kostassistent. De sökte specifikt någon med examen från gastronomiprogrammet vid Högskolan Kristianstad. Louise fick jobbet, som hon idag haft i två år. Idag arbetar Louise med att planera matsedlar, provlaga och administrera kostdataprogrammet Matilda. Hon arbetar även med att ta fram nya recept tillsammans med kockarna. Från Högskolan Kristianstad tar hon mycket med sig. Louise uppskattade att utbildningen gav en bred grund och att det fanns möjlighet att nischa sig.
– Man kunde nischa sig åt det håll man ville, man skapar själv en inriktning. Lärarna är också väldigt inspirerande.
Louise uppskattade även den praktiska erfarenheten som utbildningen inleds med. Det gav henne bra grunder och hon kände att den praktiska utbildningen räckte väl. Den gav henne även bra kunskap om näringsämne och gav Louise möjlighet att lära sig allt om hjärtefrågan specialkost.
Louise Roth planerar matsedlar utifrån säsongens råvaror.