Nyfiken på: Johanna Gerberich
Johanna Gerberich kom till Högskolan Kristianstad för 10 år sedan. Då var hon på plats för ett jobbmöte utan planer på att stanna. När tjänsten hon har idag utannonserades vägde fördelarna upp. Flyttlasset gick från Katrineholm till Kristianstad och hon är kvar än idag.
– Min passion för mat har nog alltid funnits, men jag vet inte exakt var den kommer från. Kanske från morfar som var konditor. Han brukade säga till mig att jag fick göra vad jag ville utom att börja jobba i restaurangbranschen. Men jag hamnade där ändå och jag tror att han hade varit stolt idag.
Johanna Gerberich arbetade som kock/kallskänka under och efter sin gymnasietid. Efter några år inom yrket var hon redo för en ny utmaning och tog fil. kand. i Restaurang- och måltidskunskap vid Grythyttan, Örebro universitet. Vid sidan av jobbet som gymnasielärare på Hotell- och restaurangprogrammet i Katrineholm läste Johanna på distans vid Lärarhögskolan i Stockholm och fick då sin behörighet som lärare.
– Jag hade aldrig haft en dröm om att bli lärare men kände väldigt snabbt att jag hade hittat rätt. Jag tror att min styrka var att komma in som ung tjej med ett nytt synsätt.
2005 blev hon utsedd till årets kocklärare och hon trivs än idag med yrket. Mycket har förändrats under hennes tio år på Högskolan Kristianstad, samtidigt som mycket är samma. Johanna berättar att hon fortfarande är spänd inför att träffa nya studenter och anta den utmaning det är att leda en klass.
– Idag är jag ännu tryggare i min roll som lärare. Jag förlitar mig på mina kunskaper och jag tycker om att arbeta nära studenterna. Belöningen är att få se dem utvecklas och vara med på deras resa. Det är roligt att undervisa och inspirera.
Gastronomiprogrammet på Högskolan Kristianstad har nått stor framgång och rankas som bäst i Sverige. Framgången tror Johanna Gerberich till stor del handlar om att lärarna jobbar tätt ihop med varandra, kompletterar varandras kunskaper och har nära kontakt med studenterna. Hon tror även att utbildningens styrka är att den är lite mindre. Hon är stolt över sin arbetsplats och satsar på att fortsätta hålla en hög kvalité på utbildningen. När Johanna Gerberich inte jobbar spenderar hon gärna tid med familjen, tränar eller njuter hemma.
– Jag tycker om att träna och bara vara hemma, även om jag lätt blir rastlös, ler Johanna.
När hon har tid lägger hon gärna tid och energi på att laga mat men säger att hon inte alltid lever som hon lär i vardagen. Då är det vardagspusslet och barnens önskan som får vara i fokus när maten ska lagas.
Johanna Gerberich har även hörts i radio en del, där hon delar med sig av sina expertkunskaper.
– Jag säger gärna ja till sådant som känns utmanande och tycker att radio är väldigt roligt. Det finns mycket likheter med läraryrket, det handlar om att förmedla kunskap och inspirera.
Text: Lovisa Wallin