Tora skapar mat med Moder Natur
Utbildningen på Gastronomiprogrammet och sedan magisterprogrammet i Mat och måltidsvetenskap har fått Tora Olsson att hitta rätt i livet. Nyligen kom hon hem efter några veckor i Sri Lanka, där hon med sitt nystartade företag, ToraFloraFood, hjälpt ett lyxhotell att utveckla en vegansk meny.
Tora Olsson har läst Gastronomiprogrammet och läser nu Magisterprogrammet i Mat- och måltidsvetenskap.
– Sådana jobb finns ju inte egentligen, så man får skapa dem själv, säger Tora och skrattar. Jag har alltid gillat det kreativa med matlagning och varit intresserad av mat och hälsa, så utbildningen passade mig perfekt, liksom det jag jobbar med i mitt eget företag, det är både kreativt och praktiskt på samma gång.
Hennes examensuppsats handlar om veganska desserter – eller snarare attityderna till dem och hur utseendet på desserterna påverkar smakupplevelsen. Den gamla "sanningen" att man äter med ögat, får understöd och dessutom finns det en signifikant skillnad mellan män och kvinnor när det handlar om attityder till vegansk mat.
– Utseendet har en viss betydelse för smakupplevelsen, säger Tora, som verkligen kan konsten att göra god mat till ren ögonfröjd.
Hemma har hon byggt upp en egen fotostudio där hon stylar egenkomponerade kakor, smårätter och desserter. Bilderna hamnar på Instagram och Tora betraktar bildgalleriet som en del av sin yrkesmässiga portfolio. Många av ingredienserna och stylingelementen hämtar hon direkt ur naturen.
Tora Olsson utvecklar recept med hjälp av naturen och med hälsa i fokus.
– Min pappa är botaniker och jag har alltid älskat att vara ute i naturen med honom, han kan allt om det som växer där! Det är han som började kalla mig för ToraFlora, Flora betyder ju egentligen "växt", berättar Tora. Jag brukar säga att jag lagar god och hälsosam mat tillsammans med Moder Natur.
I många år har hon arbetat som kallskänka och kock, till en början som extrajobb vid sidan av gymnasiestudierna. Eftersom hennes intresse för mat och hälsa var stort, sökte hon så småningom in till Gastronomiprogrammet, som hon tycker har varit en bra utbildning.
– Den är bred, man får med sig lite av allting och har chansen att specialisera sig på det man är särskilt intresserad av, det är himla bra, liksom praktiken, VFU:n (verksamhetsförlagd utbildning).
Tora gjorde VFU i två perioder. Under den första föreläste hon om frukost och hälsa på en skola i Tollarp. Den andra perioden tillbringade hon på Gotland, där hon utvecklade en hälsomeny för Matmuren som skulle användas under Almedalsveckan. Där blev hon även erbjuden jobb, men tackade nej och flyttade i stället till Turkiet, där hon sedan bodde i två år innan hon återvände hem till Åhus.
Nu skriver hon utbildningshistoria. Tora är en av fyra studenter som är först ut i Sverige med en magisterexamen i Mat och måltidsvetenskap.
– Det är häftigt. När jag var hemma i Sverige träffade jag på Bitte Müller-Hansen på en matmässa i Brösarp. Hon är programområdesansvarig för Gastronomiprogrammet, så henne kände jag sedan tidigare. Hon berättade om magisterprogrammet i Mat och måltidsvetenskap som just skulle starta och jag kände direkt att "den vill jag gå", säger Tora.
Hon har trivts alldeles utmärkt med sina utbildningar på Högskolan Kristianstad och berömmer föreläsare och lärare för deras engagemang och djupa kunskaper. Men nu, när hon alldeles strax är klar med sin examen, tycker hon att det ska bli skönt att komma ut och jobba med hela världen som arbetsfält. Eftersom Toras fokus är vegansk mat, vill hon gärna arbeta i buddhistiskt och hinduistiskt präglade länder där den vegetariska och veganska kulturen är stark.
- Där är de väldigt intresserade men har inte riktigt kunskapen, så det är jättekul. Och även om jag verkligen har uppskattat mina utbildningsår i Kristianstad, så har jag pluggat i många år nu, så jag är väldigt sugen på att börja jobba ordentligt!
Text: Jeanette Thelander.
Foto: Jeanette Thelander och Tora Olsson.