Vinstlotten
Hur upplever människor gastronomi i vardagen? Den frågan tog Sara Johansson med sig till sin verksamhetsförlagda utbildning, VFU, under vårterminen. För Sara, som går Gastronomiprogrammet på Högskolan Kristianstad och för hennes uppdragsgivare blev VFU:n en vinstlott för båda. På köpet fick Sara dessutom en ny förståelse för en helt annan yrkesgrupp: "I dag har jag definitivt en annan attityd till folk som vill ställa frågor till undersökningar av olika slag!"
Sara, som själv bor i Karlskrona, valde att göra sin VFU i Blekinge, närmare bestämt på paraplyorganisationen Smakupplevelse i Blekinge, där Christel Hammar-Malmgren blev hennes handledare på fältet.
– Sara är oerhört seriös! När hon kom var hon väl förberedd men samtidigt med ett öppet sinne för nya idéer, säger Christel. Vi har haft fantastiskt trevligt med många roliga diskussioner och hennes rapport har vi definitivt nytta av!
Rapporten skrev Sara efter att ha genomfört en stor kundundersökning där hon bland annat tog reda på hur pass välkänt Smakupplevelse är, hur kundattityderna ser ut och vilka människor som utgör de mest intressanta kundgrupperna.
– Jag åkte runt i alla Blekinges kommuner, lät människor provsmaka på produkter och ställde frågor. Eftersom jag själv är uppvuxen på lantbruk sökte jag mig till småskalighet och entreprenörskap på landsbygden när jag skulle göra min VFU. Man kan väl säga att Smakupplevelse är ett nätverk av små livsmedelsproducenter som tävlar ihop i stället för att tävla mot varandra, förklarar Sara.
Att starta ett eget företag inom livsmedelssektorn är på sikt något som Sara absolut kan tänka sig. Men först ska hon bli klar med sina studier, vilket hon blir till sommaren. Att redan under studenttiden komma ut i verkligheten och agera professionellt och självgående har varit väldigt värdefullt, menar hon.
– Ja, väldigt nyttigt! Jag har träffat många entreprenörer och även deras kunder. Gensvaret har inte alltid sett ut som jag hade förväntat mig från början. Och att vara helt självgående i förhållande till utomstående aktörer som sedan också förväntar sig ett resultat har känts väldigt meningsfullt.
Christel Hammar-Malmgren ångrar inte att man tog emot en HKR-student på VFU. Hon menar att Sara bidrog till flera positiva saker under praktikperioden:
Sara har varit en klar tillgång! Hon vågade ta för sig, men på ett lyhört sätt. Hon kom med kreativa förslag som var väl underbyggda och genomtänkta. Många gånger fick man aha-upplevelser och det var väldigt spännande med analyserna. Det är bra när det kommer in unga människor med ny kunskap och nytt synsätt.
Smakupplevelse, som är en organisation med ungefär 60 olika matupplevelseföretag runt om i hela Blekinge fick bland annat veta att varumärket inte är fullt så välkänt som man trodde.
– Det är lätt att bli hemmablind, menar Christel. Tack vare Saras rapport kan vi börja jobba konkret med sådant som vi inte riktigt har haft full kunskap om tidigare. Att ta emot en VFU-student har varit givande för den egna organisationen menar Christel, som tack vare Sara kan tänka sig att öppna dörren för fler studenter. – Absolut! Vi tar mer än gärna emot VFU-studenter någon annan gång. Det här var ett verkligt lyckokast.