Intervju: En timme med värdefulla tips till ingenjörsstudenterna
Facket kan fylla många funktioner – från juridisk hjälp till social samvaro. I veckan fick de blivande ingenjörerna vid Högskolan Kristianstad en föreläsning, med målet att stärka såväl samhörighet som yrkesidentitet.
Förstaårsstudenterna Julia Stigbro, Adam Ågren och Donatas Sonas anmälde sitt intresse till studenthandläggare Martin Riis, och menar att man som student måste vara öppen och ta in så mycket information som möjligt.
– Som ny student kan man känna sig ensam och vilsen. Då är det bra att veta vart man kan vända sig för att få stöd och rådgivning.
Orden kommer från Martin Riis, studenthandläggare från fackförbundet Sveriges Ingenjörer. Under onsdagen höll han en timmeslång föreläsning för studenterna vid ingenjörsprogrammet. Runt trettio personer hade slutit upp för att höra mer om ingenjörsyrket i allmänhet och facket i synnerhet.
Vytautas Spokas och kurskamraten Axel Mårtensson är i sluttampen av sina studier, men lyssnade med stort intresse på föreläsningen.
– Kanske hade man gått med i facket tidigare, om man hade vetat vad det innebar. Då hade man kunnat få hjälp med stipendier och med kontakter inför examenarbetet, säger de.
Studenthandläggare Martin Riis har ett gediget arbete att värva nya medlemmar till förbundet. Under gårdagen var han i Linköping och efter Kristianstad ska han upp till Skövde och Karlstad. Målet är att träffa 7 000 studenter på 22 platser runtom i landet.
Knappt 40 procent av ingenjörsstudenterna vid Sveriges lärosäten är anslutna till facket. Martin Riis menar att kunskapen om facket är ganska bristfällig bland yngre.
– Vår största konkurrent är inte något annat fackförbund, utan icke-medlemskap. Det är studenter som inte förstått nyttan av facket.
Under onsdagens föreläsning lämnade dock merparten av åhörarna in en intresseanmälan för att bli studentmedlemmar. Martin Riis konstaterar att en del går med för att stärka kollektivet. Andra vill dra nytta av sådant som kan underlätta vardagen för dem själva.
– Ingenjörerna möter ju en god arbetsmarknad. Å andra sidan har de höga förväntningar på sig, och då är det bra om någon kan ge dem råd och tips kring hur de ska lyckas infria dessa förväntningar.
Förstaårsstudenten Julia Stigbro vet vad hon kan förvänta sig av facket. Genom sitt tidigare arbete är hon medlem i fackförbundet Kommunal.
– Jag är medveten om vilka förmåner som finns med att vara fackligt ansluten, så framöver kommer jag nog att vara dubbelansluten. Men det var ändå intressant att höra mer om vilka möjligheter som finns på arbetsmarknaden för ingenjörer. Som ingångslönen – den hade jag dålig koll på, säger hon.
Det är Braco Veletanlic, programområdesansvarig i datavetenskap, som bjudit in den fackliga representanten. Han ser det som ett sätt att stärka de blivande ingenjörerna i deras yrkesroll.
– Det är alltid bra att få in externa gäster, från fackförbund till företag, som kan ge studenterna en bild av hur arbetslivet faktiskt fungerar. Själva undervisningen är ju en viktig del, men studietiden innefattar ju också det som händer utanför föreläsningssalen.
Text och foto: Kerstin Weman Thornell