Sökes: studenter som brinner för bra mat i vardagen
Måltidsglädje, hållbarhet, hälsa och ekonomi. Många faktorer vägs in när en offentlig måltid tillagas. En examen från Magisterprogrammet i Mat- och måltidsvetenskap bidrar till en viktig helhetssyn på livsmedelsbranschen.
Maria Helmersson, projektledare i Hässleholms kommun, välkomnar Högskolan Kristianstads satsning på magisterutbildning i Mat- och måltidsvetenskap.
De offentliga måltiderna, maten som dagligen serveras på förskolor och seniorboenden runtom i kommunerna, ligger Maria Helmersson varmt om hjärtat. Under sitt yrkesliv har hon arbetat med mat och måltider ur olika perspektiv; som utvecklare, chef och projektledare.
– Det som driver mig är omsorgen om måltidsgästerna. Den mat som serveras till barn och unga eller till personer i behov av vård och omsorg ska vara så bra som möjligt.
"Förmågan att lyfta blicken och se helheten - det är en kompetens som behövs i kommuner och regioner."
Genom åren har Maria Helmersson haft en del kontakt med Högskolan Kristianstad, och hon välkomnar satsningen på en vidareutbildning på magisternivå inom området Mat- och måltidsvetenskap.
– Förhoppningsvis kan studenterna få en vidare blick på branschen. För den som vill jobba med måltider inom offentlig sektor krävs nämligen ett brett perspektiv. Förmågan att lyfta blicken och se helheten - det är en kompetens som behövs i kommuner och regioner.
"Vi ser gärna att folk med olika erfarenheter och kunskaper av mat och måltider söker sig till oss. Man kan vara dietist, gastronom, kostvetare eller ha en annan grundutbildning med bäring på mat och måltider."
Hon får medhåll från Viktoria Olsson, programansvarig för Magisterprogrammet i Mat- och måltidsvetenskap, vid Högskolan Kristianstad.
– Vi ser gärna att folk med olika erfarenheter och kunskaper av mat och måltider söker sig till oss. Man kan vara dietist, gastronom, kostvetare eller ha en annan grundutbildning med bäring på mat och måltider. Och vi ser förstås också gärna sökande från utlandet.
Hon beskriver hur denna bredd ger möjlighet till erfarenhetsutbyte, vilket leder till nya perspektiv. De tvärprofessionella och internationella nätverk som skapats på högskolan har också visat sig värdefulla ur ett arbetsgivarperspektiv.
"Det finns stora möjligheter att själv välja inriktning utifrån sitt intresse."
Utbildningen siktar på att ge studenterna kunskap, metoder och redskap att utveckla den offentliga måltiden. Men Viktoria Olsson betonar att de också kan ta med sig färdigheterna till andra områden och arbeta exempelvis inom livsmedelsindustrin eller besöksnäringen.
– Det finns stora möjligheter att själv välja inriktning utifrån sitt intresse. Den gemensamma drivkraften är forskningsanknutet utvecklingsarbete. Och så är det förstås viktigt att man brinner för bra mat i vardagen, för alla.
I sitt arbete inom Hässleholms kommun har Maria Helmersson ett flertal faktorer att ta hänsyn till, såsom ekonomi, hälsa, logistik och hållbarhet. Längs vägen är många människor och professioner inblandade.
– Det är därför nödvändigt att hitta en struktur i komplexiteten för att kunna ta fram bra underlag och fatta kloka beslut. Det ska fungera hela vägen fram till tallriken och till den som ska äta.
Även om slutmålet är den enskilda måltidsgästen, kan den offentliga måltiden också sättas i ett större samhälleligt perspektiv, menar Maria Helmersson.
– Ytterst är det en fråga om jämlikhet och välfärd, och om att lägga grunden för bättre matvanor och hälsa bland befolkningen.
Text: Kerstin Weman Thornell
Foto: Emmy Helmersson