Artiklar och intervjuer om landskapsvetare
Här hittar du intervjuer med studenter på Landskapsvetarprogrammet, men även nyheter om utbildningen och relaterade ämnen. Klicka på rubrikerna för att läsa mer.
Linus Hjertkvist uppdrag – att skapa slottets första blomsteräng
Under fem veckor fick han ägna sig åt sitt drömuppdrag. Att ta fram anläggnings- och skötselanvisningar till en stor blomsteräng i Krapperups slottspark. Det var under hans VFU i höstas han gav sig hän åt uppgiften och nu har den redan klubbats igenom och kommer att anläggas under året. Här berättar landskapsvetarstudenten Linus om hur hans dröm blev verklighet.
Robert Andersson jobbar som åtgärdssamordnare i Saxån-Braåns vattenråd
Med Landskapsvetarprogrammet i ryggsäcken och ett stort intresse för vatten har Robert Andersson Saxån-Braåns avrinningsområde som sitt arbetsfält. Han arbetar som åtgärdssamordnare i Saxån-Braåns vattenråd, anställd av Landskrona stad.
Väglösa världsarvet lär oss läsa landskapet
Varför står bergen där de står? Varför ser naturen ut som den gör? Och hur använder vi just naturen för att lära ut något till andra? Bästa svaren på dessa frågor finner vi på en fjällkurs i det levande världsarvet Laponia. Landskapet öppnar sig som en bok, redo att läsas miljoner år bakåt i tiden men också i de flyktiga moln och samiska namn som korsar vår väg. Vi lär in och vi lär ut, hänförda av vyerna i vildmarken bortom vägarnas slut.
"Jag har valt att utmana mig själv"
Uppdraget var på gränsen till omöjligt. Och just därför oemotståndligt. Sedan tre år är Jacob von Post samhällsbyggnadschef i Höganäs kommun. En position han knappast drömde om då han satt och letade efter lockande utbildningar och valet föll på Landskapsvetarprogrammet.
Intresset för naturen förde honom till Skåneleden
Ett växande friluftsintresse på senare år i kombination med verksamhetsförlagd utbildning på Stiftelsen Skånska Landskap är en perfekt symbios. Där uppdaterade han det digitala kartunderlaget och fick samtidigt utlopp för sitt nyvunna intresse. Landskapsvetarstudenten Alexander Lundgren berättar om sina fem veckor på praktik.
Jobbet blev en omedelbar förälskelse!
Landskapsvetare Maja Bergenstråle gillar kartor i alla dess former – från gamla ritningar till moderna och interaktiva skapelser. Och hennes kunskap är efterfrågad på Lantmäteriet, där man är i färd att bygga upp ett digitalt register som ska visa hur landet ligger.
"En perfekt kombination av natur och kultur"
Ena dagen undersöker hon gravstenar på en kyrkogård. Nästa dag studerar hon en pilallé. Rebecca Olsson, som läst till landskapsvetare på Högskolan Kristianstad, trivs bra med att arbeta mitt i det skånska kulturlandskapet.
Studenterna upplever Sverige med alla sinnen
Från den bördiga slätten till de karga fjällvidderna. För femtonde året i rad gav sig landskapsvetarna ut på sin Sverigeresa. Syftet: Att få se med egna ögon det som man annars bara läser om. Sverigeresan har blivit något av en tradition på Landskapsvetarprogrammet. I mitten av september var det dags igen.
Landskapsvetarnas lärorika äventyr i Grand Canyon
"Möter du en puma ska du stå still!" Det är en annorlunda verklighet studenterna möter ute i Arizonas främmande landskap, där kaktusar och öken varvas med arktisk tundra och kolossala kanjoner. Detta är landskapsvetarnas lärorika äventyr i Grand Canyon.
Landskapsvetarstudenter skapar tätortsnära naturreservat
Efterfrågan på tätortsnära naturreservat är stor, både från invånare och kommuner. Samtidigt behöver studenter lära sig om styrmedel i landskapet. Ett plus ett blir två, och vips har 30 studenter gjort förstudier för tre naturreservat, ansvarsarter och en trädpolicy, och dessutom tagit fram förslag på hur människa och natur ska kunna samsas när behovet av byggande blir betydande.
På kurs mot midnattssolens vidder
Vad har hjortron, glaciärer och dödisgropar med Högskolan Kristianstad att göra? Och vad får studenter att resa från USA och Moldavien till vår fjällhöga nord och glädjerika sköna? Alla som någon gång har satt sin fot i Laponia och upplevt landskapet med sin sagolika natur bland tvåtusenmeterstoppar och forsande jokkar vet varför. Nu vet ett gäng studenter från högskolans Fjällkurs också varför man beger sig till midnattssolens land.
Våren blir både varmare och grönare
Framåt april brukar björkens vinternakna kvistar skifta i grönt här nere i Sydsverige. Men hur reagerar lövträden när medeltemperaturen höjs? Det är något som landskapsvetaren Robert Andersson belyser i sitt examensarbete från Högskolan Kristianstad.
Fältstudier i brunnet land
Landskapsvetare från Högskolan Kristianstad var uppe i Västmanland och tittade på förödelsen efter den enorma skogsbrand som härjade förra sommaren. Landskapet var surrealistiskt och kusligt svartvitt, men blev samtidigt underlag och tema för ett flertal B-uppsatser.
Examensarbete i Laos
De båda landskapsvetarstudenterna Maria Tyrebrandt och Rebecca Lundgren valde att göra sitt examensarbete i Laos. På köpet fick de värdefulla kulturella erfarenheter och oförglömliga personliga minnen.
Inspiration med SVT:s Martin Emtenäs bakom kulisserna
Hur går det egentligen till bakom kulisserna när man spelar in naturprogram för TV? Och vad ska man tänka på när man ska försöka förmedla kunskaper om naturen till en bred allmänhet? Det var några av frågorna som SVT:s programledare Martin Emtenäs försökte besvara när han gästade Högskolan Kristianstad under måndagen.
Hur påverkades naturen av O-ringen?
Hur påverkades naturen av O-ringen? Orientering kan vara en del av framtidens naturvård. Det menar två landskapsvetarstudenter som gjort en studie på hur naturen påverkades av det stora idrottsevenemanget O-ringen Skåne 2014.
Landskapsvetarprogrammet ledde Jennie på rätt spår
För Jennie Thygesson var valet av utbildning självklart. − Jag har ända sedan barnsben varit intresserad av natur och miljö, säger hon.
Unika miljöer kartläggs
Landskapsvetarstudenter hjälper Kristianstad Kommun att kartlägga unika miljöer i Degeberga, artikel i Kristianstadsbladet 26 april 2013
Framstående forskare på återbesök
Den australiska kultur- och miljöforskaren Lesley Head blev för drygt sju år sedan utvald till kunglig gästprofessor vid Högskolan Kristianstad. Stiftelsen Konung Carl XVI Gustafs 50-årsfond möjliggör för en utländsk, framstående forskare att under ett år forska och undervisa på något av Sveriges universitet eller högskolor. I mitten av november återvände hon för att ge en föreläsning på temat, "Landscapes of wheat: drought and climate change in south-eastern Australia".
Landskapsvetare med fokus på turism
Bromölla kommuns nya turistsamordnare heter Tobias Delfin. Han har läst landskapsvetarprogrammet vid Högskolan Kristianstad, och brinner för att utveckla och förmedla landskapet.
Friluftsälskaren fick drömjobbet
Josefin Svenssons dröm om att jobba på Kristianstads vattenrike blev nyligen sann. Det tackar hon landskapsvetarprogrammet för. Den tvärvetenskapliga utbildningen ligger i tiden, menar hon.
Här kartlägger studenterna en fornhistorisk skattkammare
För ett otränat öga är en skog enbart en skog. Men för HKR:s landskapsvetarstudenter är skogen vid Linderödsåsen en outforskad skattkammare. – Det är fantastiskt så mycket fornlämningar här finns, säger biologilektorn Joachim Regnéll.
Naturvärdesinventerare på Sveaskog
Landskapsvetarutbildningen på Högskolan Kristianstad gav Marie Johnsson drömjobbet.
Från student till trainee till antikvarie
Kulturhistoria och kulturgeografi är ämnen som alltid har legat Lisa Ragnarsson varmt om hjärtat. 2002 kände hon att hon det var dags att fördjupa sig inom dessa områden och sökte till Landskapsvetarprogrammet vid Högskolan Kristianstad.