Frågor och svar om anmälan och antagning
Här hittar du svar på några vanliga frågor om anmälan, antagning och högskoleprovet.
När är sista anmälningsdag till fristående kurser och program?
Exakt datum för sista anmälningsdag kan variera från år till år men är i regel runt den 15 mars för sommartermin, runt den 15 april för hösttermin och runt den 15 oktober för vårtermin. För exakta datum se antagning.se
När är sista kompletteringsdag?
Exakt datum för sista kompletteringsdag kan variera från år till år men är i regel runt den 19 juni för hösttermin och runt den 1 december för vårtermin. För exakta datum se antagning.se
Hur gör jag om jag vill ändra rangordning bland mina sökalternativ eller komplettera med nytt anmälningsalternativ?
Du kan ändra/komplettera dina alternativ på antagning.se fram till sista anmälningsdag. Därefter kan du bara komplettera med nya alternativ om utbildningen är öppen för sen anmälan och om du inte redan har sökt 12 utbildningsalternativ. När sista anmälningsdag har passerat kan du fortfarande ta bort utbildningar från din anmälan för att få en ny ordning. Du kan välja att ta bort utbildningar från din anmälan fram till cirka tre arbetsdagar innan första antagningsbeskedet publiceras Tänk på att prioriterar dina sökta utbildningar i den ordning du helst vill gå dem
Jag är reservplacerad, hur stor chans har jag att komma in?
Vi kan inte svara på frågor om hur du ligger till i reservlistan eller hur stora dina chanser är att komma in eftersom vi inte kan ge några säkra eller bra svar. För en fingervisning kan du gå till statistikverktyg och titta på antagningspoäng för urval 2 i tidigare omgångar. Då ser du hur höga antagningspoäng som har krävts tidigare. Du kan däremot inte få fram hur många reserver som har antagits.
Kan jag anmäla mig efter sista anmälningsdag?
Om utbildningen fortfarande är öppen för en sen anmälan så går det bra. Du anmäler dig som vanligt på antagning.se.
Hur länge kan jag göra en sen anmälan?
Det är olika beroende på kursens upplägg, men vanligtvis någon vecka in på utbildningen.
När får jag svar på om jag kommit in om jag har gjort en sen anmälan?
Vi behandlar sena ansökningar i den takt de kommer in och handläggningstiden varierar beroende på hur högt söktrycket är. Det är därför svårt att säga när du kan få svar på en sen anmälan. Vid en efteranmälan är dock handläggningstiden cirka en vecka.
Hur rangordnas sena anmälningar?
En sen anmälan rangordnas efter ankomstdatum, under förutsättning att ansökan är komplett, och placeras efter alla i tid inkomna anmälningar. Antagning sker i mån av plats.
Måste jag uppfylla behörighetskraven om det finns lediga platser?Ja. Behörighetskontroll görs på samtliga anmälningar.
Finns det alltid lediga platser om utbildningen är öppen för sen anmälan?
Nej, att ett anmälningsalternativ är öppet för sen anmälan är ingen garanti för att det finns lediga platser. Det är bara om det finns lediga platser på en utbildning som du kan bli antagen under förutsättning att du är behörig.
Jag har blivit struken men har nya kompletteringar som jag vill skicka in för att bli återanmäld, hur gör jag?
Det krävs en aktiv handling av dig som blivit struken på grund av obehörighet för att bli återanmäld. Du måste skicka in de meriter som ger dig behörighet till Antagningsservice och samtidigt skriva ett e-postmeddelande eller följebrev som förklarar att du avser att söka utbildningen igen (ange anmälningsalternativ och prioriteringsordning). Istället för att skicka in dina papper går det bra att ladda upp dem, på antagning.se får du information om hur du går till väga. Utbildningen måste fortfarande vara öppen för sen anmälan.
Måste jag skicka med det som jag har läst vid någon annan högskola eller universitet?
Enbart om du har äldre studier, tidigare än 1990.
Behöver jag skicka med resultatet från högskoleprovet?
Nej, resultatet får vi tillgång till automatiskt.
Behöver jag skicka med personbevis?
Nej, i regel inte. När arbetslivserfarenhet ska styrkas och det ingår tid för vård av barn under tio år behövs både eget personbevis och barnets.
Måste jag skicka in gymnasiebetyg och andra handlingar?
Sedan våren 1999 har Sveriges gymnasieskolor haft möjlighet att skicka in slutbetyg till en nationell betygsdatabas BEDA. Betygen finns tillgängliga för högskolorna vid antagningsarbetet. Äldre betyg samt samlat betygsdokument måste skickas till Antagningsservice. Sedan hösten 2012 förs slutbetyg från den gymnasiala vuxenutbildningen (Komvux) över till den nationella betygsdatabasen. Du kan alltid logga in på dina sidor på antagning.se för att se vilka meriter som finns registrerade på dig.
När får jag besked om jag är antagen?
I början av maj inför sommarterminen, i mitten av juli inför höstterminen och i mitten av december inför vårterminen.
Måste jag svara på antagningsbeskedet?
När du får ditt första antagningsbesked efter första urvalet måste du svara på detta för att behålla din plats som antagen eller reservplacerad. Observera att du ska få e-post som en bekräftelse på att du har svarat, detta är ditt kvitto på att ditt svar har sparats. Det andra antagningsbeskedet som kommer efter andra urvalet behöver du inte svara på. Har du sökt sommarkurser behöver du inte svara på antagningsbeskedet.
När får jag veta hur schemat ser ut?
Om kursen är högskoleförlagd publiceras det på högskolans webbplats senast tre veckor före kursstart. Kurser på distans utan sammankomst har kursupplägg på kursytan i Canvas
Högskoleprov
Hur anmäler jag mig till högskoleprovet?
Anmälan görs på studera.nu och betalas med kort eller plusgiro via internetbank.
När är sista anmälningsdag till högskoleprovet?
Exakt datum för sista anmälningsdag kan variera från år till år men är i regel runt den 15 februari för vårens prov och 15 september för höstens prov. För exakta datum, se studera.nu
Måste jag göra högskoleprovet på samma skola där jag tänker söka utbildning?
Nej, du kan göra högskoleprovet på valfri ort där detta anordnas.
Får jag tillbaka anmälningsavgiften om jag får förhinder att göra provet?
Nej, anmälningsavgiften kan inte heller överföras till nästa provtillfälle eller till någon annan person.