Anmälan och antagning
På dessa sidor har vi samlat viktig information om allt från anmälan till antagning.
Anmälan till program och kurser
Du anmäler dig till våra program och kurser på antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter är registrerade. Det är även där du kan läsa och svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om våra program.
Läs mer om våra kurser.
För frågor om anmälan och antagning i allmänhet kan du ringa Antagningsservice på 0771-55 07 20 eller använda frågeformuläret på antagning.se.
Sekretessmarkerade uppgifter
Om du har sekretessmarkerade personuppgifter kan du läsa mer på antagning.se innan du söker till en utbildning.
Sista anmälningsdag
Sista dagen för att anmäla sig till program och kurser hittar du sidan viktiga datum.
Läs mer om sen anmälan.
Rätt förkunskaper?
Innan du anmäler dig till en utbildning måste du kontrollera att du har de förkunskaper som krävs. Du måste med andra ord vara behörig till en utbildning för att kunna bli antagen till den.
Alla högskoleutbildningar i Sverige kräver grundläggande behörighet. En del av våra utbildningar har dessutom särskilda förkunskapskrav som är kopplade till utbildningens innehåll, det vill säga krav på så kallad särskild behörighet.
Vilka förkunskapskrav som finns för våra olika utbildningar framgår av presentationssidorna om dem under Utbildningar.
Betyg, högskoleprov och andra meriter
Det är med dina betyg, högskoleprov och andra meriter som du visar att du har rätt förkunskapskrav och konkurrerar om en plats på den utbildning du söker. När du gör en anmälan till någon av våra utbildningar ska du därför kontrollera att dina meriter är registrerade. Detta gör du genom att logga in på antagning.se.
Behöver jag skicka in något?
Ibland kan du behöva skicka in betyg och andra handlingar för att din anmälan ska bli komplett. Det är bara eventuella ansökningshandlingar som inte finns registrerade på antagning.se som ska skickas in. Handlingarna skickas per post till: PostNord Strålfors AB, Att. Antagningsservice, R 312, 190 81 Rosersberg. Det går även bra att skanna och ladda upp dokument på Mina sidor. Mer information om hur du gör kan du läsa på www.antagning.se, ladda upp rätt papper
Från och med år 1999 överförs slutbetyg från de flesta gymnasieskolor automatiskt till den nationella betygsdatabasen. Från och med hösten 2012 överförs slutbetyg från den gymnasiala vuxenutbildningen (komvux) till den nationella betygsdatabasen. Resultat från högskoleprov överförs automatiskt.
Handlingar som du själv kan behöva skicka in eller ladda upp i samband med anmälan är:
- Övriga betyg från gymnasial vuxenutbildning (Komvux)
- Intyg över andra utbildningar
- Intyg för att styrka arbetslivserfarenhet t.ex. tjänstgöringsintyg (anställningsbevis räcker inte)
- Utländska betyg
- Övriga meriter
- Ansökan om reell kompetens
Läs mer på Skicka in/ ladda upp rätt papper hos antagning.se
Kompletteringstid
De betyg och intyg som du inte hade fått när du anmälde dig kan du skicka in senare. Du har fram till sista kompletteringsdag på dig, men gör det gärna så fort som möjligt!
Sista dag då kompletteringar ska ha inkommit hittar du här
Du kan ladda upp din komplettering på antagning.se eller kan du skicka den per post till:
PostNord Strålfors AB
Att. Antagningsservice
R 312
190 81 Rosersberg
Observera att kompletteringstiden inte gäller för ansökan om reell kompetens!
Anmälnings- och studieavgift
Om du inte är svensk medborgare eller medborgare i EU, EES-land eller Schweiz ska du betala anmälnings- och studieavgifter, se antagning.se. Se även högskolans Lokala riktlinjer för betalning av studieavgifter. (pdf, 216 kB)
Du som är medborgare i ett EU-, EES-land eller Schweiz behöver varken betala anmälnings- eller studieavgift. Däremot måste du ladda upp handlingar som visar att du är medborgare i något av de här länderna. Vilka dokument som kan användas för att styrka ditt medborgarskap hittar du även det på antagning.se för medborgare i EU-, EES-land eller Schweiz.
Avgiftsskyldiga studenter som påbörjat kurser eller utbildningsprogram före den 1 juli 2011 har rätt att slutföra dessa studier utan att betala studieavgift till och med den 31 december 2018. Om studierna inte har slutförts den 31 december 2018, ska avgift betalas för tid därefter.
Sen anmälan
På vissa av våra program och kurser kan det finnas platser kvar även efter sista anmälningsdag. Då kan du göra en så kallad sen anmälan.
Läs mer om sen anmälan.
Återanmälan
Om du är fortsatt intresserad av en utbildning som du blivit struken ifrån på grund av obehörighet kan du göra en återanmälan om du har nya meriter som gör dig behörig.
Läs mer om du blivit struken och vill återanmäla dig.