Antagen, reservplacerad eller struken?
Antagningsprocessen kan verka komplicerad ibland. Har du fått en reservplats eller blivit struken från din utbildning? Här hittar du information om antagningsprocessen som hjälper dig förstå.
Antagen till utbildning
Om du har blivit antagen i urvalet till en utbildning hos oss kan du läsa mer om vad som gäller för dig som ny student och hur du registrerar dig.
Reservplacering
De som inte kan antas i urvalet får ett reservplatsnummer. Till vissa av våra utbildningar kan många reserver erbjudas plats på grund av att flera antagna lämnar återbud medan det till andra är få eller inga återbud. Tänk på att ett lågt reservnummer aldrig är en garanti för att få en plats!
Du som är reservplacerad måste kunna svara oss med kort varsel annars går erbjudandet om plats vidare till nästa reserv.
Hur vi kontaktar dig
Om vi kan erbjuda dig som är reservplacerad en plats kommer vi att kontakta dig via e-post i första hand. Blir du antagen efter terminsstart måste du bekräfta din plats inom angiven tid. Vi rekommenderar dig att kontrollera din e-post varje kväll eller tidigt varje morgon. Får vi inte svar kommer vi att kontakta nästa reserv på listan. Det är alltså viktigt att du som är reservplacerad är nåbar på den e-post eller det telefonnummer du angett i anmälan. Kontrollera på antagning.se att dina kontaktuppgifter stämmer. Om du inte har hört något från oss har vi tyvärr inte kunnat erbjuda dig en plats.
Information om hur du ligger till i reservlistan
Vi svarar inte på frågor om hur du ligger till i reservlistan eller hur stora dina chanser är att komma in eftersom vi inte kan ge några säkra eller bra svar. Reservplatser påverkas av överintag, vilken urvalsmodell (platstilldelning) som tillämpas och av hur många antagna i respektive urvalsgrupp som lämnar återbud.
Det är fakulteterna som har hand om reservantagningen.
Se fakulteternas kontaktuppgifter
Hur går reservantagning till?
Högskolan gör ett visst överintag av antagna på program och kurser. Överintaget skiljer sig från program till program och från kurs till kurs. För att vi ska börja erbjuda reserver en plats måste vi få så många återbud att överintaget är borta.
När en antagen lämnar återbud tittar vi på utbildningens urvalsmodell/platstilldelning. I normalfallet erbjuder vi då en plats till den förste reserven i samma urvalsgrupp som återbudet kom in. Om den reserven inte vill ha platsen eller inte svarar kommer vi att erbjuda platsen till nästa reserv i urvalsgruppen. Om det finns en plats kvar när vi erbjudit alla reserver i urvalsgruppen en plats, kommer vi att erbjuda platsen till en reserv i en annan urvalsgrupp. Detta betyder att man kan vara reserv 1 men ändå ha små chanser att erbjudas plats, om det inte kommer in några återbud i den urvalsgruppen.
Lär mer om platsfördelning och urval på antagning.se
Återbud
Om du har blivit antagen till en av våra utbildningar men inte vill ha din plats är det viktigt att du lämnar återbud. På så sätt kan en annan sökande få den platsen.
Struken på grund av obehörighet?
Om du har blivit struken för att du är obehörig men har nya meriter som gör dig behörig kan du återanmäla dig om du är fortsatt intresserad av utbildningen, under förutsättning att den fortfarande är öppen för sen anmälan. Det krävs alltid en återanmälan för att vi ska kunna titta på dina nya meriter.
För att återanmäla dig ska du skicka in eller ladda upp de meriter som ger dig behörighet tillsammans med ett följebrev som förklarar att du önskar söka utbildningen igen. Sena kompletteringar som inkommer utan följebrev registreras men leder inte till någon återanmälan.
Du skickar återanmälan till
PostNord Strålfors AB
Att. Antagningsservice
R 312
190 81 Rosersberg.
Läs mer om återanmälan på antagning.se