Vad är undantag från behörighetsvillkor (dispens)?
På Högskolan Kristianstad finns i vissa fall behörighetsvillkor till kurser inom ett utbildningsprogram. Vilka behörighetsvillkor som ställs för att du ska få påbörja en kurs eller en viss termin inom ett utbildningsprogram framgår av kursplanen för respektive kurs. Bestämmelserna om behörighet syftar till att säkerställa att du som student har kunskapsmässiga förutsättningar för att kunna tillgodogöra dig den fortsatta utbildningen. Bestämmelserna om undantag från behörighetsvillkor finns i högskoleförordningen 7 kap. 3 §.
Bedömning av dispensansökan
Utgångspunkten är att behörighetsvillkoren är helt nödvändiga för att tillgodogöra sig kursen och mot den bakgrunden råder det en restriktiv hållning vid prövning av om undantag kan beviljas.
Om du inte uppfyller de formella behörighetsvillkoren kan du i vissa särskilda fall ändå anses uppfylla behörighetskraven och därmed ha kunskapsmässiga förutsättningar att kunna tillgodogöra dig utbildningen om du kan styrka att du har motsvarande kunskaper förvärvade antingen genom utbildning på annat lärosäte, yrkeserfarenhet eller någon annan relevant omständighet.
Vid prövningen görs en helhetsbedömning av de meriter och omständigheter som kan anses kompensera den bristande behörigheten.
När kan du beviljas undantag från behörighetsvillkoren?
Utifrån särskilda skäl som exempelvis:
- Om du kan styrka att du har motsvarande kunskaper förvärvade antingen genom utbildning på annat lärosäte, yrkeserfarenhet eller någon annan relevant omständighet. Du måste med andra ord styrka att du har motsvarande kunskaper som om du hade läst den kurs som ingår i behörighetskravet.
- Om högskolan inte gett dig möjlighet att göra omtentamen eller komplettering till kurser som ingår i förkunskapskravet enligt de regler som anges i högskolans dokument Regler för kursansvar och examination (pdf, 209 kB) exempelvis enligt punkt 4, 6, 7, 8, 11, 17, 18 eller 20.
- Om högskolan inte har publicerat programkursens förkunskapskrav i kursplanen på programmets webbsida.
När kan du inte beviljas undantag från behörighetsvillkoren?
Utifrån andra skäl som exempelvis:
- Att du har medicinska eller andra personliga skäl som gjort att du inte uppfyller behörighetsvillkoren
- Framtida förväntade resultat i dina studier
- Att du behöver högskolepoängen för att få studiemedel
- Att du önskar komma vidare i programmet
- Att du inte vill få luckor i studierna
Fokus läggs på hur du kan anses kompensera bristen snarare än varför du inte når upp till behörighetskraven.
Viktigt att slutföra kurser
Även om du beviljas undantag är det viktigt att du slutför de kurser du saknar för att uppfylla behörighetsvillkoren. Detta för att du ska kunna uppfylla behörighetsvillkoren för kurser du läser längre fram i din utbildning samt för att du ska kunna ta ut din examen.
Ansökan
Observera! Om du väntar på resultat från ett examinationstillfälle som behövs för att uppfylla behörighetsvillkoren ska du avvakta med att ansöka om undantag, du ska alltså inte ansöka i förebyggande syfte.
Du bör endast ansöka om undantag för en kurs i taget. Ett beviljat undantag gäller enbart den termin som du har sökt. Senast två veckor innan kursen startar ska ansökan ha inkommit till högskolan.
Om ansökan inkommer sent till högskolan kan den komma att avvisas.
Högskolan rekommenderar att du ansöker om undantag från behörighetsvillkoren via en ett särskilt formulär som högskolan tillhandahåller för att säkerställa att de uppgifter som behövs för ärendets handläggning kommer in på ett samlat sätt och för att underlätta rättssäker bedömning av ärendet samt minimera handläggningstiden. Ansökan om dispens
När du fått ditt beslut
Om du får avslag på ansökan är du välkommen att boka tid med studie- och karriärvägledaren för att diskutera din studieplan och/eller eventuellt studieuppehåll.